Suksess for nisjedatabase

Sybase IQ er god på å komprimere data
Sybase IQ er god på å komprimere data

Sybase er kanskje ikke den mest kjente databaseleverandøren i Norge, men gjør det stort internasjonalt og har et par produkter som virkelig er særegne i positivt forstand. Sybase IQ er en av disse og klarte å øke sin egen omsetning med hele 70 prosent i 2007.

Selve databaseteknologien har eksistert det siste tiåret og er derfor ikke spesielt ny. Derimot har tydeligvis databasemarkedet møtt utfordringer på søk, noe som er den største grunnen til at IQ nå er mer aktuell enn tidligere.

Vanligvis lagres dataene i en database rad for rad, noe som gir stor mening når man skal oppdatere eller legge inn data siden dette medfører minimal diskaksess. Spørringer som henter data fra database har imidlertid annen karakteristikk. I større databaser kan det eksistere mange tabeller der man har et stort antall kolonner, men det er kanskje kun et fåtall av disse som er nødvendig å slå opp i for å gi resultat etter en SELECT.

Kolonneorientert

Den store fordelen med Sybase IQ er at den er kolonneorientert og derfor kun er innom de kolonnene som strengt tatt er nødvendig for å vise dataene etter en SELECT-spørring. Dette gir store ytelsesfordeler. Sybase IQ er dessuten svært god til å komprimere dataene og typisk kan gi en diskbesparelse på 75 prosent.

Ikke monstermaskiner

Ifølge Sybase egne uttalelser er det sjelden at man trenger monsterservere for å kjøre Sybase IQ - selv om omfanget av databasen kan være relativt betydelig. Man bruker sjelden mer enn fire prosessorer, selv i de største systemene, noe som gjør at maskinvarekostnaden på tom. de største systemene er ganske beskjeden.

Sybase IQ brukes ikke alene, men må gjerne parres med en tradisjonell database som er sterk på INSERT, UPDATE, DELETE, osv. Et typisk oppsett kan være å bruke Oracle, MS SQL, DB2 eller MySQL til kjernedatabase, eksportere disse dataene med jevnlige tidsintervall til Sybase IQ og bruke sistnevnte som søkedatabase.

Det er viktig å påpeke at spørringene ikke trenger å skrives om selv om man skulle ønske å kjøre IQ.

Det koster

IQ selges typisk til en lisenspris som er 45 000 dollar per prosessor, men selskapet tilbyr også "hosted" løsning gjennom partnere der man istedet betaler et par tusenlapper pr. måned for å få tilgang.

Mer om Sybase finner du her: http://www.sybase.no/.

(Kilde: InformationWeek)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen