Stråler minimalt

Ny forskning på hvorvidt mobilstråling er farlig eller ikke dukker stadig opp. Noen undersøkelser konkluderer med at du koker hjernen din mens du ringer kjæresten. Andre derimot, erklærer mobiltelefoner både ufarlige og nærmest strålingsfri.

Denne gangen er det myndighetene for nukleær sikkerhet i Finland (STUK) som har gjennomført en undersøkelse. I undersøkelsen ble 16 modeller fra verdens ledende produsenter testet, blant annet telefoner fra Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson og Siemens. En identisk undersøkelse ble foretatt i 2003, med 13 av datidens nyeste modeller.

Mobiltelefoner fungerer i bunn og grunn som små radioer som sender og mottar signaler via luftbølger. Når man så bruker telefonen, påvirker den vevet i hodet til brukeren, og det dannes ekstra varme som kan være skadelig. Spørsmålet har vært hvor hurtig absorberingen av varme må være i telefonen for at den ikke skal påvirke og skade hjernen. En varmeabsorbering på mer enn 2 watt per kilo anses som uforsvarlig etter den europeiske grensen.

Samtlige telefoner som var med i den finske testen kom i midlertid godt ut av det. Ingen av de til sammen 28 telefonene som hittil er testet kom over grensen. Resultatene spenner fra 0,45 til 1,12 watt per kilo.

Helsemyndighetene uttrykker stadig sine bekymringer over den voksende mobilbruken her til lands. To av de alvorligste bivirkningene man mener å få av mobilbruk er svulster og hodepine - noe som på ingen måte er bevist.

De finske testene indikerer at mikrobølgestrålingen fra mobiltelefoner kan endre måten cellene i kroppen oppfører seg på. Funnene var i midlertid så små at det ikke kunne regnes som et argument i debatten om hvilken effekt strålingen har på helsen.

Iløpet av 2005 vil STUK utføre tester på tredje generasjons UMTS-telefoner, hvor testkandidatene nok en gang vil være markedets nyeste og mest populære modeller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen