Støvsugerprodusent investerer i ny batteriteknologi
(Bilde: Shutterstock)

Støvsugerprodusent investerer i ny batteriteknologi

Skal doble kapasiteten i forhold til vanlige litium-ionbatterier.

Gjennom historen er det mange som har hevdet at en «batterirevolusjon» er rett rundt hjørnet, så det er med god grunn vi ikke umiddelbart spretter sjampisen når et selskap kalt Sakti3 hevder å ha på trappene batterier bygd på litium-ionteknologi med dobbel kapasitet av det som finnes i dag.

Men når britiske Dyson – mest kjent for sine støvsugere og håndtørkeapparater på offentlige toaletter – går hen og investerer femten millioner dollar i det reativt ferske batteriteknologiselskapet, er det kanskje likevel grunnlag for en forsiktig optimisme.

En del av dealen går nemlig på at batterier lagd på Sakti3s nye teknologi – som visstnok inkluderer både nye produksjonsmetoder og bruk av nye materialer som ikke brenner – skal puttes inn i Dysons egne produkter. Akkurat hva slags produkter det er snakk om vites ikke i skrivende stund, men det spekuleres naturlig nok i om det ikke kan være snakk om batteridrevne støvsugere i første omgang.

Mer batteri på samme plass

Det Sakti3 har satset på er såkalte «solid-state»-batterier, som vil si batterier der det flytende elektrolyttlaget er erstattet med et fast stoff som heller ikke er brannfarlig. Dette fører til at større batteripakker – som da trenger en del ekstra sikkerhetselementer og/eller kjølesystemer – får høyere kostnader, vekt og tar mer plass.

Elbiler flest sliter med rekkevidden, noe ny batteriteknologi kunne gjort underverker med.
Elbiler flest sliter med rekkevidden, noe ny batteriteknologi kunne gjort underverker med. Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ved å bygge et batteri som ikke trenger disse ekstra foranstaltningene, og ved i tillegg å kunne utnytte den plassen dette sparer, kan kapasiteten fort dobles – eller størrelsen halveres – i forhold til dagens litium-ionbatterier.

I første omgang er det kanskje elbilprodusentene som burde få stjerner i øynene av hva det kan bety for rekkevidden og kostnadene for elbiler, og hva det igjen vil ha å si for industrien. Men teknologien vil nok også til en viss grad la seg skalere, og kan med tiden kan forhåpentligvis solid-state-batterier bety at vi ikke trenger å dra med oss ladere og ekstra batteripakker for å holde liv i mobiltelefonen og smartklokka.

Akkurat når Sakti3-batteriene vil komme på markedet er det ingen som er klare på, men siden Dyson nå er såpass klare på at de vil ta den i bruk, er det forhåpentligvis ikke snakk om så altfor lenge til.

Det er utvilsomt viktig:
Batteri er det viktigste når folk velger telefon >>>

(Kilde: BGR)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen