Suksess for avanserte kameraer

I løpet av fjorårets første syv måneder ble det solgt 10 100 filmbaserte speilreflekskameraer. Det store salget skyldtes bl.a. kampanjer med svært lave priser, fra da kunne du få et godt kamera komplett med et zoomobjektiv for 3 – 4000 kroner. På samme tid var leveringen av digitale speilreflekser så vidt i gang med 1900 kameraer. I løpet av ett år har markedet snudd, Canon har fått konkurranse fra Nikon, og Pentax og Olympus er på banen med litt dyrere modeller. I løpet av høsten kommer også Konica Minolta, og vi kan forvente et stort utvalg i priser fra 15 000 og nedover til kanskje det halve, fra de fleste merkene.

- Når flere merker og modeller blir å finne under 10 000 kroner, vil salget øke ytterligere, sier informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet. – Vi estimerte tidlig at vi i 2004 ville selge 15 000 digitale systemkameraer, og det tallet vil vi helt sikkert passere. Vi ser også at speilreflekskameraene kan jobbe stadig raskere og ta flere bilder i serier før de må pause litt. Dette, sammen med hurtigere autofokus, er også en viktig utvikling for mange brukere.

I tillegg til det fotoindustrien kaller systemkameraer (kameraer med utskiftbar optikk), har utvalget og salget av andre avanserte modeller også økt kraftig. Dette gjelder kameraer med elektronisk søker og kraftig zoomobjektiv. Disse modellene finnes i to prisgrupper: 4 – 6000 kroner og 10 – 13 000 kroner. De dyreste har ekstra høy oppløsning, og kan for mange brukere være en aktuell erstatning for speilreflekskameraer.

- De mulighetene som de avanserte digitalkameraene i dag byr på overgår alt hva filmbaserte kameraer klarer. Det er blant annet mulig å påvirke farger, kontrast, skarphet og lysfølsomhet fra bilde til bilde. Men for dem som vil ha det enkelt, så finnes det en rekke modeller hvor det stort sett bare er å slå på kameraet og trykke på utløseren.

Pr. 31. juli var det solgt 215 000 digitalkameraer i Norge, en økning på ca. 60 % fra i fjor. I tillegg ble det solgt 16 000 filmbaserte kameraer. 642 000 engangskameraer kommer på toppen av dette. I løpet av høsten vil det finnes digitalkamera i hvert annet hjem i Norge.

Kamerasalget ligger 23 % over fjoråret og har aldri vært større. Tar vi folketallet i betraktning var det bare Japan som solgt flere digitalkameraer enn oss.

Fotorådet er en forening for fotoindustrien i Norge. De 24 medlemmene representerer både importører, distributører, kjeder og fotolaboratorier.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen