Storsatsing på mulig arvtager for silisium

Storsatsing på mulig arvtager for silisium

Mottar massiv britisk forskningsstøtte.

Flere teknologiselskaper jobber hardt med å finne en erstatning for silisium, siden det er begrenset hvor mye raskere og mindre komponenter basert på dette materialet kan gjøres. Grafén er på mange måter overlegent, og regnes som en meget aktuell kandidat.

Stoffet er både verdens tynneste og sterkeste materiale, og utviklingen i senere tid lover svært godt for alle teknologifrelste. I tillegg til å være 500 ganger sterkere enn stål, nesten gjennomsiktig og ekstremt bøyelig, leder det strøm 30 ganger raskere enn silisium. Det er en fart som nærmer seg lysets hastighet.

Utfordringen til nå har vært å få dette materialet, som omtales som en «løsning som venter på et problem», ut av laboratoriet og inn i faktiske komponenter. Dette er en utfordring britene nå vil løse.

Storstilt satsing

Selv om den britiske regjeringen svinger sparekniven ivrig for tiden, har forskningsmidlene blitt skånet for det verste. Snarere enn kutt har finansminister George Osbourne bevilget omkring 5,4 milliarder kroner ekstra til forskning på høyteknologi med kommersielt potensiale.

Forskning på grafén, og hvordan man kan få kastet dette vidundermaterialet ut på markedet, begunstiges spesielt. Et fond på over 450 millioner kroner er satt til side for å forske på bruksområder for stoffet.

I tillegg til midler fra dette fondet, gis utvalgte universiteter nå et ekstra tilskudd på nesten 100 millioner kroner for å komme frem til realistiske bruksområder. Disse universitetene setter selv av mer enn 125 millioner kroner til samme formål, i samarbeid med sine industripartnere.

Solid partnerliste

Nokia, BAE Systems, Sharp og Rolls Royce er noen av samarbeidspartnerne som ønsker å finne ut hva de kan gjøre med grafén. Områdene som skal undersøkes nærmere spenner fra fleksibel elektronikk og skjermer, til luftfartssystemer.

I tillegg har IBM lenge vist stor interesse for stoffet, som vi også har skrevet om i tidligere artikler. Alt tyder dermed på at de første praktiske bruksområdene – og dermed også kanskje superraske prosessorer og andre PC-komponenter – nærmer seg butikkhyllene med stormskritt.

Les også: NTNU-forskere er de første i verden til å lage halvledere på grafén

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen