Store planer i norsk spillverden

Funcom har hatt stor suksess med sitt multiplayer online-spill Age of Conan allerede før det er utgitt. Ifølge Dagbladet.no har over 100.000 meldt sin interesse for å være med å betateste det nye spillet. Men det er ikke bare Funcom som er aktive i norsk spillproduksjon og Teknofil.no har undersøkt hva annet som skjer på denne fronten.

Eksepsjonelt mange spill
- I år blir det utgitt eksepsjonelt mange spill, forklarer Jack Kristoffersen, styremedlem i Norsk Spillprodusentforening og leder i produksjonsselskapet Artplant. Mot vanligvis 2-3 spillutgivelser årlig vil det i 2007 komme hele 11 nye spill på markedet. Selv jobber Kristoffersen med 4 av disse.

Mest for barn
Artplant har i løpet av februar og mars kommet ut med to nye titler, Kaptein Sabeltann og Henga og Bia.

Henga og Bia er vårt helt eget produkt, sier en stolt Kristoffersen – Det er ment for de aller minste barna i 2-3 års alderen og gir en innføring i bruk av PC.

Artplant planlegger også å slippe spillene Elias, basert på den populære barneserien og spillet Rideklubben i løpet av året. Av disse er de Rideklubben som er Kristoffersens hjertebarn.

– I Rideklubben skal spillerne kunne ha hver sin hest og samarbeide i stallen eller konkurrere mot hverandre. Vi satser på å få mange spillere, sier Kristoffersen. Kanskje dette blir en redning for foreldre med fjortisbarn som ønsker sin egen hest til jul.

Møter ikke helt hypen
Barnevennligheten er gjennomgående hos de norske spillprodusentene. Skalden Studio jobber med et spill kalt Blåbobblene myntet på barn i alderen 6-12 år. Ravn Studio jobber med innspurten av spillet Englekræsj myntet på aldersgruppen 6-9 år. 

Leder hos Skalden, Rune Myrland, tror årsaken til at norske spillprodusenter satser på barnespill kommer av økonomiske årsaker.

– Det er lettere å møte hypen som eldre ungdommer forventer med et budsjett på 200 millioner enn 2, forklarer han.

Barnespill av kvalitet
Jack Kristoffersen tror også grunnen til dette ligger i norsk mentalitet ovenfor barn. – I Norge har vi hatt lang tradisjon i å ta barn alvorlig i produksjonen av både film og musikk, dette gjenspeiler seg i norsk spillproduksjon hvor spillene ligger på et høyt nivå sammenlignet med andre land.

Bestemor goes online
Selv har han lite lyst til å produsere klassisk action av typen førsteperson hack n'slash. Han vil heller satse på helt nye grupper spillere om han skal lage annet enn barnespill. – Min store drøm er å lage et online-spill for bestemødre, sier han.

Her vil han i så fall finne en kundemasse som både vil ha tid og kanskje sosial nytte av spillene. 

Magiske planer
Også Ravn Studio har store planer fremover. Foruten spillet Englekræsj planlegger de også lanseringen av Xobia, et spill tuftet på magi.

– Det er vanskelig å forklare konseptet, men spillet vil være heksete, inneha masse magi, være usammenlignbart med andre og rette seg mot litt eldre ungdom, forklarer Tinka Town, medeier i Ravn.

Spillet vil forhåpentlig utgis i løpet av 2008. I tillegg har Ravn Studio store planer som Town ikke vil si for mye om, men som hun lover at vil bli gode nyheter for norske spillere.

Konsoll?
De fleste norske spill blir utgitt for PC, kun Funcom sitt Age of Conan har så langt klare planer om utgivelse på konsoll. Men alle de norske produsentene vil gjerne komme inn på dette markedet.

– Å utgi på konsoll er både dyrt og krever avtaler som vi i dag ikke har, sier Rune Myrland. Han ser det allikevel ikke som utenkelig at andre norske spill vil bli å finne på dette markedet snart.
Også Town har utgivelser for konsoll som et mål. – Med konsoll vil vi også starte lansering av spill med online-muligheter. Dette må vi dessverre vente med, men fremtiden blir spennende, forklarer hun lovende.

De litt eldre spillerne må foreløpig holde seg til Age of Conan om de vil støtte norsk spillindustri. For de litt yngre finnes det derimot flere alternativer, og foreldre har mange muligheter innen kommende norske spill om de vil gi sine barn en innføring i den digitale verden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen