Strid om bindingstid

Forbrukerombudet har etter å ha sett nærmere på markedsføringsloven kommet fram til at Telenor Mobils og Netcoms abonnement, som blir solgt med bindingstider opp til 18 måneder, er i strid med markedsføringslovens paragrafer.

Det som visstnok er bakgrunnen for at saken ble gransket, er at Forbrukerombudet ettersigende har fått inn en strøm av klager fra forbrukere som har vært misfornøyde med bindingstiden, som sperrer eiere av telefoner fra muligheten til å skifte operatør hvis man skulle finne et bedre tilbud.

Ordningen med bindingstid er innlagt i nesten samtlige av tilbudene om billige mobiltelefoner som det reklameres for i dag. Det er veldig fristende å kjøpe en mobiltelefon som koster under halvparten av det prisen ville vært uten abonnement, uten å tenke videre over hva de totale kostnadene faktisk blir.

I følge Forbrukerombudet er det veldig høye oppsigelsesgebyrer for forbrukeren, som kombinert med den forholdsvis lange bindingstiden på 12 til 18 måneder gjør at kunden har en urimelig stor oppsigelseshindring. I tillegg er det ikke rimelig at operatøren sitter på retten til å forandre både pris og eventuelle andre vilkår innenfor den perioden forbrukeren har bundet seg til operatøren.

Forbrukerombudet har sendt brev til begge operatørene, der de krever at selskapene endrer kontraktsvilkårene sine, slik at forbrukeren får et rimeligere utgangspunkt og større handlefrihet. Operatørene har frist fram til 8. oktober med å svare på dette kravet. Hvis operatørene skulle nekte å forhandle med Forbrukerombudet, vil saken bringes videre til Markedsrådet.

Hvis saken skulle havne i markedsrådet kan det bli dyrt for operatørene. Som Dagbladet skriver etter å ha snakket med førstekonsulent for Forbrukerombudet, Jens Thomas Thommesen: "Hvis det fattes et vedtak om saken i Markedsrådet, og selskapene ikke etterkommer dette, vil det fattes vedtak om tvangsgebyr. Et eventuelt tvangsgebyr i saken vil bli av en slik størrelsesorden at det vil svi godt på pungen for de pengesterke mobiloperatørene."

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen