Strider om Årets bilde

Strider om Årets bilde

Strider om Årets bilde

Rekordstor deltagelse, men konkurransen kritiseres for manglende åpenhet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Årets bilde 2007
Foto: Caroline Drefvelin

Nettredaktør i det norske bladet Fotografi, Morten Løberg, kritiserer Årets bilde-konkurransen for at den kun er åpen for medlemmer av Pressefotografenes Klubb (PK). Han viser til andre fotokonkurranser i Norge som er åpne for alle, profesjonell fotograf eller ei.

Løbergs kommentar førte til en debatt på Fotografi.no, som blant annet Aftenposten-fotograf Paal Audestad kastet seg inn i. Han peker på at det er helt naturlig at en medlemsklubb har interne konkurranser.

Taus klubbleder
Men Løberg mener også det er et problem at Pressefotografenes Klubb, ved leder Terje Bringedal, har forholdt seg tause til kritikken. Og dette irriterer tilsynelatende Løberg, som gjentatte ganger har ønsket tilsvar fra klubblederen. Årets bilde er mer populær enn noensinne, og Bringedal har meldt fra om rekordpåmelding. I den sammenheng er det kanskje mer aktuelt enn før å diskutere konkurransens vedtekter. Samtidig er arbeidsforholdene forskjellige for profesjonelle fotografer og amatørfotografer, noe man bør ha i bakhodet når man diskuterer rammene rundt prisutdelingen.

Oppdatering:
Terje Bringedal har i et intervju med Foto.no gitt motsvar til Løbergs kritikk. Han mener Løberg er slepphendt med fakta, og at han godt kunne satt seg inn i Årets bilde-regelverket. To av Årets bilde-kategoriene er nemlig åpne klasser.


Årets bilde 2010
Foto: Luca Kleve-Ruud

Årets bilde - misvisende
Løberg kritiserer konkurransen for å gi inntrykk av at det er årets beste bilde, uavhengig av fotograf, som blir kåret. Men han følger opp med en dårlig sammenlikning: "Når Norges fotografforbund kårer Årets fotograf sier det seg i grunnen selv at det er den beste fotografen innen egne rekker de kårer. Jeg har i hvert fall aldri vært i tvil om det". Om tittelen "Årets fotograf" er mindre misvisende enn "Årets bilde" tar ikke undertegnede for gitt, spesielt siden det er to interesseorganisasjoner som står bak begge kåringene.

Åpen klasse
Men Løberg nevner et forslag som Isidor Åstrøm kommer med, nemlig å ha en åpen klasse hvor alle kan delta, med kun et kriterium: Bildet må ha blitt publisert i løpet av året som har gått. I følge han ivaretar dette den lange tradisjonen PK har med å kåre årets bilde blant egne fotografer.

Løberg mener det ikke er noen stor fare for at bildemengden vil øke som en følge av liberalisering av konkurransevedtektene, på grunn av kravet om publisering.

Hyllest til yrkesfotografene
Et godt poeng som Isidor Åstrøm kommer med i sin kommentar er at det er stor forskjell på det å være på jobb for å ta et bilde, som må publiseres til en deadline, satt opp i mot det å være på rett sted til rett tid med et kamera som tilfeldig forbipasserende. Med det i bakhodet framstår Årets bilde-kåringen like mye som en hyllest til yrkesfotografene, som en prisutdeling med hensikt å kåre Norges beste bilde i året som har gått.

Hva mener leserne?

PS!
Årets pris blir delt ut 22. februar. Juryen forteller at mye av det innsendte materialet handlet om 22.juli, faktisk i så stor grad at de savnet bilder fra andre hendelser i 2011. Men nå er juryeringen ferdig, og dommerne er fornøyd med sin avgjørelse og overbevist om at de har valgt de rette mottakerne av prisene.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen