Superkjapt og energisparende

Exilim EX-ZS10
Exilim EX-ZS10

I tillegg til tidligere omtalte EX-TR100, slipper Casio fire modeller. To av disse er for nybegynnere. ZS10 har 16 megapiksler og HD-video. ZS5 er et helt enkelt kamea der du ikke skal trenge å tenke på innstillinger. Vi har ikke fått detaljert informasjon om disse. Prisene er henholdsvis ca 1200 og ca 1000 kroner veiledende.

Da er det mer spennende med Exilim EX-H30 og ZR100. Dette er begge kameraer som kan ta opp video i superfart (inntil 1000 bps). ZR100 kan i tillegg ta stillbilder på 10 megapiksler med en fart på 40 bps.

Vi synes høyhastighetsteknologien til Casio er meget spennende, og det gir nye muligheter til kameraet, som ingen andre tilbyr. Men vi ser ingen stor utvikling. Da dette kom første gangen, kunne kameraet ta bilder i full oppløsning, men det var begrenset til ett sekund. Nå har oppløsningen på kameraene økt så mye at de verken tar høyhastighetsbilder i full oppløsning, eller klarer å gjøre det i ett sekund. Det er nå over tre år siden funksjonen ble lansert. Hastigheter har økt siden den gang og minne har blitt billigere. Likevel har denne funksjonen vært ganske uendret i løpet av denne tiden.

ZR100 lar deg ta 40 stillbilder i sekundet.
ZR100 lar deg ta 40 stillbilder i sekundet.

Men det betyr ikke at Casio ikke har utviklet kameraene sine, for de har funnet spennende ting å bruke høyhastighetsfotograferingen til. Blant annet kan du ta mange bilder etter hverandre som du bruker til HDR (ZR100). Med så høy hastighet er du ikke like avhengig av at motivet er urørlig som på normale kameraer.

Begge modeller har 12,5x zoom, tilsvarende ca 24-300mm. Vi kan ikke si annet enn at det er et helt glimrende zoomområde som bør dekke så godt som alle behov.

ZR100
ZR100 er et ganske høyt spec-et kamera som har det meste av fancy funksjoner Casio har å tilby, deriblant full HD videoopptak. Det er mulig med en 12 megapikslers bakbelyst CMOS-brikke som bør gi bra egenskaper i dårlig lys.

Det er også støtte for sveipende panorama, der du trykker ned utløseren sveiper kameraet over et område på inntil 240 grader, og kameraet setter det sammen til ett panoramabilde. Stort enklere blir det ikke.

Prisen vil ligge på ca 2800 kroner og blir tilgjengelig i mars.

Med H30 skal du kunne ta 1000 bilder før du må lade batteriet.
Med H30 skal du kunne ta 1000 bilder før du må lade batteriet.

H30
H30 er en litt enklere modell, og som vanlig benytter da produsentene anledningen til å putte inn flere megapiksler. Her har de fått plass til 16. Kameraet kan ta opp video i HD 720p og har sveipende panorama, slik som ZR100.

I tillegg har det stillemodus, slik at du kan ta bilder lydløst. Vi trodde ikke dette var noe problem på kompaktkameraer, men kjekt å ha.

Det som imponerer med H30 er at du skal kunne ta 1000 bilder på ett batteri (I henhold til CIPA-standarden). Det er ganske imponerende. Vi har sett det på speilreflekskameraer, og på en tidligere modell fra Casio - EX-10. Men ingen konkurrenter er i nærheten når det gjelder batterikapasitet.

H30 bør du kunne få til rett under 2000 kroner når det kommer i butikkene i mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen