Samletest
Vi har gravd oss tilbake til et av de aller siste skjermkortene det sto «ATI» på i denne saken. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Vi testet: Så mye bedre spillytelse får du av å bytte skjermkort

Vi har testet en drøss skjermkort fra de siste årene på nytt.

Den dag i dag er GeForce GTX 560 Ti et av de aller vanligste skjermkortene for spillere, og selv GTX 460 er mye vanligere enn GTX 680. Det mest utbredte kortet fra AMD heter Radeon HD 7850, med HD 5770 på selskapets andreplass. Men hvordan duger slike gamle slagerne mot dagens skjermkort?

Det ville vi finne ut av, og saumfarte kjellerboden for å finne testeksemplarer som har blitt forvist til de evige pappesker – og forskjellene vi fant mellom gammelt og nytt var imponerende store. Selv de aller billigste budsjettmodellene i dag vil faktisk være en oppgradering for mange som sitter med et litt eldre, men en gang i tiden mye dyrere skjermkort.

Før vi går løs på alle resultatene kan vi imidlertid ta en liten hilserunde med alle skjermkortene vi tar et gjensyn med i dag, sånn at vi får plassert dem mentalt i historien. Vårt eneste kriterium for å bli med i testen var at skjermkortet skulle støtte DirectX 11, som etter at det først ble vist frem i 2008 brakte en hel liten revolusjon til kvaliteten på spillgrafikk.

Disse AMD-kortene testet vi

Det overklokkede MSI Radeon HD 5870 Lightning, med gullplatterte kontakter, var et av de aller ypperste kortene i HD 5000-familien.
Det overklokkede MSI Radeon HD 5870 Lightning, med gullplatterte kontakter, var et av de aller ypperste kortene i HD 5000-familien.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Fra AMD sin side har vi gått helt tilbake til den gang de fortsatt skrev ATI på skjermkortene sine, og det aller svakeste kortet vi henter frem i dag heter Radeon HD 5830. Det kostet i underkant av 1900 kroner da det kom ut, og leverte strålende ytelse i vår test, men manglet en klar motpart hos konkurrenten Nvidia ved lansering. Det nærmeste var på et vis den eldre toppmodellen GeForce GTX 285, uten DirectX 11, som presterte omtrent like godt i de aller fleste spill.

AMD Radeon R9 290

Nvidia GeForce GTX 670

Nvidia GeForce GTX 780

MSI Radeon R9 280X Twin Frozr Gaming IV 3GB

AMD Radeon R9 290   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 670   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 780   Les mer »

MSI Radeon R9 280X Twin Frozr Gaming IV 3GB   Les mer »

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (23)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen