Super-3G kommer til Norge i år

Nokia N95 blir en av de
første mobilene i Norge
med HSDPA
Nokia N95 blir en av de første mobilene
i Norge med HSDPA

I år kommer HSDPA-teknologi til å dukke opp i Netcoms mobilnett. Dette har operatøren avslørt overfor Amobil.

Netcoms kommunikasjonsrådgiver, Øyvind Vederhus, vil ikke si noe om lanseringstidspunkt, men medgir at det ville vært unaturlig å avsløre HSDPA-planene allerede nå hvis lanseringen først fant sted på slutten av året.

Så vidt han bekjent har ikke Netcom satt i gang noen pilottesting av HSDPA foreløpig.

- Men det er ikke er aktuelt å lansere noe før vi har en tjeneste som fungerer skikkelig, sier han.

Telenor tester
Også Telenor kommer til å lansere den nye teknologien. Operatøren startet testingen av HSDPA allerede i juni i fjor. Men om de kommer til å lansere HSDPA i år eller ikke, vil de ikke si noe om. Men at teknologien vil komme, er operatøren helt klar på.

- Testingen går veldig bra, og vi kommer til å komme med HSDPA vi også, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan til Amobil.

Tidligere har Telenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen, uttalt at det er alt for dyrt å tilby HSDPA i Norge, fordi antallet mobilbrukere ikke ville tilsvare utgiftene ved å ha HSDPA.

- Det er riktig at betydelige investeringer må til for å lansere HSDPA. Det dreier seg blant annet om investeringer i maskinvare på basestasjonene og lisenser til leverandørene. Og ikke minst må vi oppgradere sambandet mellom basestasjonene og fastnettet. Men Telenors strategi her er klar: Vi skal lansere HSDPA, sier Krokan.

1,8 Mbps
HSDPA er en oppgradering av 3G-nettet. I teorien kan du oppnå hastigheter på så mye som 3,6 Mbps, men i praksis vil hastighetene være lavere. Telenor sier ovenfor Amobil at de under sine tester i Akershus oppnådde en nedlastingshastighet på 1,8 Mbps.Til sammenligning har vanlig 3G en hastighet på ca 0,4 Mbps.

For å kunne bruke HSDPA må du ha en mobiltelefon eller et datakort som støtter teknologien. Per i dag finnes det kun to telefoner på det norske markedet som støtter teknologien: HTC TyTn og Motorola Razr V6 Maxx.

Se hvilke HSDPA-telefoner som kommer til Norge i år

Du kan lese mer om HSDPA og hva du kan bruke det til i saken "Super-3G i 2006". Vil du se en videotest av HSDPA, kan du ta en titt på saken "Super-3G i aksjon".

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen