Superdatamaskin skal spå fremtiden

KAN FORUTSI FREMTIDEN? Dersom superdatamaskinen Living Earth Simulator (LES) blir en virkelighet, skal den kunne forutsi spredning av smittsomme sykdommer og økonomiske kriser, hevder vitenskapsmennene bak. (Illustrasjon: Istockphoto.com)

Vil bygge superdatamaskin som skal kunne forutsi fremtiden

Skal varsle finanskriser og spredning av sykdommer.

Living Earth Simulator (LES) er et prosjekt som tar sikte på å kunne «simulere alt» på kloden vår, inkludert spredning av sykdommer og kommende finanskriser, skriver Popular Science på sine nettsider.

Simulatoren skal kunne analysere den enorme mengden med informasjon som spys ut på internett, alt fra meldinger på Twitter og Facebook til statlige statistikker, for å kunne forutsi sosiale trender.

MANNEN BAK: Professor Dirk Helbing ved Det teknologiske instituttet i Sveits.
Foto: Dirk Helbing (Wikimedia Commons)
MANNEN BAK: Professor Dirk Helbing ved Det teknologiske instituttet i Sveits. Foto: Dirk Helbing (Wikimedia Commons)

Dagens modeller er utdaterte

Mannen bak prosjektet, professor Dirk Helbing ved Det teknologiske instituttet i Sveits, beskriver LES som et «nervesystem for planeten», mens andre forskere tror simulatoren kan erstatte mange av dagens utdaterte, økonomiske modeller.

- Mange av problemene vi har i dag, inkludert sosial og økonomiske ustabilitet, krig og spredning av sykdommer, er relatert til menneskelig atferd. Men det er en alvorlig mangel på forståelse når det gjelder hvordan samfunnet og økonomien fungerer, sier Helbing.

Professoren hevder LES vil kunne forutsi spredningen av smittsomme sykdommer som svineinfluensaen, peke ut metoder for å bekjempe klimaendringer og til og med oppdage forestående, økonomiske kriser.

Ikke billig

UTOPI? Vi må til filmer som «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» for å finne et prosjekt lignende Living Earth Simulator. Her bruker superdatamaskinen Deep Thought flere milliarder år på å finne ut hva som er meningen med livet.
UTOPI? Vi må til filmer som «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» for å finne et prosjekt lignende Living Earth Simulator. Her bruker superdatamaskinen Deep Thought flere milliarder år på å finne ut hva som er meningen med livet.

Prislappen for å utvikle en slik supersimulator skal være på rundt 900 millioner pund, eller i underkant av 8,5 milliarder kroner, men prosjektet skal være lovet støtte fra rundt 30 av verdens ledende forskningssentre samt Europakommisjonen, skriver den britiske avisen Daily Mail.

For ambisiøst?

LES høres nesten for god ut til å være sann, og prosjektet har også blitt kritisert for å være for ambisiøst.

- Mangfoldet på jorden er rett og slett for stort, vi klarer ikke en gang å forutsi været for mer enn et par dager fremover. Den sosiale sfæren, menneskets oppførsel, er enda vanskeligere å analysere fordi sosiale trender er ikke bare kompliserte, de endrer seg over tid, sier økonomiprofessor Iain Begg ved London School of Economics til avisen Sunday Times.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen