TEST: Streacom FC5 OD

Test Streacom FC5 OD

Dette kabinettet gir deg en lekker og lydløs PC

Samtidig passer det perfekt i stua.

For de fleste av oss er det enkelt og greit en kjensgjerning at moderne datamaskiner bråker. Prosessorer, skjermkort, strømforsyninger og kabinetter er som regel belemret med en eller flere vifter, akkompagnert av suset og knatringen fra harddiskene.

Heldigvis finnes det en rekke mottiltak. Vi kan nevne lydisolering, ekstra stillegående vifter og vannkjøling. For ikke å glemme at gammeldagse harddisker kan byttes ut med lydløse og kjappe SSD-er.

Det ultimate er likevel en løsning uten kompromisser, altså en helt passivt kjølt datamaskin. Men med eksempler som Shuttle XS35GT og Impactics K.I.S.S.S. friskt i minnet, betyr dette ganske svak maskinvare. Eller gjør det egentlig det?

Streacom er et selskap som i hovedsak sysler med kabinetter, og spesialiteten ser ut til å være passivt kjølte løsninger. Stikkord her er varmerør (heatpipes) og utvendige kjøleribber på selve kabinettet.

Vi har tatt en grundig kikk på modellen som heter FC5 OD – en modell som helt klart er bygd med stua i tankene. Fronten har en bredde på 45 centimeter, og med føtter er høyden relativt beskjedne syv centimeter. Det betyr at den burde passe inn i sterobenken, og ikke minst passere den strenge kone- og svigerskontrollen.

FC5 finnes i sort og sølv. Vi har testet den mørke varianten.
FC5 finnes i sort og sølv. Vi har testet den mørke varianten.

Bokstavene OD står for optisk drev, og det er grunnen til glipen i frontpanelet. Men kabinettet finnes også i drevløse versjoner.

Det mest interessante med FC5 er nok den passive kjøleløsningen, som ifølge Streacom selv skal takle prosessorer med 65 watt TDP (eller lavere). Her blir du altså ikke henvist til en prosessor på nederste hylle – 65 W TDP holder eksempelvis til en meget potent Intel Core i7 3770S eller AMD A10-5700.

Vi ønsket selvsagt å se hva kabinettet var godt for, og fikk AMD til å låne oss en AMD A4-3400. Dette er ikke den råeste 65-watts prosessoren der ute, men skal nok uansett få opp varmen til et greit nivå.

Grensen på 65 watt TDP betyr at du har en del prosessorer å velge mellom. For hovedkort er du ikke nødvendigvis like heldig – du må nemlig passe på at varmerørene ikke kolliderer med kjøleribber eller noe annet som kan stå i veien.

Spesifikasjoner
Materialer
Aluminium, front og sidevegger 10 mm tykkelse
Farger
Sølv / Sort – "sandblåst" finish
Utvidelsesplasser
1 x slim slot-in optisk drev
Opp til tre harddisker, avhengig av hovedkort
Vifter
Ingen
6 kjølerør for passiv kjøling – maks anbefalt TDP 65 W
Ekspansjonsspor
For ett PCI/PCIe-kort (riser card ikke inkludert)
Støttede hovedkort
Micro-ATX*
Mini-ITX*
*Visse høydekrav rundt CPU-sokkelen pga. kjøleløsningen
Eksterne tilkoblinger
Ingen
Strømforsyning
Ikke inkludert
Dimensjoner
Høyde: 7 cm
Bredde: 45 cm
Dybde: 33 cm
Vekt
5,2 kg
Pris
Fra ca. 1600 kr

Det følger ikke med noen strømforsyning for kabinettet. Du kan strengt tatt bruke en tradisjonell PSU til FC5, men ettersom den må plasseres eksternt, krever det en del fikling og mikking for å få på plass kabler. I tillegg er det jo slik at de fleste vanlige strømforsyninger har en vifte, og da blir jo litt av poenget ved å ha en helt passivt kjølt PC borte.

Streacom FC5 er i stedet ment for å bruke en såkalt picoPSU, som ikke er stort større enn selve ATX-kontakten. Dette kombinerte vi med en ekstern strømadapter som kunne gi oss 150 watt – mer enn nok til vårt behov.

Bli med over til neste side, så skal vi gå aluminiumen nærmere i sømmene >>>

Vi retter en takk til Streacom for lån av kabinettet og HTPC.no som bidro med strømforsyningen.

Streacom FC5 OD Fanless Chassis

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen