Store forskjeller på mobil e-post

Store forskjeller på mobil e-post

Med mobiltelefonen klar til å motta push, vil apparatet hele tiden ligge og kommunisere med serveren. Datamengdene som utveksles er små, men utgjør over tid et ikke ubetydelig volum. Har du en mobiltelefon med Windows Mobile og kjører Active Sync med push kan det fort gjøre utslag på mobilregningen. 

Blackberry
Det finnes flere løsninger for direktesendt e-post på mobilen. Størst i dag er RIMs Blackberry, som på verdensbasis har 5,5 millioner brukere. Nylig ble Blackberry også introdusert på det norske markedet. Blackberry er ekte push, og trekker relativt lite data. Ulempen er at systemet bare virker med RIMs egne mobiltelefoner, i tillegg til at månedsprisen er markedets desidert høyeste. RIMs løsning koster 399 kr per måned, og inkluderer mobiltelefonen.

I praksis betaler du da om lag 200 kroner i månedlig leie av mobilen, og 200 kroner for push-abonnementet. 

ActiveSync
Den mest kjente løsningen her i landet er Microsoft Active Sync, som ikke egentlig er en pushløsning. I stedet dreier det seg om en utløst synkronisering, der en e-post til serveren sender et signal til mobiltelefonen som starter synkroniseringsprosessen. Mobiltelefonen kommuniserer jevnlig med serveren for å forsikre seg om at alle data er oppdatert. Det er denne kommunikasjonen som gjør at du får mange MB på mobilregningen, selv om du ikke mottar epost. Det er denne teknologien Telenor tilbyr sine kunder for 149 kroner per måned med datatrafikken inkludert.

Seven
En annen løsning som er i ferd med å vokse seg stor er Seven. Seven brukes nå av 103 mobiloperatører i 62 land, og i Norge av selskapene Mobyson og Easytel. Seven finnes i tre ulike varianter, og er den løsningen som per dato fungerer med flest ulike mobiltelefoner. Denne løsningen gir ekte push, og bruker betydelig mindre datautveksling enn Active Sync. Løsningen kan også brukes med nettbasert e-post som G-Mail om du eller bedriften din ikke har noen egen e-postserver.

Seven brukes for øvrig av Telenor internt (!) og i andre Telenor-nett rundt om i verden. Systemet lar deg også laste ned e-post fra flere postkasser. 

IntelliSync
Nokia har også hatt sin egen e-postløsning for bedriftsmarkedet, og kjøpte for omlag ett år siden opp selskapet Intellisync. Dessuten er det en rekke mindre selskaper som tilbyr løsninger

I praktisk bruk er det ikke så mye som skiller de ulike løsningene. Alle gir deg oppdatert post på mobilen, og alle gir deg mulighet til å laste ned vedlegg. De aller enkleste og rimeligste løsningene gir deg imidlertid bare postsynkronisering, mens de øvrige synkroniserer avtaler, adressebok og post. 

Utlandet
Husk at prisen på datatrafikk i mange tilfeller vil øke dramatisk når du reiser til utlandet. I enkelte sydeuropeiske land kan en MB koste deg 100 kroner. Bruker du Microsoft Active Sync med push i Spania vil du måtte betale 1.300 kroner per måned - selv om du ikke mottar en eneste e-post. Den trafikken kommer nemlig i tillegg.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen