Slik demonstrerer forskergruppen hvordan Wi-Fi Backscatter-signalene kan plukkes opp av en helt vanlig Wi-Fi-ruter.
Slik demonstrerer forskergruppen hvordan Wi-Fi Backscatter-signalene kan plukkes opp av en helt vanlig Wi-Fi-ruter. (Bilde: Skjermdump, Youtube/University of Washington)

Strømløs Wi-Fi-løsning kan gi smartklokker lenger liv

Forskere jobber med trådløs kommunikasjon for strømgjerrige dingser.

For et knapt år siden skrev vi om forskerne som sendte tekst både trådløst og strømløst. Nå jobber noen av de samme forskerne ved Universitetet i Washington med å få til trådløs Wi-Fi-kommunikasjon for sensorer som har svært små batterier, eller ikke har batterier i det hele tatt. Også klokker og annen svært kompakt teknologi kan være aktuelle bruksområder.

Fanger opp eksisterende signaler

Måten dette gjøres på er ved å bruke energien fra signalene som allerede går gjennom lufta. Energien brukes på to måter. Den driver prosessene i selve løsningen, men den er også en viktig del av signalene som sendes ut, ved at det gjøres små endringer i eksisterende Wi-Fi-signaler som sendes ut igjen som dingsens egne signaler.

Teknologien kalles Ambient Backscatter, eller Wi-Fi Backscatter i sin nyere utgave. En kan muligens oversette Backscatter til bakgrunnsstøy.

Les også: Slik lages en Wi-Fi-ruter

Planlegger rekkevidde på 20 meter

Prorotyper laget ved universitetet har opprettholdt kommunikasjon opp til 1 Kbps på avstander inntil to meter. Prototypene som ble vist frem i fjor kunne bare kommunisere på avstander inntil 75 centimeter. Prototypene hadde dessuten kun mulighet for svært enkel kommunikasjon, noe som utelukket vanlig nettverksdeling, slik Wi-Fi Backscatter altså skal være i stand til. Forskerne har allerede planer om å forlenge rekkevidden til 20 meter, patentere teknologien og å bygge et selskap rundt den.

Dagens strømgjerrige Wi-Fi-løsninger bruker betydelig mer strøm enn det er mulig å sanke på denne måten. Dermed kan den nye løsningen føre til at langt flere sensorer og smådingser får trådløs kommunikasjon.

Forskningsresultatene skal presenteres på en konferanse i Chicago senere i august, men rapporten kan allerede leses på Washington-universitetets nettsider (pdf).

Les også: Selskap vil lage bøyelige batterier for ha-på-dingser

Under ser du forskernes egen presentasjon av teknologien:

(Kilde: cellular-news.com)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen