Superobjektiv for de ekstreme

Verdens største zoomobjektiv?
Verdens største zoomobjektiv?

200-500mm
Det som nok vekker mest oppsikt, er et objektiv som det ble vist bilder av i fjor. Det er intet mindre enn en 200-500mm f/2.8. Det skal være den eneste 500mm f/2.8 i produksjon i verden, og når det at på til er et zoom-objektiv, sier det litt. Som standard følger det med et 2x telekonverter, så du får 400-1000mm f/5.6. Dette er med andre ord ikke noe for hvermansen. Det har servo for fokus og zoom, så pass på å ha med ekstra batteri også til objektivet.

Herligheten veier borti 16kg, og er ikke beregnet på hobbyfotografen. Egentlig er det nok ikke beregnet på så mange i det hele tatt, men mer laget for å vise hva de kan. Det er uansett mat for utstyrsfetisjister, så vi kan jo drømme om å leke oss med sånt. Vi skal prøve å få tafse litt på et eksemplar hvis det skulle komme et til Norge, men vi tør ikke love noe.

150-500mm - ikke akkurat normalobjektiv.
150-500mm - ikke akkurat normalobjektiv.

150-500mm
Litt mer innenfor rekkevidde har det også kommet en rekke nyheter. I supertele-klassen lanserer Sigma både 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM, altså en svært lang tele med optisk bildestabilisator og rask motor. Lysstyrken er ikke all verden, men siden vekten er nesten 2kg, så er det nok mange som vil ta til takke med det. Fotograferer du fugler, og har et crop-kamera, er dette et utmerket verktøy. Ikke mange andre produsenter har zoomobjektiver i dette området. Det vil komme i utgaver for Sigma, Canon, Nikon, Pentax og Sony. Objektivet vil antakelig erstatte den etter hvert aldrende 170-500mm

120-400mm - for deg som liker lang tele.
120-400mm - for deg som liker lang tele.

120-400mm
Neste trinn ned på stigen er 120-400mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM, som er et litt mer normalt objektiv, som erstatter 80-400 OS som Sigma har hatt i mange år, men som aldri var anerkjent for å ha høy bildekvalitet. Vi håper, og antar, at det er bedret på dette objektivet. Bare det at zoomområdet er kortere skulle tilsi det. Objektivet veier 1750g, så det er ingen lettvekter dette heller. I dette området har både Canon (100-400L IS USM) og Nikon (AF VR 80-400 D ED) alternativer, så her må Sigma konkurrere mot originaloptikken. I slike tilfeller er Sigma normalt en del rimeligere, men objektivene er ofte ikke helt på høyden med de dyrere alternativene. Også dette objektivet vil komme for Sigma, Canon, Nikon, Pentax og Sony.

I stedet for kit-objektivet?
I stedet for kit-objektivet?

18-125mm
I den andre enden av skalaen har de lansert et nytt standardobjektiv, som alternativ til kit-objektivene de fleste får med. Det er en 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM. Det er mye mer tele på dette objektivet enn på de normale kit-objektivene, og det vil være attraktivt for mange. Inntil nylig var det ikke vanlig å få bildestabilisator på kit-objektivene fra Nikon eller Canon, men dette har nylig endret seg.

Sigma har tidligere hatt et objektiv med tilsvarende brennvidde og lysstyrke. Det nye objektivet har i tillegg HSM-motor (raskt og stillegående) og optisk bildestabilisator, noe som gjør det til et langt mer interessant objektiv.

 

I tillegg til disse nye objektivene kommer det også nye versjoner av eksisterende objektiver. For å summere opp raskt, kommer

  • 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM og 70-200mm F2.8 II APO EX DG MACRO HSM for Four Thirds ( Olympus og Panasonic)
  • 70-200mm F2.8 II APO EX DG MACRO og 50-150mm F2.8 II APO EX DC HSM for Pentax og Sony
  • 70-300mm F4-5.6 APO DG MACRO og 70-300mm F4-5.6 DG MACRO kommer med HSM-motor for Nikon – spesielt beregnet på Nikon D40, D40x og D60, som ikke har intern fokusmotor.

Sigma har nå et ganske omfattende utvalg av objektiver, og de fleste bør finne noe som passer eget behov og eget kamerasystem.

Entusiastkamera som kanskje kommer.
Entusiastkamera som kanskje kommer.

I tillegg til objektivene, som Sigma er mest kjent for, lager de også kameraer. De har et speilreflekskamera som ikke er veldig utbredt, og under Photokina i 2006 lanserte de også et kompaktkamera for entusiaster – DP1. Siden den gang har vi gått og ventet på det, og nå lover de at det skal komme i løpet av våren. Vi har fått mange forsinkelser tidligere, så vi tror ikke på at det kommer før vi får se det. Men kommer det, blir det interessant. Det har nemlig samme sensor som speilreflekskameraet, fast optikk og er tydelig laget for å gi høyest mulig bildekvalitet. Det er ingen andre slike kameraer på markedet nå, noe som er et savn for mange.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen