Superduper superzoom

Superduper superzoom

26x zoom og bildebrikke fra X10

Fujifilm har fått mye oppmerksomhet i det siste for sine X-modeller rettet mot fotoentusiaster. Første ute var X100 med retro design, bildebrikke i APS-C-størrelse, hybridsøker og F2.0 objektiv med fast brennvidde. X100 kom på markedet sist vinter og det mer kompakte X10 med mindre bildebrikke og 4x lyssterk zoom har akkurat kommet i butikkene.

 

Det er ingen stor overraskelse at det dukker opp flere X-kameraer fra Fujifilm og en superzoommodell ble nevnt på en presentasjon tidligere i høst. Da var imidlertid eksakt lanseringstidspunkt og spesifikasjoner for X-S1 ikke kjent. I dag lanseres kameraet offisielt og det har en av de mest imponerende spesifikasjonene vi har sett så langt på en superzoommodell.

XS-1 bruker den samme 2/3-tommers bildebrikken med 12MP som sitter i X10 og har dermed omtrent dobbelt så stort sensorareal som de fleste andre superzoomkameraer. Det gir mulighet for bedre bildekvalitet på høy Iso gitt at sensorteknologien er på samme nivå, men gjør også at objektivet må bli større. Siste superzoomkamera med en 2/3-tommers bildebrikke var Fujifilm S100 FS i 2008 og det var digert (i superzoom sammenheng) med 28-400mm ekvivalent brennviddeområde. X-S1 slår imidlertid S100 FS kraftig med 24-624mm zoom. Største blender varier fra F2.8 til F5.6 og objektivet har 17 elementer, inklusiv fire asfæriske og to ED-linser samt bildestabilisator. Fujifilm lover dessuten meget bra byggekvalitet, men hva alt dette betyr for størrelse og vekt sier pressemeldingen ingenting om. Vi forventer imidlertid at X-S1 blir stort, noe også produktbildene tyder på. S100 FS veide vel et kilo inklusiv batteri.

 

 

Søkeren har topp spesifikasjoner for et superzoomkamer med 1.44 millioner punkter og størrelsen er oppgitt til 0.47 tommer. Det vanlige på dagens modeller er 0.2 tommer og rundt 200000 punkter så X-S1 søkeren vil utvilsomt bli mye bedre enn på eksisterende modeller. LCD-skjermen på tre tommer virker mer ordinær med bare 460000 punkter, men den er vippbar på sammen måte som på Fujifilms nåværende toppmodell HS20.

Det er først og fremst størrelsen på bildebrikken og søkeren som skiller X-S1 fra konkurrentene, men blitssko, zoomring og fokusring er også sjeldent i denne klassen. X-S1 har dessuten bra med knapper for direkte tilgang til viktige funksjoner og er helt klart rettet mot fotoentusiaster. X-S1 ser på mange måter ut som en større versjon av HS20 og det er ikke noen ulempe siden HS20 har best ergonomi av alle superzoomer Akam har testet de siste årene.

Bildebrikken har som nevnt 12MP og X-S1 har Fujifilms EXR-teknologi som med kameraet i EXR-modus automatisk optimaliserer bildene for oppløsning, ytelse på høy Iso eller stort dynamisk område. X-S1 har også full P/A/S/M-funksjonalitet som gir akkurat så mye kontroll over eksponering som man ønsker. RAW-støtte er også på plass og Fujifilm lover seriebildefunksjon med opp til ti bilder i sekundet, Full HD video med stereo lyd og 30 bilder i sekundet, makro til 1cm og oppladbart litium batteri med opp til 500 bilder per ladning.

X-S1 er forventet leveringsklart i april 2012 med veiledende pris på 6500 kroner.

 

 

 

(Kilde: Pressemelding fra Fujifilm)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen