Sun-kjøp kan bli radikal endring

Sun Microsystems som lenge har vært en av de store på teknologi, men som de siste årene har hatt en del problemer med å få kommersielle moment på ideene. Selskapet ble stiftet i 1982 og siden den tid opparbeidet seg en betydelig portefølje over både hardware og software.

I 2008 omsatte selskapet for nær 14 milliarder amerikanske dollar og hadde nær 34 000 ansatte på global basis.

Selskapet ble nylig nesten kjøpt av IBM, men forhandlingene gikk i stå rett etter påske angivelig fordi man var uenig om prisbetingelsene. Kort tid etter kom Oracle på banen og det ser nå ut som om den kjente databasegiganten kommer til å overta hele Suns portefølje av teknologi.

Oracle er et selskap som tradisjonelt har hatt svært godt moment på virksomheten og terminologien "pengemaskin" brukes flittig. Posisjoneringen på Oracles viktigste produkt, nemlig database, kan nærmest sammenlignes med posisjonen som IBM har på stormaskin: pålitelig, avansert, funksjonell og tung.

Både Sun og Oracle har gjennom tidene gjennomført en rekke oppkjøp av andre selskaper. Forskjellen ligger imidlertid i hvordan man har utnyttet oppkjøpet i etterkant: 

  • Sun sitter på mye interessant teknologi, men har hatt problemer å konvertere dette til løsninger som virkelig gir moment og inntjening
  • Oracle har vanligvis vært sort-hvit i utførelsen og kun videreført det som har vært "state of the art"

Sun har de siste årene forsøkt å bevege seg i åpen kildekode-retningen. Selskapet har stort sett alltid vært å regne med på konferanser av Linux/åpen kildekode-type samt bidratt mye til bygging av "community". Flesteparten av selskapets softwareløsninger er i dag plattformuavhengige og promoterer åpenhet (eks. Opensolaris, ZFS, MySQL, osv).

Det har definitivt vært rom for utprøvinger av ulike former for teknologi og satsninger i Sun. Hverdagen under Oracle kan vise seg å bli en helt annen siden selskapet tradisjonelt har vært meget klar i sin politikk på hva som lever videre eller ganske enkelt fases ut.

Suns portefølje er ganske betydelig, men selskapet har definitivt noen kjerneteknologier som trolig blir med videre. Svakhetene bemerker seg imidlertid ganske tydelig.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen