Sun Microsystems første AMD-server

Serveren, B100x, er bygget inn i et 1U kabinett og baseres på Mobile Athlon XP 1800+ (1,53 GHz) samt 2 GB minne. Prisen ligger rundt 1800 amerikanske dollar. Dette er den første serveren fra Sun Microsystems med en vanlig x86 prosessor og flere kommer fremover. B100x er beregnet for mindre tunge oppgaver som web, e-mail, print og lette databaser.

På sikt skal Sun også selge servere og arbeidsstasjoner som kjører AMD Opteron. Dette forventes å skje i begynnelsen av neste år. Ukens introduksjon bekrefter det stadig tettere samarbeidet med AMD. Tradisjonelt har Sun prøvd å konsentrere seg om UltraSparc, men ser tydeligvis at x86 har blitt mer spennende med AMDs hybrid-prosessor for AMD64.

I tillegg til å anbefale Linux på B100x, nevnes også Solaris for x86. Målet er å lansere Solaris for AMD64 kommende sommer, 1. juli 2004. En talsmann for Sun mente Solaris 10 ville øke nettverksytelsen med opptil 50 prosent, sammenlignet med versjon 9.

Selv om det er mye aktivitet på x86 fronten for Sun, har selskapet ikke gjemt UltraSparc bak en stein og oppgraderer sin 12-prosessor V1280 server med 1,2 GHz UltraSparc III prosessorer. I tillegg annonserer det en ny arbeidsstasjon, Sun Blade 2500, basert på 1,2 GHz UltraSparc III (introduksjonspris ca. 5000 dollar).


Sunfire V100

Solaris har gjerne blitt sett på som et tungt, stabilt operativsystem for profesjonell bruk. Ifølge Suns Bill Moffitt er ryktet om høy pris på Solaris og UltraSparc ikke riktig og viste tidligere i år et eksempel til E-commerce Times der en Sunfire V100 (1 CPU) med Solaris ferdig installert kostet ca. 1000 amerikanske dollar.

Ifølge Moffitt er ikke Solaris et operativsystem som skal ligge i forkant av utviklingen slik Linux gjør, men være et gjennomtestet "enterprise system" for kritisk bruk og høyhastighets prosessering.

Ettersom Sun nå begir seg inn på x86-plattformen og satser såpass ivrig på AMD Opteron, kan dette føre til mer bruk av Solaris. x86-prosessorer har tross alt en mye videre brukermasse enn UltraSparc. Interessen for produkter fra Sun Microsystem har nok desidert blitt større etter at relasjonen med AMD ble kjent og det er nok meget sannsynlig at dette vil virke positivt inn på utbredelsen til Solaris.

En oversikt over servere fra Sun kan du se her: http://www.sun.com/servers/index.html.

 

(Kilder: Cnet, E-commerce Times, Sun)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen