Storslipp fra palmOne

For under to år siden var Palm oppe i en finansiell krise, og var et konservativt selskap ansett for å henge etter utviklingen både når det kom til teknologi og programvare. Atten måneder senere har palmOne tatt helomvending, og produserer i dag noen av de mest anerkjente håndholdte på markedet - noe de nok en gang klarte å bevise da de i dag trakk sløret av sine tre nye modeller.

Selskapets nye flaggskip, den tredjegenerasjons Tungsten T-modellen, er den utvilsomt mest radikale enheten av de tre. Mens den av utseende er tilnærmet prikklik sine to forgjengere, både når det kommer til design, vekt og dimensjoner, har den nemlig en del grunnleggende forandringer under skallet.

Nytt i denne enheten er for eksempel støtte for å benytte skjermen i landskapsmodus, der man legger enheten på siden og får et widescreen-format istendenfor det ordinære portrett-formatet som er det eneste alternativet på de aller, aller fleste håndholdte datamaskiner i dag. Palm følger dermed trenden Sony startet med sin UX50 modell.

Landskapsmodus gir brukeren mye bedre oversikt i kontorprogrammer og andre typer programmer med mye informasjon på skjermen, og egner seg for eksempel adskillig bedre for skriving av dokumenter og surfing på nettsider, som stort sett er utviklet med PC-brukere i bakhodet. At Palm åpner muligheten for å skifte modus etter behov kommer derfor som en velkommen forandring.

Skjermen til Tungsten T3 har også fått seg en solid overhaling, og kan nå tilby den samme 320x480 pikslers oppløsningen som Sony har tatt i bruk i sine nyeste enheter. Prikken over i-en er muligheten for å minimisere skrivefeltet for Grafitti, som tidligere har vært en fast følgesvenn i alle programmer på Palms håndholdte.

Også på maskinvare-fronten har T3 en rekke forbedringer fra sine to forgjengere. Minnekapasiteten har blitt doblet til 64 MB, hvorav 52 MB er tilgjengelig for brukeren. Palm har dessuten endelig gått over til å bruke Intels XScale-prosessor, og har utstyrt T3 med en 400 MHz variant.

De første norske nettbutikkene har allerede ført opp den nye Tungsten-modellen i prislistene sine, og ifølge prisguiden skal du allerede kunne få tak i den nye modellen for under 3500 kroner her til lands.

For de som er utkikk etter et billigere alternativ, lanserte Palm i dag den mellomklasses Tungsten E uten Blåtann. Den nye modellen skal selges ut for nærmere halvparten av prisen til storebror, men har til gjengjeld en maksimal oppløsning på 320x320 piksler, kun 32 MB minne og kan kun brukes med en brøkdel av tilbehøret der ute da den mangler Palms såkalte Universal Connector.

Til gjengjeld er den adskillig mer portabel, ved blant annet å være 3 mm tynnere og 25 gram lettere enn T3. Det m500-baserte designet burde vel dessuten kunne bringe frem en nostalgisk tåre blant de mest ihuga Palm-tilhengerene der ute.

Begge de to nye Tungsten-modellene kommer foruten PalmOS 5.2 med en solid programvare-pakke. Multimedia-støtten er på plass med Kinoma Player og RealOne-player, og Palm har dessuten lagt ved mail-programmet VersaMail og den velkjente kontorpakken Documents To Go 6. Videre har Palm lagt ved nyeste versjon av nettleseren WebPro, men denne følger kun med T3.

Palm har lenge vært enedominerende på lavprismodeller, og skapte bølger i håndholdt-markedet da de i oktober i fjor trakk sløret av den første PDAen på markedet med en prislapp på under tusenlappen - Palm Zire. Nøyaktig ett år senere har selskapet lansert en prikklik oppfølger, kalt Zire 21.

Zire 21 har stort sett de samme minimalistiske spesifikasjonene som sin forgjenger, men har nå fått økt minnekapasiteten fra fattige 2 MB til mer respektable 8 MB. Dette burde løse mange av de klagene tidligere Zire-brukere har hatt på enhetens lave lagringskapasitet, og burde delvis klare å kompensere for mangelen på en minnekort-slott for utvidelse av minnet.

Palm har dessuten endelig latt Zire ta steget over til den nye PalmOS 5-platformen, som blant annet har bedre støtte for multitasking, trådløse nettverk og multimedia enn PalmOS 4. I den anledning har Zire 21 dessuten blitt utstyrt med den samme 126 MHz OMAP-prosessoren vi finner i Tungsten E.

Med et slikt vell av nyåpnede muligheter er det synd at Zire 21 enda sliter med den utdaterte 160x160 pikslers, monokrome skjermen fra sin forgjenger, og enhetens 8 MB med minne åpner jo ikke akkurat for den største MP3-samlingen. Men så er det vel også grenser for hva man kan kreve for en tusenkroners planlegger.

Vi har allerede lagt til de nye enhetene i prisguiden, der du både finner de fulle spesifikasjonene, høyoppløselige bilder og de billigste forhandlerene. Den komplette listen med Palm-enheter i prisguiden finner du her.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen