Mira er en av de raskeste superdatamaskinene som finnes, og skal neste måned sette i gang den største og mest avanserte simulasjonen av universet i historien. (Bilde: Argonne National Laboratory)

Superdatamaskinen Mira simulerer hele universet

Monstermaskin vil finne ut hvordan galakser utvider seg.

I løpet av to uker i oktober skal superdatamaskinen Mira arbeide på heltid med billiarder av regneoperasjoner per sekund. Monstermaskinen skal prøve på noe som ikke har blitt gjort før: Å simulere hele universet fra begynnelsen og ut slik at vi skal få økt forståelse for hvordan stjerner og galakser utvider seg.

Mira befinner seg på forskningsinstituttet Argonne National Laboratory i den amerikanske delstaten Illinois. Under det massive arbeidet skal maskinen spore billioner av partikler mens de beveger seg, ekspanderer og reagerer med andre i henhold til alle fysikkens lover.

Kort fortalt: Mira simulerer hele historien til universet vårt.

12 milliarder år

Foto: Argonne National Laboratory

Superdatamaskiner med kapasiteten til Mira gjør det mulig å gjennomføre en simulasjon på dette massive nivået for første gang.

Mira er basert på IBMs BlueGene-teknologi. Maskinen er drevet av 768 000 kjerner som er spredt rundt på 48 reoler. Prosesskraften er på 8 petaflops og minnet er på 1 petabyte. Maskinen skal i teorien klare 10 billiarder floating point operations (FLOPS) i sekundet.

All denne megaytelsen skal brukes til å måle og vurdere hvordan stjerner og galakser ekspanderer, klumper seg sammen og danner trådformede strukturer. Simulasjonen begynner kort etter big bang og vil deretter spole fram 12 milliarder år for å sjekke om teoriene innen astrofysikk holder mål.

Foto: Argonne National Laboratory

Når Mira ikke simulerer hele universet, skal mesteparten av tiden brukes til å jobbe med diverse forsøk og eksperimenter. Noe av tiden skal også holdes av til prosjekter ved nødstilfeller, som oljesølet til Deepwater Horizon i 2010.

(Kilde: The Atlantic)

Kommentarer (22)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen