Super-EDGE utfordrer 3G

Alternativ tekst mangler

Vi kunne tidligere denne måneden melde at det ikke er sikkert at Norge får HSDPA-støtte, eller såkalt super-3G, i norske 3G-nett. Nå er det i ferd med å dukke opp ny teknologi for GSM-nettet som gruser det vanlige 3G-nettet.

Den nye EDGE-varianten, kalt Evolved EDGE, skal kunne gi opp mot 1 Mbps i nedlastingshastighet, mot dagens EDGE-hastighet på vel 200 kbps. Det melder ABI Research i en ny rapport. Dagens 3G-standard kan i sammenligning tilby kun 384 kbps i nedlastingshastighet, noe som betyr at den nye EDGE-standarden er over 2,5 ganger raskere enn 3G.

Det store fortrinnet til EDGE er at teknologien lar seg implementere ved en programvareoppdatering. Dermed er det langt billigere for operatørene å satse på å oppgradere GSM-nettene sine enn å bygge flunkende nye 3G-nett.

Å investere i EDGE kan være et langt billigere og bedre alternativ å satse på enn 3G for mange mindre operatører, som Network Norway og Teletopia. Telenor og NetCom har allerede bygget ut EDGE som erstatning for 3G i mindre tettbygde strøk.

NMT-operatøren ICE tilbyr allerede hastigheter på opptil 731 kbps gjennom sine CDMA450-nett.

Skulle nye mobiloperatører satse på oppgraderte GSM-nett med Evolved EDGE kan det bety at 3G i verste fall vil bli nærmest ubrukelig, siden du uansett oppnår bedre datahastigheter i GSM-nettet. Da kan det bli nødvendig for dagens 3G-operatører å satse på HSDPA for å møte konkurransen. Hvis ikke vil dagens 3G-nett med investeringer for flere milliarder kroner være bortkastet.

(Kilde: ABI Research, Teleavisen)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen