Studenter mobilovervåkes

Tre uker etter skytetragedien som krevde 32 menneskeliv ved Virginia Tech-universitetet i USA, leter amerikanerne desperat etter tiltak som en gang for alle kan stoppe de meningsløse voldsorgiene som så altfor mange ganger har rammet landets skoler.

I et land hvor retten til å bevæpne seg er nedfelt i grunnloven og hvor våpentilhengernes fremste organisasjon, National Rifle Association (NRA), i bakkant av Virginia Tech-tragedien offentlig uttalte at mange liv ville blitt spart om studentene bare hadde båret våpen, haster det å komme opp med alternative løsninger som øker folks sikkerhetsfølelse.

Frivillig mobilovervåkning

Ett skritt i retning av en slik følelse kan være å underlegge seg frivillig overvåkning. Ifølge BBC lener stadig flere universiteter seg på tekniske løsninger i sin søken etter foranstaltninger som sikrer liv og helse.

Automatisk nedstenging av hele bygg, masseutsendelse av advarsler via SMS og overvåkningssatellitter som på et blunk kartlegger hvor studentenes mobiltelefoner – og dermed studentene selv – befinner seg. Alle tre er de eksempler på elektroniske tiltak mot kulenes lemlestelser av tilfeldig forbipasserende.

GPS-sporing av mobiler

I New York har selskapet Rave Wireless utviklet en løsning som lar studentene gjøre seg sporbare ved behov.

Skal en student for eksempel bevege seg fra en venns studenthybel tilbake til sin egen, kan hun starte en rapporteringsfunksjon som settes i gang hvis hun ikke er hjemme til beregnet tid.

Mobilen vil ved aktivering av denne funksjonen automatisk sende posisjoneringsdata til universitetets sikkerhetstjeneste, og vektere kan rykke ut på kort varsel.

Bussrapportering
En annen funksjon knyttet til det samme systemet, er sanntidsrapportering om hvor universitetsbussene til enhver tid befinner seg.

– På denne måten slipper du å sitte ute og vente på bussen. I stedet tar du først opp mobilen og sjekker hvor den er, og så går du til holdeplassen idet den nærmer seg. Også her er det et sikkerhetsaspekt, klokka to om natta er det for eksempel best at du vet hvor langt unna bussen er før du går ut alene og venter, sier Rodger Desai i Rave Wireless til BBC.

Om tiltakene ikke øker den faktiske sikkerheten, så øker de om ikke annet sikkerhetsfølelsen. Og det er kanskje et godt nok mål i seg selv, selv om enkelte kan synes å smi mens frykten ennå er varm?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen