(Bilde: Healthcare.gov)

Store Internett-problemer for Barack Obama

Nettsiden for presidentens «Obamacare»-reform har fått en tøff start.

Som det ikke har stormet nok rundt president Obamas hjertesak «Obamacare» allerede, har republikanerne atter en gang fått et påskudd for å snakke ned den omstridte helsereformen, som har som mål å gi alle amerikanere en helseforsikring.

Denne gangen tas frustrasjonen mot reformen ut mot nettportalen healthcare.gov, som alle amerikanske statsborgere i disse dager må igjennom for å kjøpe billig forsikring.

Visste om problemene

Portalen som skal takle pågangen fra millioner av mennesker gir flere rare feilmeldinger, om den i det hele tatt dukker opp i nettleseren. Allerede under den tidlige testingen viste siden tegn til problemer og ustabilitet. Uken før lansering, da omtrent 100 personer logget på siden samtidig, krasjet hele nettstedet. Det samme gjentok seg også natten før utrullingen, da 3000 personer søkte forsikringslykken på nett.

Dette er et kjedelig kapasitetsproblem for en side som burde være dimensjonert for å takle pågangen av flere hundretusen personer på samme tid. Likevel valgte myndighetene å åpne siden for massen som planlagt den 1. oktober, noe som ikke gikk helt på skinner. Bare i løpet av de tre første dagene hadde 8,6 millioner personer besøkt siden.

Selv om myndighetene i ettertid har lagt til nye servere som har hjulpet noe på kapasitetsproblemene, er siden fortsatt full av bugs, og som blant annet amerikanske James Turner opplevelser så godt er sitert av The Verge:

– Søknaden min er halvveis utfylt, men den har registrert min kone fire ganger. Jeg kan verken fjerne henne eller starte prosessen på nytt.

Koden bak nettstedet var først tilgjengelig for innsyn, men ble senere trukket tilbake. Dermed er det ikke lett for andre enn utvikleren å vite hva som er feil.

Må være lett å søke

Om Obama skal lykkes i å tilby subsidiert forsikring til folket, er han avhengig av at mange benytter seg av tilbudet siden tilbyr, samt at personene som søker er en miks av både de syke og uføre som virkelig trenger den, og friske.

Situasjonen er i ferd med å gå inn i en nedgående spiral. De syke og trengende vil etter alt å dømme fortsette å prøve å registrere seg på siden, mens de rike og friske lettere vil gi opp. Om søkergruppen blir veldig skjevt fordelt risikerer Obama at forsikringsselskapene han samarbeider med gjennom siden, trekker seg ut eller hever prisen for samtlige forsikringstakere fordi de finner ut av kundegruppen deres nesten bare består av syke personer. Dette kan raskt slå luften ut av grunntanken bak Obamas helsereform.

Obama møter motstand

Obama innrømmer problemene, og uttalte i en tale i går at nettsiden er alt for treg, og at flere mennesker blir sittende fast i søkeprosessen. Mens det jobbes for å fikse feilene til siden, er det kalt inn kundebehandlere for å legge inn forsikringssøknader manuelt. Problemet er bare at dette ikke fungerer med mindre du allerede er registrert med en brukerkonto på siden, da også kundebehandlerne benytter denne for å hjelpe.

Presidenten gav i tirsdagens tale uttrykk for at ingen er sintere over problemene enn han selv, noe som i praksis betyr at problemet snart blir fikset.

Hans politiske motspillere lar likevel ikke en slik sjanse gå fra seg:

– Dere har kanskje lagt merke til mindre pågang fra nigeria-svindlere i det siste, uttaler senator Ted Cruz til Houston Chronicle, og vitser med at de er ansatt for å drive Obamacare-nettsiden.

Republikanerne mener nettskandalen er så alvorlig at de har kalt USAs helseminister, Kathleen Sebelius, inn på teppet for høring i kongressen.

Til The Washington Post hamrer republikaneren Fred Upton at det amerikanske folk fortjener svar på hvordan hundrevis av millioner dollar kunne bli brukt på et system som ikke virker.

Mens Obama lover bot og bedring for helseportalen, lover han kun bot for nettpirater:
– Last ned en sang og få 50 000 kroner i bot »

(Kilder: Dagbladet, The Washington Post, The Economist, The Verge 1, 2)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen