Støtter ikke Intel EM64T

Det ble tidligere påstått at EM64T skulle bli kompatibel med AMD64, men prosessoren viser seg altså likevel å ikke oppfylle forventningene helt på dette punktet. Ifølge en talsmann for Microsoft støtter beta-versjonen av Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems bare AMD sin 64-bits teknologi. Dette betyr at operativsystemet nekter å installere på et system som eksempelvis kjører Intel sin nyeste Xeon-prosessor, "Nocona", med 64-bits utvidelser.

Det skal imidlertid påpekes at den offentlige beta-versjonen av Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems var tilgjengelig allerede i september i fjor. Dette var riktignok før Intel offentlig hadde annonsert sine planer om EM64T, men det var vel ingen hemmelighet at selskapet definitivt jobbet med å finne et svar på AMD64.

Ryktene sier at Intel skal ha fridd til Microsoft, for å lage en annen 64-bits versjon som ikke var kompatibel med AMD64, men softwaregiganten skal ha avslått dette tilbudet. Disse ryktene er ikke bekreftet av Intel og må derfor tas med "en klype salt".

Som mange helt sikkert har gjettet er det altså små forskjeller mellom "Nocona" og AMD64. AMD la blant annet til et par instruksjoner etter at de publiserte spesifikasjonen, som Intel trolig brukte for å legge grunnlaget til EM64T og "Nocona".

Det bør allikevel ikke være noe stort problem for Microsoft å legge inn støtte for EM64T i sitt operativsystem. I løpet av relativt kort tid forventes det en ny beta-lansering, da også med støtte for EM64T. Microsoft har ikke satt noen spesifikk lanseringsdato for denne, men ryktene sier at den vil være klar til skolestart - mao. slutten av august.

Når Windows XP og Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems blir ferdigstilt, vil de begge kjøre på både AMD64 og Xeon "Nocona" med EM64T. Vi snakker trolig om lansering i fjerde kvartal.

(Kilder: Akiba PC Hotline, Microsoft, ITWorld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen