Superbrikke for PC-er

CS301
(Kilde: Clearspeed.com)

Tidsskriftet New Scientist melder om en ny brikke som skal kunne utføre såpass omfattende kalkulasjoner, at det kan sammenlignes med såkalte superdatamaskiner.

Den nye brikken er utviklet av Clearspeed, skal kunne utføre 25 "gigaflops" i sekundet. Det vil si 25 milliard kalkulasjoner i sekundet. Til sammenligning kan en moderne Pentium-prosessor klare noen hundre million "flops" i sekundet, mens enkelte (ikke de raskeste) såkalte superdatamaskiner kan klare noe få hundre gigaflops i sekundet.

Brikken går under navnet, CS301, og skal ikke erstatte en sentralprosessor (CPU), men komme i tillegg. Et brikkesett med én eller to CS301-brikker skal kunne settes i en vanlig PC på samme måten som et grafikkort. Brikken skal så kunne dele oppgaver med sentralprosessoren (CPU). CS301-brikken skal bruke såpass lite strøm som 3 watt. Med rundt 20 CS301-brikker skal en PC kunne få en kraft som kan sammenlignes med en superdatamaskin.

CS301-brikken skal være spesielt godt egnet for oppgaver som krever omfattende vitenskapelige beregninger, som for eksempel i forbindelse med modellering.

Detaljene rundt den nye brikken skal presenteres på Microprocessor Forum som arrangeres i California i denne uka. ClearSpeed regner med å kunne tilby PC-kompatible versjoner av den nye brikken, allerede om noen få måneder. Prisantydning per i dag er 16500 dollar for én brikke, med andre ord blir ikke dette et produkt for de tusen hjem med det første.

Mer informasjon om CS301-brikken finner du på nettsiden til clearspeed.com (PDF-fil). Se også en pressemelding fra ClearSpeed.

(Kilde: New Scientist)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen