Streng straff for Ebay-pirat

Jeremiah Mondello
Jeremiah Mondello

Forrige uke ble cracker og pirat Jeremiah Mondello fra Oregon, USA, dømt til fire år i fengsel for salg av piratkopiert programvare og identitetstyveri.

Det startet i det små. Som studenter flest hadde Mondello dårlig råd, og tenkte han kunne tjene noen slanter ved å kopiere programvaren som fulgte med datamaskinen han kjøpte seg. Kopiene beholdt han selv, og solgte originalene på Ebay.

Han la merke til fotoprinteren hans kunne printe på CD-er med tilnærmet profesjonell kvalitet, og bestemte seg for å utnytte dette.  "Jeg solgte et par kopier for å ha råd til bensin og mat. Det var motivasjonen i begynnelsen," sier han i et intervju med Wired.

Etter hvert slo det ham at å selge piratkopiert programvare under eget navn ikke nødvendigvis var så lurt. Derfor distribuerte han et Trojaner-virus som overvåket tastetrykkene til mottakerne. På denne måten fikk han tak i de kontonumrene han trengte for å opprette Paypalkontoer han kunne motta betaling på. Han hadde opp til 40 ulike brukernavn på Ebay på det meste.

Mondello insisterer på at han aldri stjal penger fra ofrene for identitetstyveriet og han var oppriktig overrasket over å bli fersket. Så fjern var tanken å bli tatt at da politiet beslagla datamaskinen hans, var ingenting passordbeskyttet eller kryptert.

Han la alle kortene på bordet og erklærte seg skyldig i mai. Da hadde han i løpet av tre år tjent 1,5 millioner kroner på piratsalget. Drøyt 800 000 har han nå betalt tilbake, og advokaten hans sier Mondello angrer svært på handlingene sine.

Hittil har justisdepartementet i USA dømt 29 personer for salg av piratkopiert programvare.

(Kilder: Wired, Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen