Streng piratlov er på vei

Streng piratlov er på vei

Antipiratene bretter opp ermene.

En ny og streng traktat mot piratvirksomhet på nett har nylig blitt underskrevet av flere av verdens mektigste stater. Traktaten heter Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) og skal slå hardt ned på krenkelser av opphavsretten.

Landene som har skrevet under traktaten er USA, Canada, Japan, Sør-Korea, Australia, New Zealand, Singapore og Marokko. EU har ikke skrevet under inntil videre, men ifølge en pressemelding skal utsendingene ha "bekreftet deres fortsatte støtte og forbereder å skrive under avtalen."

Vil også gjelde Norge

Tidligere la ACTA opp til at stater som skrev under forpliktet seg til å innføre et tre-slag-ut-system – som stenger av Internett-tilgangen til mennesker som blir tatt i å krenke opphavsretten tre ganger.

Senere har man beveget seg vekk fra dette kravet, men det gjenstår fremdeles som en generell anbefaling. Videre gir ACTA rettighetshavere og Internett-leverandører fullmakter til å stenge eller blokkere nettsider som ifølge rettighetshaverne har krenket deres opphavsrett.

Hvis EU skriver under på ACTA, vil disse strenge bestemmelsene også kunne gjelde for Norge gjennom EØS-avtalten. Men traktaten møter kritikk.

Konflikt med grunnleggende rettigheter

EU-kommisjonen er positive til traktaten, mens det er mer skepsis i EU-parlamentet. Skepsisen kommer blant annet av det mange mener er en konflikt med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen – som punktene om ytringsfrihet og retten til rettferdig rettergang.

Douwe Korff er professor i internasjonal lov og har skrevet en rapport hvor han kritiserer flere aspekter ved ACTA og fremgangsmåten til antipiratene.

Rett til rettferdig rettergang

Blant kritikken som rettes mot traktaten er mangelen på skille mellom store krenkelser og små, trivielle saker, noe Korff hevder er i strid med allmenne rettsprinsipper.

Videre gir ACTA muligheter for rettighetshavere å saksøke mistenkte krenkere, men uten å innsette motforholdsregler som kan beskytte rettsforfulgte mot urimelig misbruk – noe som krenker retten til rettferdig rettergang.

– Flytende begrep

– ACTA-forfatterne ser ut til å mene at skaperne av programvare eller beskyttet innhold skal ha rett til å påføre sluttbrukerne en hvilken som helst begrensning i bruken av innholdet, alt etter hva de måtte ha lyst til. På dette punktet havner de sannsynligvis i konflikt med europeiske forbrukerlover og kontraktlover, sier Korff.

I tillegg mener Korff at opphavsrett er et flytende begrep som mange strides om. Man kan ikke overlate rettighetshavere og Internett-leverandører til å diktere hva offentligheten skal se eller ikke, mener han.

Om EU signerer ACTA eller ikke avhenger av hva flertallet i EU-parlamentet bestemmer.

(Kilde: ComON)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen