Superdatamaskin innviet i Trondheim

Sjef for Dell EMEA Dave Marmonti og Terje Eidesmo i EMGS åpnet det nye datasenteret.
Sjef for Dell EMEA Dave Marmonti og Terje Eidesmo i EMGS åpnet det nye datasenteret.

Fra før av hadde EMGS en klynge på 500 bladnoder med en total regnekapasitet på 7,2 Teraflops. Denne har kjørt på full last det siste halvannet året, noe som førte til en stor nyinvestering.

Aurora ble navnet på den nye klyngen, som ble offisielt åpnet tirsdag. Ikke bare er den fysisk større enn sin eldre bror, men kapasiteten er mangedoblet. Den nye klyngen er nesten 10 ganger så kraftig, og den totale ytelsen om man tar med begge klyngene er på rundt 70 Teraflops.

Spesifikasjoner

  • Dell Poweredge 1955 bladnoder
  • 2 x Intel Xeon dobbelkjerne i hver node
  • 16 GB minne i hver node
  • 1300 bladnoder
  • 5200 prosessorkjerner
  • 22 TB minne

Klyngen er koblet sammen via gigabit Ethernet med Dell-svitsjer på kant og Extreme Networks i kjernen. Lagringen foregår via fire EMC CX3-40 med 100 TB lagringskapasitet.

Der den forrige klyngen benyttet seg av APC for kjøling og UPS er den nye løsningen basert på en noe annen metode fra Emerson. Kjølesystemet er satt over rack-skapene hvor den henter den varme luften og kjøler ned den varme luften med vann. Den nedkjølte luften kommer så i forkant av serverne.

Totalt kan den nye klyngen forbruke opp mot 600 kW med strøm, og sammen med den gamle løsningen vil det totale strømforbruket komme opp i en MW. EMGS har gjort alt klart for å videreformidle overskuddsvarmen til fjernvarmeanlegget i Trondheim, samt oppvarming av kontorlokalene sine. Dette er foreløpig ikke satt i drift.

EMGS, eller Electromagnetic Geoservices som det egentlig står for, er en ung bedrift som først ble tenkt ut på en flytur mellom Houston og London i 1997. Etter flere år med forskning under Statoils ledelse ble EMGS stiftet i 2002, og kom på børs så sent som i fjor.

I løpet av denne tiden har selskapet tatt i overkant av 150 patenter og gjort over 330 kommersielle jobber. EMGS har hele verdikjeden fra utvikling av programvare til produksjon av utstyret man utfører undersøkelsene med på havbunnen. I løpet av måneden skal også den første båten være klar, og til nå har de leid inn fem båter til jobber rundt om i hele verden.

Metoden EMGS bygger på gir store mengder innsamlet data på båtene, som igjen krever mye bearbeiding før man finner ut om man finner reservoarer under havbunnen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen