TEST: Støt- og sprutsikre laptoper

Test Støt- og sprutsikre laptoper

Vi dro på krigsøvelse med Toughbook og XFR

Overlevde de én dag i hæren?

Vi elsker å teste datakomponenter til det ytterste, og denne gangen har vi fått tak i noen av de tøffeste laptopene og minnepinnene på markedet.

Det er på tide å ta en skikkelig test av utstyrets evne til å takle fysiske påkjenninger. De to støt- og sprutsikre bærbare maskinene Panasonic Toughbook CF-31 og Dell Latitude E6400 XFR, samt minnepinnen Corsair Survivor 8 GB ble med på en av hærens tøffeste øvelser denne høsten.

Bla ned for å se video på bunn av siden

Ment for røffe miljøer

Panasonic Toughbook og Dell XFR er bærbare maskiner som begge har en berøringsfølsom skjerm, på henholdsvis 13,1 og 14,1 tommer. Sett ovenifra kan de se ut som normale bærbare maskiner, men ser du dem fra siden ser du hvor pansret og solide de faktisk er. Toughbook er faktisk nesten hele 7,5 cm tykk.

Testet: Panasonic Toughbook CF-31
Testet: Panasonic Toughbook CF-31
Testet: Dell Latitude E6400 XFR
Testet: Dell Latitude E6400 XFR
Testet: Corsair Flash Survivor USB 3.0
Testet: Corsair Flash Survivor USB 3.0

Dette er maskiner som er laget for å tåle en trøkk, de er massive tjukkaser sett i forhold til alt annet. De er bygget av spesialmaterialer som skal ta i mot heftige påkjenninger, hjørnene er rundet av med store gummiklosser og har en skjerm beskyttet av en knallhard plastplate. De er det som kalles «fully-rugged»-bærbare.

De skal tåle både sand- og regnstormer, heftig vinterkulde, de skal kunne bade i søle og gjerne tas med til toppen av verdens høyeste fjell om du føler for det. Noen maskiner tåler til og med skarpe skudd.

Hva med minnepinnen vi har med? Den kan du ta med deg til 200 meters dyp om du vil. En solid aluminiumssylinder beskytter dataene dine fra selv de mest usannsynlige påkjenningene du kan tenke på.

Testet etter boka først

For å teste hva disse produktene tåler må vi selvsagt starte med det produsentene selv lover at de skal tåle. Produktene som er med i testen er alle utstyrt ned bokstaver og tall som forteller hva de er godkjent for.

De to bærbare maskinene fra fra henholdsvis Dell og Panasonic er bærer IP65-sertifisering og har passert MIL-STD-810G-standarden.

På god norsk betyr førstnevnte at maskinene er støvtette og skal tåle vannstråler tilsvarende en brannslange i tre minutter.

Militær-standarden er noe mer krevende og sikter seg inn mot at maskinen skal tåle blant annet fuktighet, råte med soppvekst, den skal ikke ruste, den skal kunne brukes i eksplosive miljøer (f.eks oljeplatformer), tåle vibrasjoner fra skuddsalver, frost og fall mot hardt underlag.

Dell legger også vekt på at maskinen skal kunne tåle å bli skutt på, uten at vi helt vet med hva og hvor, samt et fall fra 120 centimeter. Panasonic skilter ikke med noen ekstra skuddsikkerhet, men skal tåle fall opp mot 160 centimeter

Minnepinnen fra Corsair bærer ingen spesielle sertifiseringer, men produsenten skilter med at den skal være vanntett ned til 200 meter, vibrasjons- og trykkbestandig.

Det er nettopp disse egenskapene vi nå har satt på prøve, for en gang skyld er ytelsen satt til side – her er det ene og alene fysiske påkjenninger som gjelder. Det er kabinettene som skal testes, konstruksjonen, ikke maskinvaren på innsiden.

Denne testen er ikke nødvendigvis den mest vitenskapelige vi har gjennomført, i knall og fall er det mange tilfeldigheter som rår. Vi har utsatt produktene for stadig tøffere påkjenninger, alt fra lett vannsøl til noe av det røffeste utstyret hæren har til disposisjon har blitt brukt. Dette gir et inntrykk at hva maskinene og minnepinnen kan tåle. Forskjellen på produktene var imidlertid såpass stor at vi tror rekkefølgen på pallen ville blitt den samme om vi gjentok testen.

Med oss på testingen hadde vi TV2 Hjelper Deg, som tok med seg kameramann og reporter for å filme det hele. Innslaget kan du også se her:


Dette er utfordringene

  • Væske: Vi heller kaffe over og skyller produktene med vann
  • Fall: Minnepinnen slippes fra fire meter, maskinene fra 120 cm
  • Vintersimulator: Vi legger mobilene i fryseren
  • Røff bruk: Troppeløp med hæren
  • Nedsenkning i vann: Senking én meter under vann i ett minutt
  • Overkjøring: Kjøres over av en CV-90 stormpanservogn

Utrolig nok var det ett produkt som overlevde alle strabasene.

Gå til neste side for å se hvordan det gikk under hver test.

Corsair Corsair Flash Survivor 8GB USB 3.0

Panasonic ToughBook CF-31

Dell Latitude E6400 XFR

Corsair Corsair Flash Survivor 8GB USB 3.0

Panasonic ToughBook CF-31

Dell Latitude E6400 XFR

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen