Styr med stemmen

Nokia viste i dag frem tre modeller i London og New York fra sin nye E-serie. E, som står for Enterprise, er ment å dekke behovet til forretningsfolk og andre proffbrukere, og vil derfor skille seg ut fra selskapets øvrige portefølje.

Dette merkes godt på for eksempel E60 ved at modellen ikke har integrert kamera. Grunnen til det er at stadig flere arbeidsplasser nekter sine ansatte å ha kameramobiler på jobb av frykt for industrispionasje. Siemens har tidligere vært ute med modeller uten kamera, og Nokia følger nå trenden.

E60 skiller seg også ut ved at den tilrettelegger for mer stemmebasert styring av telefonen. Skal man for eksempel til en spesifikk snarvei, så kan man spille inn en egen kommando for den. Telefonen vil også ha forhåndsinnstallert talekommandoer for tjenestene diktafon og talemeldinger. Det vil også være mulig å legge inn den individuelle stemmen til venner og bekjente i adresseboken, slik at den mikses sammen med ringesignalet hver gang personen ringer.

Høyt gir og full fart
Som nevnt innledningsvis vil E60 ha 3G, trippelbånd og WiFi, i likhet med alle sine søstermodeller. Dermed kan man surfe i høye hastigheter både over 3G og WiFi alt etter hvor man befinner seg. Det vil gi en teoretisk nedlastingshastighet på henholdsvis 384 kbps og 11 mbps. Skulle man bevege seg inn i et område uten en av disse teknologiene, vil man kunne benytte EDGE, som gir hastigheter på opp mot 200 kbps.

Den innebygde WiFi-støtten gjør det mulig å ringe via IP-telefoni, noe som Nokia har lagt inn støtte for i E60. Når man ringer over internett betaler man somoftest kun et fast beløp i måneden, avhengig av hvilken tjenesteleverandør man benytter. Det vil også være mulig å fordele WiFi-tilkoblingen over flere applikasjoner, slik at man kan surfe, laste ned e-post og snakke i telefonen samtidig.

Skjermen imponerer også. Denne vil nemlig ha en oppløsning på 352 x 416 punkter og en fargedybde på 16 millioner farger. E60 kjører Symbian 9.1 som operativsystem med Active Standby og Series 60 versjon 3.

Ellers vil E60 ha 30 MB internminne og mulighet til å utvide med minnekort av typen RS-MMC.

E60 vil være en av de desidert minste Symbian-telefonene til nå med sine mål på 11,5 x 5 x 2 cm og sin vekt på 117 gram.

E60 skal komme i salg i første kvartal 2006 og vil trolig få en prislapp på mellom 3500 og 4000 norske kroner.

(Kilde: Nokias pressemelding, mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen