Memristoren kan være fremtidens lagringsmedium. (Bilde: HP/Hynix)

Superminnet kan bli billigere

Nok et god resultat for utviklingen av memristoren.

Det gikk nesten 40 år før smarte menn og kvinner i hvite frakker hos HP og Hynix fikk utviklet en fungerende prototype av memristoren, som bare var en idé på tidlig 70-tallet. Dette er en lagringsteknologi som kan utklasse mye av det vi i dag kjenner, både vanlig DRAM, SSD-er og harddisker.

Kort sagt gir den oss alle de beste egenskapene fra lagringsverdenen i én pakke. Over tid har forskerne sett for seg at prisen kan presses ned til dagens harddisknivå.

Men et nytt gjennombrudd i forskningen kan gjøre memristoren billigere på et enda tidligere tidspunkt en først antatt. Forskere ved universitetet i Oregon sier de nå har laget den første memristoren på et billig og lett tilgjengelig materiale.

Bakgrunn: Memristoren kan gi superrask lagring »

Gjennomsiktig

Det var HP og Hynix som sammen utviklet den første memristoren, en komponent som kombinerer funksjonene til de tre elementære elektriske komponentene kondensator, motstand og spoler. I sin kommersielle form brukes det som lagringsminne.

Men HPs løsning er relativt sett dyr, da den krever et dyrt metall – titanium dioksid. Forskerne i Oregon har nå klart å lage den samme komponenten på det langt billigere og lett tilgjengelige sink-tinnoksid. Dette materialet er også gjennomsiktig.

Man ser for seg at memristoren vil ta over lagringsmarkedet der SSD-ene og flash-minnet slipper, da det er begrenset hvor mye disse kan yte. Med et billig material i bunn, kan prisene presses til et veldig lavt nivå.

En memristor skal nemlig bli raskere og mer kompakt enn vanlig DRAM, den skal ikke miste data når strømmen kuttes og ytelsen skal være like god både under lesing og skriving – i motsetting til SSD-ene. På toppen av dette kan en memristor endre måten mobiler og PC-er i dag fungerer på, ved at korttidsminnet (RAM) og det permanente lagringsstedet kan være samme enhet.

Forskningen er publisert i forskningsbladet Solid-State Electronics.

(Kilde: Bit-Tech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen