– Super-3G for dyrt for Norge

I morgen får svenskene super-3G. I Norge er det ikke sikkert at vi får det i det hele tatt, i følge Telenor.

Alternativ tekst mangler
Tre i Sverige åpner for super-3G.

Foruten å få mobilsvarbeskjedene sine levert av apekatter, kan svenskene snart glede seg over å få super-3G på mobiltelefonene sine. Nå skal nemlig operatøren Tre åpne for HSDPA i 3G-nettet sitt. I Norge er det ikke engang bestemt m vi får slik superhastighet i mobilnettet.

Allerede i morgen skrus farten i Sverige opp, og med en HSDPA-telefon kan medel-Svensson nå oppnå internetthastigheter på mellom to og tre Mbps. Det er betydelig raskere enn det vanlige 3G-nettet vi har her hjemme. Her kan du forvente en reell hastighet på omtrent 350 kbps, eller en tidel av farten i Sverige.

Har testet
Her i landet har Telenor foretatt tester med HSDPA, men har ingen planer om når det skal lanseres, eller om det i det hele tatt skal lanseres.

– Vi har gjort testing med nedlink på 1,8 Mbps i deler av Akershus, og disse testene er nå til evaluering. Men vi har ikke tatt noen formell avslutning på om vi skal tilby HSDPA eller ikke, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil til Amobil.

Amundsen forklarer at dette har med kostnader, pris og utstyr å gjøre.

– En av grunnene er at det er svært få terminaler (mobiltelefoner, red. anm.) som støtter HSDPA. Vi må også oppgradere mesteparten av 3G-nettet med programvare, og også noe utstyr, sier Amundsen.

For få mennesker
– Vi er dessverre bare 4,6 millioner mennesker i dette landet, og det er litt for få mennesker til å betale for disse kostnadene, sier Amundsen.

Det ble allerede i fjor regnet med at HSDPA ville bli bygget ut i løpet av 2006, noe som har slått til flere steder i Europa.

Du kan lese mer om HSDPA i vår test av teknologien fra årets CeBIT-messe. I lanseringsguiden kan du se hvilke kommende mobiltelefoner som har HSDPA.

(Kilde: Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen