Store planer for Itanium, Xeon

I løpet av året er det først og fremst "Madison 9M" som står på Itanium-programmet til Intel. Tre versjoner ser ut til å være aktuelle i første omgang, med reelle klokkefrekvenser fra 1,5- til 1,7 GHz samt 9 MB cache på toppmodellen. Før årets slutt vil det bli lansert en "low-end" versjon av "Madison 9M", som foreløpig går under kodenavnet "Fanwood".

Terskelen for anskaffelse av Itanium-systemer har gått nedover den siste tiden, men det fortsatt et godt stykke igjen for at prosessoren skal nå de større masser. "Fanwood" er rettet mot budsjettsegmentet - ihvertfall i Itanium-sammenheng. Selv om det først ikke var forventet, har AMD Opteron faktisk satt seg i den posisjonen at den konkurrerer med Itanium-plattformen på flere områder. Rent prismessig ligger Opteron langt under Itanium, men kan allikevel tilby 64-bits teknologi og på toppen av det hele også er kompatibel med dagens 32-bits programvare.

Intel ønsker selvsagt ikke å sitte passiv på gjerdet og se på at Opteron stjeler 64-bits kunder fordi "hybrid" teknologi er det avgjørende vippepunktet. Med "Nocona" og EM64T søker man å nærme seg AMD64. Samme teknologi skal integreres i alle kommende Xeon-prosessorer.

Fremtiden for Intel på server-siden ser ut til å være parallell prosessering og såkalt virtualisering. Sistenevnte gjør at man kan skille ut ulike systemer på én enkelt prosessor. Ved å implementere dual-kjerne prosessorer med multi-tråds teknologi i tillegg til dette, kan man få et system som eksempelvis kan kjøre 10 webservere fullstendig separert. Foreløpig refereres det til kodenavnet "Silvervale", når man snakker om Intel sin virtualiseringsteknologi. Dette er selvsagt en egenskap som er meget nyttig i "high-end" servere. "Silvervale" er en variant av "Vanderpool", som skal brukes i desktop-prosessorer.

Tidsperspektiv for implementering av "Silvervale" er foreløpig ikke bekreftet av Intel. Kanskje gjøres det et felles grep på både Xeon og Itanium når de to prosessorarkitekturene en gang i fremtiden skal benytte samme sokkel?

I mai ble det klart at hverken "Tejas" eller "Jayhawk" vil bli lansert - dette til tross for at man hadde brukt en del ressurser på utviklingen. Det ble aldri gitt noen spesifikk grunn, men ord som "skalering", "varmeutvikling" og "energieffektivitet" henger fortsatt i luften. På samme tidspunkt ble det også spekulert i hvorvidt "Potomac" Xeon ville lide samme skjebne. Intel avkreftet dette.

Nå skrives det imidlertid hos The Inquirer at "Potomac" har blitt utsatt fra første kvartal til andre kvartal 2005. Samme nettsted mener klokkefrekvensen vil være høyere enn 3,5 GHz og at man kan forvente 8MB L3 cache eller mer.


Når EM64T blir mer fremtredende på Intel sine prosessorer, er det selvsagt viktig at man klarer å skille på disse og Itanium. Strategien for dette er enda ikke kjent, men det vil trolig være enda vanskeligere å gjøre Itanium-systemene attraktive dersom man kan få 64-bits systemer til en brøkdel av Itanium-prisen. Dette vil nok gjøre seg mest gjeldende i små- og mellomstore bedrifter der man må være mer forsiktig med innkjøp - spesielt dersom det dreier seg om en plattform som har begrensede muligheter (kun 64-bits prosesssering?).

Intel sin "Montecito" CPU står fortsatt på veikartet som en kjempe i 2005. Det er fortsatt sparsomt med informasjon, bortsett fra gigantiske 24 MB L3 cache, 90nm teknologi og trolig to prosessorkjerner. Lanseringen er rettet mot 3. kvartal til neste år. "Tulsa" introduseres etter "Montecito", mens "Millington" skal kapre "budsjettmarkedet". Lanseringen skulle egentlig skje i løpet av neste år, men sjansen er til stede for at disse forskyves til begynnelsen av 2006 dersom Intel får dårlig tid.

"Tukwila" og "Dimona" er andre Itanium-prosessorer for lansering i henholdsvis 2005 og 2006. Begge disse vil bli implementert med to eller flere kjerner.

Intel kommenterer vanligvis ikke informasjon vedrørende produkter som enda ikke er lansert. En god del av selskapets strategi når det gjelder Xeon og Itanium må derfor baseres på uoffisielle uttalelser, spekulasjoner og rykter.

 

(Kilder: Intel, The Inquirer, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen