Store telefoner og små nettbrett
(Bilde: Microsoft)

Store telefoner og små nettbrett

De nye retningslinjene fra Microsoft kan gi telefoner med 8-tommers skjerm.

Microsoft var ikke like treg med store skjermer på mobilen som Apple, men det tok sin tid før Microsoft kunne hamle opp med Android-telefonenes stadig større skjermer. Med Lumia 1520 økte størrelsen fra typiske 4,5 tommer til voksne seks tommer.

Les også: – Det blir rimeligere å utvikle for Windows 10 (Cw.no)

Nå kan det imidlertid ligge an til at seks tommer blir for lillebror å regne. I selskapets nye retningslinjer og maskinvarekrav åpnes det nemlig for telefoner med skjerm på opptil åtte tommer, og for nettbrett med 7-tommers skjermer.

Det var på WinHEC-konferansen (Windows Hardware Engineering) i Kina denne uken at Microsoft kunngjorde de nye maskinvarekravene for telefoner og nettbrett. Noen er nok kanskje litt mer urealistiske enn andre, for eksempel Windows-telefoner med 3-tommers skjerm.

Fra smått til stort

Slik er uansett retningslinjene, med støtte for telefoner fra tre til 7,99 tommer. Samtidig er kravene for stasjonære pc-er og nettbrett med Windows 10 Professional, altså til proffbrukere, at de må ha minimum 7-tommers skjerm. Pc-er og nettbrett beregnet på forbrukermarkedet må på sin side ha minimum 8-tommers skjermstørrelse.

Selv om Microsoft, og Nokia før de ble kjøpt opp, det siste året har konsentrert seg mest om telefoner av det litt rimeligere slaget, ser det ut til at Microsoft har planer om noen skikkelig toppmodeller.

6-tommeren Lumia 1520 er Microsofts største mobiltelefon.
6-tommeren Lumia 1520 er Microsofts største mobiltelefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Selskapets retningslinjer for typiske flaggskipsmodeller er av det ganske solide slaget, med oppløsning på 2560x2048 piksler og minimum fire gigabyte minne. I andre enden av skalaen finner vi minimumskrav på 800x480 pikslers oppløsning og 512 megabyte minne.

Selvsagte krav som at telefoner har støtte for tale og data via mobilnettet, høyttaler og mikrofon, hodetelefonutgang og knapper er naturlig nok også med i retningslinjene.

På de enkleste telefonene er det et krav om fysiske knapper. Det er også et krav at det er minimum fire gigabyte lagringsplass på telefonene. For telefoner med såpass lite lagringsplass er det i tillegg et krav om at det er støtte for minnekort.

Enkle krav for pc-er

Når det gjelder pc-er er kravene noe høyere, men ikke direkte ekstreme. Det kreves 16 gigabyte lagringsplass, eller mer, om pc-en skal kjøre 32-bitversjonen av Windows 10, og 20 gigabyte for 64-bitversjonen. Det kan se ut til at Windows 10 blir relativt lettkjørt, for minnekravene er henholdsvis én og to gigabyte.

Microsoft oppdaterte nettopp Windows 10 Technical Preview, noe du kan lese mer om her » (Cw.no)

Med Windows 10 blir det også slutt på den gode, gamle BIOS-en (Basic Input/Output System). Det blir nemlig et krav at pc-er og telefoner som skal kjøre Windows 10 har etterfølgeren til BIOS: UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) versjon 2.3.1 eller nyere.

Det vil også være krav om sikkerhet via TPM, Trusted Platform Module.

Microsoft åpner for Windows 10 på Android-mobiler:
Har du denne telefonen kan du prøve Windows 10 tidlig » (Cw.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen