Store besparelser med sentralisert drift

Norge ligger foran
Computer Sweden rapporterer om svenske kommuner som bruker Windows. Dette skyldes produktinnlåsingen som følger med MS Active Directory og manglende fokus på behovene i kommunen fra Novell forklarer IT-sjefer. Situasjonen i norske kommuner er en annen. Over 40% har tatt i bruk fri programvare, rapporterte Teleplan[1]. Rundt 19% bruker OpenOffice skriver Rambøll for Dataforeningen i 2005. Støtten til fri programvare er sannsynligvis bedre i Norge enn Sverige. En illustrasjon er alle kommunene som sentraldrifter Skolelinux, og de over 200 installasjonene[2] her til lands. Det er ingen i Sverige selv om land som Tyskland og Danmark følger etter Norge.

Bruken av OpenOffice vil vokse til 30% i 2006 med ytterligere vekst etter det . Privat sektor henger etter med 2-3 år. Bruken vil først komme opp til 20% når man nærmer seg 2008 skriver[3] Rambøll. Kun 5% av privat sektor bruker kontorprogram med åpne kildekode i dag. Spørsmålet er om kommunenorge har råd til å bruke 20.000-30.000 kroner på drift av en kontor-PC når sentralisert drift med bredbånd koster 20-30% av dette. Alle erfaringstall viser at det er store besparelser å hente med sentralisert drift som er vesentlig større med Linux enn med Windows.

Fri programvare = organisatoriske utfordringer
Bruken av fri programvare er som regel et organisatorisk spørsmål rapporterer[4] Statskontoret i Sverige. Å bytte fra MS Office til OpenOffice var i de fleste tilfeller ikke noe større teknisk problem. Det var heller organisatorisk. Få problemer ble funnet i selve produktet. Utfordringene gjaldt først og fremst makroer og maler. Det ble også rapportert om enkelte problem med filformat. Man vet ikke hva man har, eller hvem som har utviklet en makro eller mal.

Man vet heller ikke hvor de finnes i organisasjonen. Problemet går igjen i mange organisasjoner. Problemet gjelder ikke bare ved bytte fra produsenteide til åpne formater, men også mellom forskjellige utgaver av samme produktfamilie.

I Norge er det hele fire leverandører av sak-/arkivsystemer som samvirker med OpenOffice. Kun 10% av de ansatte i Sarpsborg mente de trengte mer opplæring etter et dagskurs på kontorprogrammet. Kvinnherad kommune vil spare 880.000 kroner på å bytte til OpenOffice på 220 kontordatamaskiner. Det er sak-/arkivsystemet til kommunen som skal over på OpenOffice. - Vi har vært nødt til å bruke litt penger på justeringer, men dette er småtteri sammenlignet med hva Microsoft tar seg betalt for sine lisenser, sier rådmann Trond Sætereng til Kvinnheringen[5].

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen