Superdatamaskiner blir råere

Aurora, en av Norges kraftigste klynger

Den nyeste utgaven av Top500-listen over verdens kraftigste superdatamaskiner kan vise til store utskiftninger og en ny "æra".

Systemet som nå plasserer seg på siste plass, ville på forrige ha plassert seg på 200. plass. Med andre ord er det 300 systemer som kom med på listen for seks måneder siden, men som ikke var gode nok nå. Aldri før i listens 16-årige historie har det vært en så stor utskiftning.

1 petaflop

For første gang har en superdatamaskin klart en max ytelse på over 1 petaflops, nærmere bestemt 1,026 petaflops, og en teoretisk toppytelse på 1,375 petaflops. Systemet er da selvsagt nummer én på den nye Top500-listen, og er levert av IBM til Los Alamos National Laboratory, som hører til det amerikanske energidepartementet. Navnet på systemet er "Roadrunner", som en og annen kanskje vil gjenkjenne som New Mexicos statsfugl, mens resten av oss mimrer om Bippe Stankelbein.

Roadrunner skal også være et av de mest energieffektive systemene på Top500-listen. Systemet er basert på IBM QS22-blad. Disse er bygget med avanserte versjoner av Cell-prosessorene i Sony Playstation 3.

Gode, gamle IBM Blue Gene/L ved Lawrence Livermore National Laboratory har ligget på førsteplass siden november 2004. Nå har denne altså blitt vippet av tronen og gått ned på andreplass, med sin ytelse på 478,2 teraflops.

Tredje til femte plass holdes av den nye IBM BlueGene/P (450,3 teraflops) ved Argonne National Laboratory, nye Sun SunBlade x6420 "Ranger" (326 teraflops) ved Texas Advanced Computing Center, University of Texas - Austin, og den oppgraderte Cray XT4 "Jaguar" (205 teraflops) ved Oak Ridge National Laboratory, respektivt. Alle de fem øverste systemene befinner seg i USA, og alle bortsett fra nummer fire tilhører det amerikanske energidepartementet.

Intel og kjerneantallet øker

Intels markedsandel blant de 500 systemene har økt siden sist: Intel-prosessorer er å finne i 75 prosent av systemene, mot 70,8 prosent av systemene i forrige liste (november i fjor).

Firekjerne-prosessorer har blitt meget populære og finnes nå i 283 systemer, mens 203 bruker dobbelkjerne. Det er kun 11 systemer igjen som bruker én kjerne, mens tre systemer benytter seg av Cell-prosessoren med ni kjerner.

IBM størst

IBM holder seg på toppen, både når det gjelder antall systemer og når det gjelder ytelse, selv om antall IBM-systemer har gått litt ned. Det finnes nå 210 (42%) systemer fra IBM, ned fra 232 (46,4%). HP kommer like bak med 183 (36,6%), opp fra 166 systemer (33,2%) for et halvt år siden.

På ytelsesfronten leder altså også fortsatt IBM, med 48 prosent av den installert ytelsen, opp fra 45 prosent. HP ligger også her på andreplass, med 22,4 prosent, ned fra 23,9. Bak dem følger Dell (5,4%), SGI (4,4%) og Cray (3,2%).

Energieffektivitet i vinden

Superdatamaskiner forbruker en god del energi, og med miljøspørsmål såpass viktige i samfunnet som de er nå, har TOP500-listen for første gang også gitt ut energieffektivitetstall. Alle systemene har ikke fått tall ennå, men flere skal komme etter.

De mest energieffektive systemene er basert på IBM QS22-blad med Cell-prossesorer, med opptil 488 Mflops/W. IBM BlueGene/P-systemer gjør det også bra, med opptil 376 Mflop/W.

Bak de to nevnte kommer systemer basert på Intel "Harpertown"-blad med firekjerne: IBM BladeCenter HS21 med lavstrømsprosessorer (opptil 265 Mflops/W), SGI Altix ICE 8200EX Xeon (opptil 240 Mflops/W), og HP Cluster Platform 3000 BL2x220 (opptil 227 Mflops/W). Bak disse igjen ligger IBM BlueGene/L med opptil 210 Mflop/W.

Resten av topp 10-systemene

På sjetteplass finner man det kraftigste systemet utenfor USA, nemlig et IBM BlueGene/P-system plassert hos Forschungszentrum Juelich (FZJ) i Tyskland. Dette systemet makter 180 teraflops.

For syvende må vi tilbake til USA, til New Mexico Computing Applications Center i Rio Rancho, New Mexico. Dette er et SGI-system basert på Altix ICE 8200, og kom seg opp til 133,2 teraflops.

India kom seg også inn på topp 10-listen, for andre gang. Det er et datterselskap til Tata Sons, Computational Research Laboratories, i Pune, India, som har et system godt nok for åttende. Deres HP Cluster Platform 3000 BL460c-system er integrert med deres egen ruting-teknologi og klarte med det 132,8 Tflops.

På niende kom et nytt BlueGene/P-system hos Institut du Développement et des Ressources en Informatique Scientifique (IDRIS) i Frankrike. Systemet ble målt til 112,5 Tflops.

Et nytt system finner vi også på tiende, nok et SGI Altix ICE 8200-system. Dette systemet er det største som er installert hos en industriell kunde, i dette tilfellet Total Exploration Production. Ytelsen kom på 106,1 teraflops.

USA dominerer listen

Av alle de 500 systemene på listen befinner 257 seg i USA. Europas andel vokser dog, fra 149 til 184 systemer, mens i Asia går andelen ned, fra 58 til 48.

Innad i Europa er Storbritannia fortsatt ledende, med 53 systemer – fem mer enn for seks måneder siden. Tyskland økte med enda mer, men må fortsatt finne seg i å holde andreplassen, med 46 systemer, opp fra 31.

Asias største superdatamaskinforbruker er Japan, med 22 systemer, to mer enn sist. Kina øker også med to, opp til 12, mens India nå kun har seks, ned fra ni. Taiwan har sett den største reduksjonen av disse og har nå kune tre systemer på listen, ned fra 11.

Neste Top500-liste publiseres i november.

(Kilde: Pressemelding fra Top500.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen