Strukket silisium fra AMD

AMD har begynt å produsere Opteron-prosessorer på 90 nanometer på Fab 30 i Dresden, som antakelig kommer på markedet i løpet av høsten. Men for å komme dithen har AMD blitt nødt til å gjøre som Intel og IBM og ta i bruk "strained silicon" (strukket silisium).

Strukket silisium virker ved at det legges et lag med silisium oppå et lag med germanium, som fører til at atomene i silisium-laget "strekker" seg for å ligge på linje med germanium-atomene. Dermed blir det mindre motstand og bedre flyt mellom de forskjellige komponentene, som er direkte overførbart til raskere og mer stabile prosessorer.

AMD sin produksjonsprosess er allerede svært avansert, og i motsetning til Intel har selskapet tatt i bruk både silicon on insulator (SOI)-teknologoien, i tillegg til Low-k-produksjon - som Intel også bruker. Med strukket silisium vil AMDs produksjon på 90 nanometer være en av verdens mest avanserte.

AMDs 90 nm Opteron-prosessorer ventes som sagt til høsten, men produksjonsprosessen er allerede i gang, og AMD sier på sin side at de allerede har "høstet" prototyper fra prosessen som har god nok kvalitet til å kjøres i testsystemer. Dermed gjenstår det nok bare å finpusse prosessen og å bygge opp et stort nok lager før lansering etter sommeren.

AMD har tidligere dementert nyheter om at prosessorer på 90 nanometer ikke ville være klare før i andre halvdel av 2004.

For mer informasjon om produksjon av prosessorer, se vår artikkel "Hvordan lages prosessorer?".

(Kilde: The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen