Strømløs landsby ser lyset

Gudda, en landsby 400 kilometer unna Indias hovedstad Dehli, har fått strøm for første gang.

Det går ingen strømledninger inn i landsbyen, men ved hjelp av sola kan de nå få elektrisk lys.

Les også:
Bakkenett med solceller.
Soldrevet og vanntett minidata.
Endelig strøm på telttur.

Stor forundring
Det var ingeniøren Hanuman Ram som for to år siden brakte lys til den lille landsbyen. Innbyggerne består for det meste av bønder og sauegjetere og de færreste hadde tidligere aldri sett elektrisk lys før dette. Forundringen var derfor stor da Hanuman Ram tente den første soldrevne lampen.

- Når lampene ankom for første gang spurte innbyggerne "Hva er dette?" Jeg forklarte hvordan den fungerte. Når folk så fikk se lampen i aksjon sa de "Wow, for en fantastisk ting!", forklarer Hanuman Ram til CNN.

Kan studere på kvelden
Hanuman Ram har utstyrt nesten alle husene i landsbygden med egne solpanel slik at hver familie har tilgang på strøm. Strømmen brukes for det meste til belysning, men dette har på mange måter forandret livet til innbyggerne. De kan nå sitte oppe lengre.

Spesielt barna i landsbyen har god nytte av elektrisiteten når de gjør lekser på kvelden.

Ble meget glad
Yamouna Groomis og hennes familie pleide tidligere å avslutte dagen når solen gikk ned. Nå kan hun fortsatt bake brød og utføre husarbeid etter at solen har sagt farvel.

- Når jeg så dette lyset for første gang ble jeg meget glad, sier hun mens hun stolt tenner en lampe, i følge CNN.

Med strømmen kom også landsbyens første fjernsyn og DVD-spiller. Den er plassert i den lokale butikken eid av Ram Swarup. Han mener tilgangen til strøm har vært til stor hjelp for landsbyen. Det har på mange måter gjort dem mindre avhengige av regjeringen som de tidligere har sett lite til.

Stolt av sønnen
Hanuman Ram kommer selv fra landsbyen og fikk sin opplæring i bruk av solenergi ved Barefoot College. Denne skolen tar selv i bruk solpanel for all strøm de bruker. Det var teknologi og erfaring herfra Ram tok med seg hjem til Gudda da han utstyrte landsbyen med strøm.

Den stolteste personen i landsbyen er trolig Ram sin 80 år gamle mor som hadde stor tro på sønnen da han ble sendt av gårde for å studere.

- Jeg ville bare at han skulle gjøre noe bra for landsbyen, sier hun til CNN.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen