Stortinget vil selge en solid bit av Telenor
(Bilde: Telenor)

Stortinget vil selge en solid bit av Telenor

Vil selge vekk aksjemajoriteten.

Telegiganten Telenor, Norges nest største konsern, er allerede i dag delprivatisert, men staten har likevel beholdt en aksjemajoritet som har gitt staten en avgjørende innflytelse i selskapet. Dette kan det nå bli slutt på, for som E24 melder har Høyre/FrP-regjeringen sikret flertall i Stortinget for et nedsalg i Telenor.

Regjeringen tok til orde for et nedsalg i statens eierandeler i en rekke selskaper i sin såkalte eierskapsmelding, som ble lagt frem i juni i fjor. I meldingen foreslo regjeringspartiene å redusere statens eierandeler i blant annet Telenor ned til 34 prosent. Etter en runde med forhandlinger har partiene nå fått støttepartiene Venstre og Krf med seg på laget.

Skal fremdeles beholde infrastrukturen

Det innebærer altså at det åpnes for at staten selger seg ned fra den nåværende eierandelen på 54 prosent til 34 prosent. I en felles pressemelding fra Venstre og Krf kommer det frem at fullmakten til nedsalget ble gitt med forsikringer om at «kritisk infrastruktur» blir ivaretatt.

Dette innebærer at den omfattende infrastrukturen som Telenor forvalter fremdeles skal reguleres av myndighetene, og at selskapet fortsatt skal være forpliktet til å stille nettet sitt til rådighet for myndighetene. Som E24 peker på vil en eierandel på 34 prosent fremdeles være nok til at staten kan nedlegge veto mot store endringer i selskapet,  men samtidig mister staten selvsagt mye makt i selskapet.

Målet med nedsalget av Telenor er å legge til rette for at selskapet kan utvikle seg på en bedre måte, og Høyre mener mer privat eierskap i næringslivet generelt sett er bra for norsk økonomi.

Nedgang på børsen

– Det er få land som har større statlig eierskap enn Norge. Slik vil det fortsatt være. Eierskapsmeldingen varsler et større privat eierskap og større mangfold. Det er bra for næringslivet og for utviklingen av arbeidsplasser, sa næringsminister Monica Mæland til E24.

Nyheten ser imidlertid ut til å ha blitt mottatt med en viss skepsis på børsen. Som Dagens Næringliv rapporterer sank Telenor-aksjen med 3,1 prosent etter at nyheten ble kjent tirsdag ettermiddag. Aksjen lå da på 165 kroner.

Mange nordmenn ser også ut til å være skeptiske til statlig nedsalg i norske bedrifter. Som Dagbladet meldte tidligere har reklamemannen Ingebrit Steen Jensen tatt initiativ til en kampanje mot statlig nedsalg i form av kampanjen «Nei til salg av Norge», som på Facebook nå har over 26 000 følgere.

Telenor skal nå bygge ekstremt mobilnett på Oslo Lufthavn: Det skal gjøre flyplassen fremtidssikkert »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen