TEST: Stortest av HD-projektorer
Test

Stortest av HD-projektorer

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Projektoren er ikke like populær som den var bare for noen ganske få år siden. Det er ikke lenge siden dette var noe svært mange ønsket å ha hjemme i stua. Grunnen til dette er ganske enkelt. De store flate tv-ene var så grenseløst dyre at de nesten ikke var til å tenke på for vanlige folk. I tillegg var bildet som hjemmekinoprojektoren kunne presentere mye større enn selv den største flate TV, og ikke minst var kvaliteten ganske god.

Flere artikler:
- Stortest av hjemmekinoprojektorer med HD
- Test av Panasonic PT-AE3000
- Test av Sony VPL-HW10
- Test av Viewsonic Precision Pro8100
- Test av Benq W5000
- Test av Epson EH-TW2800
- Test av Optoma HD800X LV
- Test av Sanyo PLV-Z700
- Velg riktig lerret

Etter vår mening er nå hjemmekinoprojektoren havnet på den hyllen den hører hjemme. Dette er ikke en type enhet som passer for alle. Langt derifra. En hjemmekinoprojektor hører ikke hjemme i stua, hvis du da ikke er singel og sannsynligvis mann, men egentlig ikke da heller.

En hjemmekinoprojektor er normalt ingen lysbombe. Den har ikke en enorm lysstyrke og er derfor avhengig av et rom som kan blendes og lyset stenges ut. Det blir litt sært å sitte i stua og se på Dagsrevyen i stummende mørke.
En hjemmekinoprojektor passer for dem som har et eget rom som projektoren kan plasseres i. Det er først da den virkelig kommer til sin rett. Skal du ha stor skjerm i stua så kjøp en flat tv, det er det de er laget for.

Gnistrende kvalitet
Har du funnet ut at en hjemmekinoprojektor er tingen for deg, kan du for en ikke alt for høy prislapp se frem til en filmopplevelse du vil huske. Dagens hjemmekinoprojektorer står ikke kvalitetsmessig tilbake for noen annen teknologi, i enkelte tilfeller er det faktisk her du får full uttelling for alt HD-materialet du har anskaffet deg.

Skal du kjøpe deg en hjemmekinoprojektor i dag er det kun full HD som teller. Det har liten hensikt å rikke seg til med en projektor hvis den ikke kan gi deg full valuta for pengene. Dette betyr i praksis at du må ha en projektor som støtter 1080p, først da har du grunnlaget for en virkelig gnistrende filmopplevelse.

Den virkelig store bildet
Projektorens store fordel er at den kan fremvise et virkelig stort bilde. De projektorene vi tester her kan diske opp med bilder rundt 300 tommer. Det er foreløpig ingen flatskjerm i nærheten av og i alle fall ikke til en pris mellom 10 000 og 20 000 kroner.Har du i tillegg en Blu-ray-spiller vil du fort oppdage hva som er fordelen med HD. Har du sett Blu-ray på en TV under 40 tommer tidligere, har du nok oppdaget at det ikke er så enkelt å se hva alt styret handler om.
Når du får et bilde på 100 tommer ser du øyeblikkelig hva dette handler om. Her får du servert gnistrende klare og nesten fantastisk detaljerte og fargerike bilder som formelig kommer ut av lerretet til deg. Det er i de virkelig store formatene at HD og projektoren virkelig kommer til sin rett.

Stort spenn
Vi har testet syv projektorer som ligger innenfor et prisleie der den billigste projektoren koster 12 000 kroner og den dyreste som er på 25 000 kroner. Vi har brukt samme testprosedyre på alle projektorene og vi har i all hovedsak forholdt oss til bildekvalitet som det bærende testkriteriet.

Vi har også sett på tilkoblingsmuligheter og støynivå som testkriterier. I tillegg kommer elementer som muligheter for bildejusteringer og generell håndtering av enheten. Pris teller også, men ikke som et avgjørende kriterium.
Alle disse projektorene er av meget høy kvalitet og det får være opp til den enkeltes lommebok om man ønsker å kjøpe det aller beste eller om det kanskje klarer seg med en litt billigere modell.

Testes som TV
I all hovedsak tester vi projektorer på samme måte som vi tester en TV. Her er det imidlertid bildet som teller. Lyden kommer fra en helt annen kilde og har ingenting med projektoren å gjøre og er dermed ikke et element i denne testen.

Vi benytter både DVD-spiller og Blu-ray for å teste kvaliteten. Vi har benyttet Casino Royal og Dark Knight som testfilmer for projektorene både når det gjelder DVD og Blu-ray. Vi benytter dedikerte programmer for å kalibrere projektorene slik at de blir best mulig og disse programmene avslører også svakheter i bildet.

For å si noe om hvor stort bilde disse projektorene gir har vi benyttet et bilde på 100 tommer som utgangspunkt og sier da hvor langt fra lerretet projektoren må stå. Skal du vite andre størrelser og avstander må du inn i de tekniske spesifikasjonene for den enkelte projektor. Noen av produsentene har også egne kalkulatorer på sine sider som enkelt lar deg finne dette ut.
Panasonic PT-AE3000
Panasonic er blant de store produsentene av både TV-er og projektorer. Selskapet har vært i toppsjiktet i mange år og denne projektoren kommer neppe til å rokke ved dette. Dette er kort sagt et ekstremt godt produkt, men det kommer med en ganske saftig prislapp. Med sine 25 000 kroner er den med andre ord ikke noe budsjettkjøp. Dette er testens desidert beste hjemmekinoprojektor. Du betaler riktignok ganske mye for kvaliteten, men du får mye igjen. 25 000 er kanskje ikke en prislapp som passer alle, men har du råd kan du neppe gjøre et bedre kjøp. Dette er også testens vinner.

Les hele testen av Panasonic PT-AE3000

Produktnavn: Panasonic PT-AE3000
Terningkast: 6
Pluss: Ekstremt godt sortnivå, meget skarpe bilder, svært gode farger, 2,35:1 mulighet.
Minus: Ikke spesielt vakker, noe dyr
Internett: www.panasonic.no
Pris: Ca. 25 000 kroner
Sony VPL-HW10
Det er ikke mulig å teste projektorer uten å ta med denne modellen fra Sony. Dette er den eneste projektoren i denne testen som virkelig kan ta opp konkurransen med Panasonics hjemmekinoprojektor. Til sin fordel har den en prislapp som er litt over 5 000 kroner lavere enn Panasonic, og det skader jo ikke hvis bildekvaliteten er på høyden. Dette er i så måte en ekstremt god projektor og vi anbefaler den med hele vårt hjerte. Panasonic er kanskje et ørlite hakk bedre, men så er også denne vesentlig billigere. Her får du ekstremt mye projektor for pengene dine og derfor deler vi også ut en sekser til Sony.

Les hele testen av Sony VPL-HW10

Produktnavn: Sony VPL-HW10
Terningkast: 6
Pluss: Meget godt sortnivå, meget skarpe bilder, stillegående.
Minus: Mangler noen detaljer i de aller mørkeste partiene.
Internett: www.sony.no
Pris: Ca. 19 500 kroner
Viewsonic Precision Pro8100
Viewsonic er kanskje ikke like kjent på projektorsiden som mange av de andre enhetene i testen. De fleste forbinder denne produsenten med dataskjermer. Det betyr definitivt ikke at selskapet ikke kan lage gode projektorer. Stort sett er Viewsonic svært lavt priset, men denne projektoren er et unntak fra dette. Vi er meget positivt overrasket over denne projektoren. Den er riktignok i samme prisleie som Sony, så det skulle egentlig bare mangle. Den har en del å gå på før den kommer opp til Sony og Panasonic, men det er den ikke alene om i denne testen.

Les hele testen av Viewsonic Precision Pro8100

Produktnavn: Viewsonic Precision Pro8100
Terningkast: 5
Pluss: Bra sortnivå, meget skarpe bilder, motorisert zoom og linseforskyvning
Minus: Noen problemer ved avspilling og oppskalering av dvd.
Internett: www.viewsonic.no
Pris: Ca. 18 600 kroner
Benq W5000
Dette er faktisk den billigste projektoren i denne testen og det er ikke så ofte Benq er der. Det skulle man faktisk ikke tro når vi tester den opp mot de andre som er med. Dette er en projektor som gir mye igjen for pengene dine i form av kvalitet og funksjonalitet. Vi snakker om et kvalitetsprodukt som du skal være ganske kresen for ikke å være fornøyd med. Det er også et poeng å nevne at den støtter 1080p/24 ved avspilling. Alt i alt er dette kanskje testens beste kjøp rent prismessig.

Les hele testen av Benq W5000

Produktnavn: Benq W5000
Terningkast: 5
Pluss: 1080p/24, Meget godt bilde, Godt sortnivå, Enkel i bruk
Minus: Ganske stor og tung
Internett: www.benq.no
Pris: Ca. 13 000 kroner
Epson EH-TW2800
Epson er en gammel traver i projektormiljøet. Selskapet har markert seg kraftig både innen projektorer for kontormarkedet og innen hjemmekino. Dette er en av de mer rimelig prisede HD-projektorene, uten at det betyr at den er direkte billig. Vi hadde riktignok håpet på mer og bedre enn det Epson leverer. Vi er av den formening at 17 000 kroner skal kunne kjøpe mer enn dette. Denne testen har langt bedre kjøp enn dette.

Les hele testen av Epson EH-TW2800

Produktnavn: Epson EH-TW2800
Terningkast: 4
Pluss: Gode farger, Godt brukergrensesnitt
Minus: Dyr, problemer med sortnivået
Internett: www.epson.no
Pris: Ca. 17 000 kroner
Optoma HD800X LV
Optoma er en av produsentene som har vært med ganske lenge. Selskapet lager projektorer som normalt kommer svært gunstig ut når det gjelder pris og denne er ikke noe unntak i så måte.
Er du på jakt etter en rimelig priset hjemmekinoprojektor er det lite å utsette på Optoma. Vi liker ikke at den støyer så mye som den gjør. Dette trekker etter vår mening vesentlig ned. Vi mener vel også at Benq er en bedre projektor når man vurderer disse på mot hverandre. At den i tillegg ikke har linseforskyvning og dermed gjør deg avhengig av Keystone trekker også ned. Vi skulle også gjerne sett at den støttet 1080p/24.

Les hele testen av Optoma HD800X LV

Produktnavn: Optoma HD800X LV
Terningkast: 4
Pluss: Bra sortnivå, meget skarpe bilder
Minus: Bråker mye, Mangler linseforskyvning
Internett: www.optoma.no
Pris: Ca. 13 500 kroner
Sanyo PLV-Z700
Her har vi testens billigste projektor. Det oppstår imidlertid problemer hvis du er nødt til å betale i kvalitet det du sparer i rene kroner.
Vi er egentlig litt skuffet. Sanyo kommer ikke på noe tidspunkt opp på samme nivå som mange av de andre i testen. Poenget er imidlertid at du får det du betaler for og her svir det der det teller mest, på bildekvaliteten. Du vil tjene mye på å legge på noen kroner og kjøpe noe annet.

Les hele testen av Sanyo PLV-V700

Produktnavn: Sanyo PLV-700
Terningkast: 3
Pluss: Billig, elektrisk linsedeksel, stille.
Minus: mangler en del på bildekvaliteten.
Internett: www.sanyonordic.com
Pris: Ca. 11 800 kroner

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen