TEST: STORTEST: Toppmodeller med 3D
Test

STORTEST: Toppmodeller med 3D

Her er hvilken flatskjerm du skal velge.

3D er i ferd med å ta steget fra kinosalen og inn i stuen din.  Vi har testet toppmodellene til Panasonic, Philips, Samsung, LG og Sony - som alle støtter tredimensjonale filmer og spill.

Kort om 3D
Når du ser på et 3D-bilde, enten på en flatskjerm eller i kinosalen er det stereoskopiske bilder du ser på. Kort fortalt er det to bilder som vises på samme skjerm, og brillene du bruker hjelper øynene dine å skille det venstre bilde fra det høyre øyet og virsa versa.

I kinosalen benyttes det passive 3D-briller. Disse brillene har polariserte glass, der det ene er vannrett polarisert mens det andre er loddrett polarisert. Fordelen med denne type briller er at de ikke trenger strøm for å fungere, og er mye billigere enn aktive 3D-briller.

For det er de aktive brillene som er mest brukt når du ser 3D på en flatskjerm. Brillene bruker batterier og har en sender som kommuniserer med TV-en. Når skjermen viser bildet for det venstre øyet blokkerer brillene for det høyre og motsatt. Dette skjer i flere ganger i sekunder slik at de to bildene oppleves som ett og samme bilde.

Du trenger riktig kabler og avspiller for å se 3D på en ny flatskjerm.
Her er det du trenger å kjøpe.

Før du vurderer deg å kjøpe deg en 3D-TV bør du sjekke om kan se tredimensjonale bilder eller ikke.
Les om: Én av ti nordmenn kan ikke se 3D.Slik tester vi
Alle skjermene som er testet har blitt kalibrert mot samme kilder og med faste skjemaer fra en kalibreringsplate. Ved hjelp av disse skjemaene justeres blant annet lysstyrke, kontrast og farger, slik at alle skjermene bedømmes etter et likt utgangspunkt.

De nye 3D-TV-ene får en totalkarakter ut i fra fem kategorier som vektes forskjellig.

I denne testen vektlegges bildekvalitet med hele 50 prosent, likt fordelt på 2D og 3D. Skjermene blir testet med både standardsendinger og HD-materiell, samt at 3D vises med en Blu-ray-spiller.

Videre vurderes skjermenes pris (20 prosent), brukervennlighet (15 prosent), funksjonalitet og design (10 prosent) og lydkvalitet (5 prosent).

Grunnen til at vi vektlegger lydkvaliteten så lavt, er at vi går ut fra at de fleste som kjøper disse TV-ene også sannsynligvis bruker et eksternt lydanlegg for å se film eller serier.

Funksjonalitet og design bedømmes ut i fra hvordan skjermens ytre er, hvilke materialer som er brukt og hvilken kvalitetsfølelse disse gir. Vi ser også på andre funksjoner ved skjermen, som for eksempel om den har støtte for Wi-Fi, apps eller mulighet for å hente opp bilder og videoer fra ditt hjemmenettverk.

Brukervennligheten blir bedømt ut i fra hvor enkel skjermen er å betjene, hvordan fjernkontrollen er i bruk og ikke minst hvor enkelt det er å bruke 3D-muligheten på skjermen. Også 3D-brillene som brukes sammen med TV-en bedømmes i denne kategorien.

Pris er viktig. Vi har tatt utgangspunkt i prisen du må betale for produktet på nett. Noen av skjermene trenger ekstrautstyr for å støtte 3D, og da har vi regnet med dette i prisen. Vi har gått ut fra at to personer skal kunne se 3D, det vil si at man trenger to aktive 3D-briller og en eventuell sender. Det er ikke tatt høyde for at du trenger en Blu-ray-spiller eller Playstation 3 for å kunne se filmer i 3D.

Se hele karakterskjemaet til de forskjellige modellene i testen her.

Er alle modellene bra nok?
Modellene viste seg å holde et generelt meget høyt nivå, spesielt på vanlige 2D-sendinger. Men allikevel var det noe forskjell å spore når modellene skulle vise oss 3D-filmer.

Når du ser filmer i 3D kan du oppleve at bildet ser dobbelt ut. Dette kalles crosstalk. Dette fenomenet gjør at du mister fokus på det du ser på samtidig som dybdeeffekten i bildet blir dårligere.

Store prisforskjeller
Det er også et solid prisspenn mellom de modellene vi har testet. Testens billigste modell er Panasonics 3D-skjerm som koster i underkant av 18 000 kroner, mens i andre enden finner vi Samsungs nye råflotte design-TV som havner på over 35 000 kroner.

Modellene til Philips og Sony er kun 3D-klare, og krever at du kjøper en briller og sender utenom før du kan se 3D.. Samsungs modell leveres kun med ett par briller, slik at du også her må kjøpe et par ekstra utenom.

Klikk her for å se hvem som vinner vår stortest.

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen