Storslipp av objektiver fra Olympus

Se større bilder i produktguiden

Zuiko Digital 17.5-45mm Kitobjektiv

Det objektivet som flest brukere kommer til å stifte bekjentskap med, er det nye kitobjektivet, som har brennvidder tilsvarende 35-90mm på et fullformatskamera. Det betyr at det er relativt tilsvarende det tidligere kitobjektivet, men Olympus har valgt å ta bort den videste enden av objektivet. Det er litt synd for det gjør at objektivet blir litt for langt i den korte enden, og litt for kort i den lange enden. Men det er ment som et objektiv man skal starte med, mens man finner ut hva man egentlig trenger eller ønsker seg.

Største blenderåpning er f/3,5-5,6. Vi vet ingenting om den optiske kvaliteten, men det er tydelig at Olympus har forsøkt å spare penger på dette objektivet, så vi forventer ikke all verden. Men det kan bety at de kan tilby et kit med kamera og objektiv til en meget konkurransedyktig pris, og det blir spennende å se hvordan resten av markedet svarer. Det er bare litt synd hvis prisreduksjonene kommer i form av dårligere objektiver.

Se større bilder i produktguiden

Zuiko Digital ED 18-180mm

Et litt interessant objektiv er det nye 18-180mm f/3,5-5,6. Det er flere produsenter som etter hvert har slike, og nå kommer også Olympus med et. Det har ikke all verdens lysstyrke, og ikke har det særlig til vidvinkel, men det har ED-glass, og det tyder på at Olympus tilbyr det som et høykvalitetsobjektiv. Når de samtidig har klart å gjøre det ganske kompakt, ser det ut til å kunne bli et interessant alternativ som et allround objektiv for mange.

Zuiko Digital 35mm Macro

Siden speilreflekskameraene fra Olympus er et relativt nytt system, er det en del hull i objektivutvalget. Olympus får med seg andre produsenter, så det vil bli mye mer etter hvert, men inntil da, må de stå for mye av dette selv. Mange av de nye objektivene er nettopp for å fylle hull i utvalget, og noe av det brukerne har savnet mest, er kanskje et dedikert makroobjektiv.

Se større bilder i produktguiden

De har nå lansert en 35mm f/3,5, som er ekte makro (gir forstørrelse 1:1). Vi vet ikke helt hvorfor de har valgt å ikke gi objektivet større blenderåpning enn f/3,5, men det kan være fordi de ønsket å tilby et svært kompakt objektiv. Det veier ikke mer enn 165g, og er dermed blant de minste og letteste objektivene på markedet. Det gjør at du har muligheten til å ha med dette objektivet over alt, uten å tenke på det.

Mange makroobjektiver egner seg også godt som portrettobjektiver, da de har ganske passende brennvidde, og stor blender, som kan gi uskarp bakgrunn, samtidig objektivene normalt er av svært høy optisk kvalitet. Siden dette objektivet har så pass liten maksimal blenderåpning, og kort brennvidde, vil det bli vanskelig å få bakgrunnen ute av fokus, og dermed er det mindre egnet til portretter. Men siden det først og fremst er et makroobjektiv, skal man ikke legge for stor vekt på egenskapene som portrettobjektiv.

Se større bilder i produktguiden

Zuiko Digital ED 35-100mm f/2,0

En av de virkelig spennende nyhetene det nye teleobjektivet for profesjonelle. Det har en brennvidde tilsvarende 70-200mm, og største blender på f/2.0 over hele zoomområdet. Det er, så vidt vi vet, første gangen et zoomobjektiv til et speilreflekskamera har hatt så stor blenderåpning. Årsaken til at det lar seg gjøre er jo at det faktisk er et 35-100mm, og ikke et 70-200mm. Men likevel er det svært imponerende. De andre proff-objektivene fra Olympus er av meget høy kvalitet, og vi tviler ikke på at dette også er det, selv om det er vanskeligere å lage dem gode med store blenderåpninger.

Når det er sagt, så bør det nevnes at det er nødvendig for Olympus å ha objektiver med stor blenderåpning, og det er to grunner til det. Siden sensoren er ganske liten, blir det raskere bildestøy ved bruk av høyere iso-verdier. Dette kan man kompensere for ved å ha mer lyssterk optikk. Det andre er at små sensorer gjør at du bruker optikk med kortere brennvidde, som igjen gir mindre større dybdeskarphet. Hvis du skal ha mulighet til å kontrollere dybdeskarpheten, trenger du store blenderåpninger. Men dette tilbyr altså Olympus nå. Prisen på objektivet kjenner vi ikke, men vi tror det bare er å begynne å spare. Bruk også litt tid på styrketrening, for vekten er 1,8kg.


Zuiko Digital ED 90-250mm f/2,8

Se større bilder i produktguiden

Det siste nye objektivet i denne omgang er en koloss på over 3kg, som må være noe i nærheten av den ultimate telezoom. Den har brennvidder tilsvarende 180-500mm omregnet til 35mm-formatet, og fast blender på f/2,8. Det betyr at du får veldig lang tele, kombinert med stor blenderåpning, og fleksibiliteten ved et zoomobjektiv. Igjen har vi en viss anelse om at det kanskje kan ødelegge både folks budsjetter og rygg, men til gjengjeld får man et objektiv, som i hvert fall på papiret, ser helt vanvittig ut.

Vi stusser litt på den høye vekten, for dette objektivet har samme lysstyrke, og bare litt annet zoomområde enn de populære 70-200mm objektivene fra Canon, Nikon og Sigma, som alle sammen veier under halvparten. Faktisk nærere en tredel. Hvorfor de ekstra millimetrene på Olympus sitt objektiv har så stor effekt på vekten, vet vi ikke.

Olympus’ objektivutvalg

Olympus, eller mer korrekt – four thirds-systemet – begynner å få et godt utvalg av objektiver. Olympus har virkelig vist hvor gode de er til å lage optikk av høy kvalitet, og det står det stor respekt av. På grunn av den relativt lille sensoren, så kreves det at objektivene kan levere høy oppløsning til sensoren, men det har vist seg å fungere meget bra. Det vi savner er en løsning for bildestabilisator. Flere og flere produsenter tilbyr dette nå, og vi så gjerne at Olympus også kom etter på det området. Siden de ikke har bildestabilisator i objektivene, kunne det være lurt å tilby noe slikt i kameraet, liknende det Konika Minolta har. Da ville man ved å bytte kamerahus, få bildestabilisator på alle objektivene. Et rimelig kamera rettet mot forbrukerne er kanskje ikke den modellen der Olympus ønsker å introdusere en slik teknologi, så vi får vente til andre modeller kommer ut, før vi får vite om Olympus har tenkt å gjøre noe med dette.

For mer informasjon, se pressemeldingen på neste side, og Akams Produktguide.

 

Produkter i prisguiden:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen