Større utvalg i objektiver

En svært kompakt vidvinkelzoom.
En svært kompakt vidvinkelzoom.

Som vi nevnte i artikkelen om det nye Olympus E-PL1, lanseres det samtidig to nye objektiver for systemet. Det dreier seg om en vidvinkelzoom, 9-18mm f/4-5.6 og en superzoom, 14-150mm f/4-5.6.

9-18mm
Selv om Panasonic allerede har en vidvinkelzoom (7-14mm f/4), så er det absolutt et marked for en Olympusmodell med litt mer moderate spesifikasjoner. Både størrelsen, vekten og prisen er omtrent halvparten.

Micro FourThirds er laget for å være kompakt, så vi synes Olympus gjør et riktig valg ved å lansere denne, sammenliknet med Panasonics tilsvarende objektiv. Bildekvaliteten kan vi ikke uttale oss om, men vi håper jo at man får noe mer med Panasonics versjon når man betaler dobbelt så mye og må bære på dobbelt så mye.

Objektivet måler 56,5mm i diameter og er i underkant av 50mm langt. Det veier 155g. Det er konstruert på samme måte som kit-objektivet, ved at det kan trekkes sammen når du ikke bruker det.

Minste fokusavstand er 15cm fra frontelementet, og på 9mm brennvidde bør det kunne gi ganske interessante perspektiver – bør brukes med forsiktighet.

Alt-i-ett-objektiv?
Alt-i-ett-objektiv?

14-150mm
Hvis du ikke trenger ekstrem vidvinkel, og ikke ønsker å bære på mange objektiver, er dette en interessant løsning. Med 10,7x zoom, har du dekket alle brennviddene du normalt bruker, og vil kunne klare deg med dette ene objektivet. Nå er det sjelden så lange zoomer har den samme optiske kvaliteten som kortere zoomer og fastoptikk, og lysstyrken er ikke all verden, men du verden så fleksibelt det er.

Brennviddene tilsvarer 28-300mm på et fullformatkamera, og tar man dette i betraktning, er det utrolig kompakt. Vi ville nok heller hatt et mindre objektiv på kameraet, og et ekstra objektiv i lomma. Det vil gi høyere bildekvalitet, og mer kompakt kamera. Til gjengjeld er det nok dyrere med to objektiver, og det øker sjansen for å få støv inn i kameraet når du bytter objektiv.

Begge disse objektivene har et nytt fokussystem som bare flytter to linseelementer når det fokuserer. Det gjør at autofokusen blir raskere enn tidligere. Men selve fokusmotoren og systemene som styrer den ligger i kamerahuset, og er derfor uavhengig av objektivet.

Den veiledende prisen for hver av dem er satt til 5999,- og de blir å få kjøpt i månedsskiftet april/mai.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen