Superkjapt mobilt bredbånd til neste år?

Superkjapt mobilt bredbånd til neste år?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
På en pressekonferanse i Oslo preseneterte Ericsson sine fremtidsplaner for mobilt bredbånd. Long Term Evolution (LTE) – teknologien som vil erstatte dagens 3G og turbo-3G – stod i fokus. I løpet av få år vil vi utvilsomt oppleve betraktelig raskere mobilt bredbånd enn det vi er vandt med i dag.
 
Teknisk- og kommersielt ansvarlig Stian Solberg(bildet) i Ericsson sier at de kan levere mobilt bredbånd via LTE allerede til neste år.
 
Raskere hastigheter?
Har du et mobilt bredbåndsabonnement i dag, er det sannsynlig at du ikke opplever stabile nedlastningshastigheter på noe særlig over 1 Mbit/s – i alle fall ikke overalt.
 
- Det er likevel bra nok til at 250.000 har ”signet opp” for mobilt bredbånd i Norge, sier Solberg.
 
Han tror imidlertid at interessen for mobilt bredbånd vil øke i tråd med høyere hastigheter. I Sverige er situasjonen en annen; Mobilt bredbåndsleverandøren 3 tilbyr for eksempel inntil 4,5 Mbit/s i reell hastighet, og totalt er det om lag en million mobilt bredbåndskunder i Sverige.
 
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

 
 
Tar over for fastnettsbredbånd
Solberg tror mobilt bredbånd vil overta for vanlig bredbånd innen få år. Han nevner som eksempel at Australias største operatør Telstra i disse dager kan tilby HSPA+ (også kalt HSPA Evolution) som gir teoretiske nedlastningshastigheter på 21 Mbit/s, og at det allerede da blir interessant å bytte ut det vanlige bredbåndet. Med LTE kan du oppnå teoretiske hastigheter på 80-160 Mbit/s.
 
- Vi tror mobilt bredbånd vil passere vanlig bredbånd ganske snart, sier Solberg, og hevder videre at det er realistisk at det skjer innen 2012.
 
- Med LTE gjør man for så vidt et generasjonssprang, legger han til.¨
 
Høna og egget
Når LTE blir introdusert på markedet, må man også produsere enheter som støtter den nye teknologien. Det tror ikke Solberg vil by på de store problemene.
 
- I dag finnes det nesten 1.000 enheter som har støtte for HSPA. Vi tror det samme vil skje med LTE, sier Solberg.
 
- Hvis markedet har behov for en brukeropplevelse som krever mer enn HSPA, da vil LTE slå til i det markedet, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)

Teknisk- og kommersielt ansvarlig Stian Solberg i Ericsson.
 
Sanntidstjenester
Etter presentasjonen sier Solberg til Mobilen.no at LTE byr på nye muligheter, ikke bare på grunn av høyere hastigheter, men også fordi det blir færre ”forsinkelser” i dataoverføringen. Med LTE-teknologi skal såkalt ”latency” – forsinkelser – ligge på under 10 millisekunder.
 
- Det blir bredbånd, bare bedre. Jeg ser for meg at sanntidstjenester, som interaktiv TV og spill, vil fungere bedre med LTE av forsinkelseshensyn, avslutter Solberg.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen