Studentliv for teknofile

Et hvert universitet eller høyskole med respekt for seg selv har et vell av foreninger.

Her finnes det noe for enhver smak og de teknisk interesserte er heller ikke oversett.

Les også:
10 skole-PC-er under lupen
.
Minimalistisk skolestart
.
Årets mote er en belastning
.

Givende og sosialt
Det å være engasjert i en forening eller organisasjon kan ofte være smart med tanke på senere arbeid.

- Om du har vært passivt medlem i en filmklubb vil jeg nok ikke anbefale å føre det opp på CV'en. Å drikke øl og kose seg med film er ikke akkurat det en arbeidsgiver ser etter. Men om du har vært aktiv og jobbet med organisering eller for eksempel budskjett så er dette viktig erfaring og trekke frem, forklarer Gisle Helsten, leder ved Karrieresenteret i Oslo.

Engasjement viktig
Hos Karrieresenteret kurser og hjelper de studenter som vil ha deltidsjobb, og også studenter som er ferdige og trenger fast jobb. Å trekke frem et engasjement i en studentforening kan ofte være det som skiller nettopp deg fra andre kandidater til en aktuell stilling.

- Det er veldig mange dyktige på arbeidsmarkedet og vi ser at arbeidsgivere ikke bare er interessert i karakterer og grader, men at de også legger vekt på annen erfaring hos jobbsøkere, påpeker Helsten.

Bra for nettverk
Samtidig mener han det er viktig for både det sosiale og moroa å være med i en eller flere foreninger.

- I studietiden møter du ofte mennesker du holder kontakt med resten av livet. I jobbsammenheng er dette nettverket veldig nyttig da det ofte er gjennom gamle venner at du finner din fremtidige arbeidsplass, forklare Helsten.

Teknofil.no har har sett på noen av mulighetene for nye studenter i Oslo, Trondheim og Bergen som liker IT, film, foto og teknikk.

OSLO
Universitetet i Oslo er muligens det største, men også det minst oversiktelige. Her finnes det et utall av foreninger og ofte er det ikke lett å vite hvor du skal starte. På den annen side finnes det da også noe for alle.

Fotointeresserte i Oslo

Studenter som er interesserte i foto har et meget bra tilbud i Oslo. Studentenes Fotoklubb holder til på Studentersamfunnet.

Klubben tar vel imot både de som er interesserte i digitalfotografering og de som fortsatt liker å gjøre det på gamlemåten.

Fotoklubben har tilgang på to store mørkerom for fremkalling av film og gir kurs i Photoshop for de som heller vil ha bildene sine i høyoppløselige piksler.

I tillegg til kursing har klubben jevnlig seminarer med kjente fotografer som kan gi gode tips for en student som ønsker å lære. Og forkunnskaper er slett ikke nødvendig sakl vi tro hjemmesiden deres.

- Det stilles ingen krav til teknisk innsikt eller kunstnerisk evne for å bli medlem i klubben. Og det stilles absolutt ikke noe krav til kamerautstyret ditt, står det å lese her.

Bilder på trykk
Om du gjerne vil se bildene dine på trykk kan du høre om studentavisen Universitas kan ha bruk for din hjelp. De søker hvert semester etter nye fotografer, journalister og personer som kan hjelpe til med lay-out.

Bedre erfaring enn dette kan du neppe få under studietiden.

Film og spill
Universitetet i Oslo kan også skilte med en egen filmklubb for de som er glade i film, men helst på stort lerret. De har også en egen klubb for de som utelukkende ønsker å se japansk animéfilm og en rollespillforening for de som liker det.

Det er også verdt å merke seg at Universitetet i Oslo, Blindern, hvert år er åstedet for ARCON, Norges største spillfestival. Et must for alle som er glade i spill, uansett type.

De virkelig teknofile
For de som er hakket mer teknofile så er Institutt for Informatikk (IFI) tilholdsstedet for Cybernetisk Selskab i Oslo. Dette er i hovedsak foreningen for studenter ved instituttet.

Det går nok mest i ølsmaking på de sosiale sammenkomstene, men trolig blir også programmering tatt opp som tema i ny og ne.

Hamburger og Family Guy
Ved IFI finner du også foreningen PING som er en smule mer aktive på IT-fronten. Medlemsmøtene består mest av hamburgere og Family Guy.

Men det blir visstnok også jobbet litt med mailr-utvikling og bytting av servere ifølge deres hjemmeside.

Konkurrer i programmering
IFI setter også årlig opp lag til deltakelse på den store konkurransen norgesmesterskapet i programmering. Denne konkurransen arrangeres som et samarbeid mellom flere universiteter og høyskoler i hele Norge. Vinnerlaget får med seg ære og berømmelse og ikke minst mulighet til å delta i verdensmesterskapet.

Alle studentorganisasjoner ved Universitetet i Oslo kan du lese om på universitetets hjemmeside.

Trondheim
I Norge er det NTNU som koordinerer denne konkurransen.

Bortsett fra dette har dessuten NTNU og Trondheim en rekke tilbud til sine teknofile studenter.

Bli med og lag TV
I Trondheim finner du nemlig også en av Norges best koordinerte studentskapte TV stasjoner. StudentTV i Trondheim har tre sendinger i uken via TVNorge på lørdager og søndager og de rekrutterer nye folk i disse dager.

Om du ikke har en drøm om å stå foran kamera så er det nok av arbeid å gjøre med lys, bilde, redigering og miksing.

Radio med spillmagasin
I Trondheim kan du også være med å skape radio om du liker lyd bedre enn levende bilder.

Studentradion
har til og med eget spillmagasin som fast innslag, så den teknofile blir vel ivaretatt her.

Mekka for teknofile
Foruten fotoklubb, filmforening, så finner du her Kybernetisk Forum. Denne foreningen er forebeholdt studenter ved Institutt for teknisk kybernetikk, men om du er interessert i roboter, automatikk og fremtid så har du nok uansett lov til å ta en titt innom.

Om du engasjerer deg litt ekstra så er det nok mulighet for at du kan stable hele forumet opp på bena da det har skjedd lite her siden 2005 ifølge deres hjemmeside.

Lag en robot
Institutt for teknisk kybernetikk er nok uansett et godt utgangspunkt for den teknisk interesserte. De har nemlig hvert år et lag med i konkurransen Eurobot hvor studenter fra hele Europa kappes om å skape den beste roboten. Her er det også fullt mulig å samle et eget lag for å delta, helt utenfor Universitetets rammer.

Trondheim er også den eneste studentbyen som har kjærestegaranti. Så studenter med alle interesser burde føle seg godt mottatt her.

BERGEN
Ved Universitetet i Bergen finnes det hele 160 forskjellige foreninger og organisasjoner spesielt rettet mot studenter. Så om du ikke klarer å fylle opp fritiden din her har du nok bare deg selv å takke.

Kvarteret
Basen for Bergens mange studentforeninger er Det Akademiske Kvarter, populært kalt "Kvarteret".

Her finner du både den lokale filmklubben og realistforeningen.

Filmkonkurranse
Ved Universitetet i Bergen avholdes det også en filmkonkurranse. Her oppfordres studentene til å hente frem sine kreative evner og sette sammen den beste reklamefilmen for Universitetet.

Vinneren får 10.000 kroner i premie og ære og berømmelse. Vinneren fra fjoråret kan du selv se på UIB sine hjemmesider

Om konkurransen gjentas i fremtiden står det ingenting om, men å samle sammen noen medstudenter og skape film er aldri noen dårlig idé.

Foto for alle
Ellers kan UIB skilte med både student-TV og radio. Bergen har også en veletablert kameraklubb for alle som er glade i foto. Her godtas alle fotografiske uttrykksformer skryter de av på sin nettside så det er bare å hive seg på uansett hva du selv liker best innen fotomotiver.

Ellers har UIB også studentavis slik som Trondheim og Oslo. Her kan du både få bilder og artikler på trykk.

Hvis du virkelig vil gjøre en innsats så kunne UIB godt trengt litt eksperthjelp med sine hjemmesider. Uansett finner du et utvalg av universitetets foreninger under lenken "Studentliv" på deres hjemmesider.

Om du vet om noen stundetforeninger som burde blitt nevnt i denne artikkelen så ikke nøl med å si ifra i kommentarfeltet under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen