Stranger Than Fiction

Dagens kinopublikum har etter hvert, takker være blant annet ”Adaptation” og ”Being John Malkovich”, blitt vant til at det dukker opp filmer som bøyer de etablerte reglene for hvordan et filmunivers skal fungere. I ”Stranger Than Fiction” føres denne tradisjonen enda et skritt lengre, der grensene mellom fiksjon og virkelighet blir fullstendig visket ut, og det på minst tre-fire forskjellige plan.

Fiksjon blir virkelighet/virkelighet blir fiksjon?

Skattesak med kjærlighetsforviklinger.
Skattesak med kjærlighetsforviklinger.

Harold Crick, i Will Ferrells (”Anchorman”) skikkelse, arbeider i skattevesenet, og lever et veldig rutinepreget liv. En dag begynner han plutselig å høre en stemme som forteller historien om hans liv. Da stemmen en dag forteller at han uvitende står ovenfor sin egen død oppsøker Crick en psykolog, som igjen henviser ham til professor i litteratur Jules Hilbert, spilt av Dustin Hoffman (”Rain Man”).

Hilbert blir etter hvert fascinert over Cricks tilfelle og ber ham finne ut hva slags historie han er en del av, ettersom dette teoretisk sett vil hjelpe ham å finne ut om han vil dø eller ikke. Crick på sin side har nok med å komme seg igjennom sin neste skattesak, der han har begynt å få følelser for personen han etterforsker, som til gjengjeld hater både ham og alt han står for.

På toppen av det hele sitter det en forfatterinne på den andre siden av byen og sliter med skrivesperre. Hun klarer bare ikke finne ut hvordan karakteren i hennes siste bok skal dø. Karakterens navn; Harold Crick selvsagt.

Tankevrengende

Like sant som at alle muskelskuespillere før eller siden prøver seg på komedier er det at alle komikere før eller siden prøver seg på seriøse roller, Jim Carrey er et strålende eksempel. Med ”Stranger Than Fiction” er turen kommet til Will Ferrell, og det er neppe det dummeste karrierevalget han har tatt i sitt liv. Han takler overgangen fra hysterisk og animert til litt mer stakkarslig rimelig sømløst. Så skader det heller ikke å ha Dustin Hoffman som motspiller.

Se større versjon og flere bilder
Du blir tydeligvis god av desto bedre motspillere.

Måten denne filmen virkelig vrenger tilskuernes egen virkelighetsoppfattelse er bare rett og slett fascinerende. Beveger du deg ut av fiksjonsuniverset denne filmen representerer og inn i den virkelige verden sier også filmen en god del om både om de som skriver, og leser, fiksjon, og måten deres forhold til karakterene ofte kan virke å krysse grensen mellom nettopp fiksjon og virkelighet. For har du aldri sett en film, eller lest en bok der du har tenkt; det kan ikke ende slik, og nærmest vært på gråten som om en god venn hadde forlatt deg? I ”Stranger Than Fiction” bringes dette dillemmaet til et mye mer bokstavelig nivå.

Går man så tilbake til ”Stranger Than Fiction” er det liten tvil om at filmen er meget godt produsert, regissert og spilt. Filmen presterer også den ikke lite imponerende bragden å være tankevekkende uten noen gang å bli tung. Skal man trekke frem noe som negativt må det være at det en sjelden gang i filmens midtre del kan gå litt vel sakte i svingene.

Konklusjon

Samlet sett er ”Stranger Than Fiction” rett og slett en feelgood-film som bringer med seg en god del ettertanke uten at det handler om gode gamle tema som krig, vold eller lidelse. Filmen er i tillegg både morsom og varm, og anbefales absolutt for alle de som likte ”Adaptation”, og nesten like mye til alle andre.

Stranger Than Fiction

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen