Test

Stor test: Masse lyd i stua

«Film er best på kino» sier uttrykket, og det er ofte sant. Ikke desto mindre er det mye mer behagelig å se filmen i sin egen stue, henslengt i sofaen iført de styggeste og mest komfortable klærne man eier. Når du først ligger der, kan du jo like gjerne forsøke å gjøre opplevelsen av filmen enda bedre.

Da er bedre lyd enn det TV-er flest kan lage et svært enkelt og effektivt virkemiddel. Selv om film betyr «levende bilder», så er lyden vel så viktig for totalopplevelsen. Løsingen er et hjemmekinoanlegg som utnytter lydsporet på DVD-en maksimalt, og som plasserer deg i sentrum av handlingen og som engasjerer alle sanser. Da kan film i stua bli riktig så bra, det også!

Hva vi har testet
Vi har tatt inn syv hjemmekinoanlegg som er komplette pakker med alt du trenger for å komme i gang. Det eneste som må finnes i stua fra før, er selve TV-en. Slike pakker varierer relativt mye i pris, og vi ba leverandørene om noe som ikke er så altfor dyrt. Vi antydet en maksimal pris på 7.500 kroner, men vi fikk inn anlegg fra 2.500 til nesten 9.000 kroner. Her skal det sies at i dette prisområdet finnes det ikke topp-produkter som den helt audiofile filmelskeren ville valgt. Dette er anlegg som er ment for «Hvermannsen» som bare vil ha en enkel og grei løsning på å få filmlyd i stua.

Med «filmlyd» mener vi flerkanals lyd som lager et omsluttende lydbilde der du sitter og ser. Dette løses vanligvis med langt flere høyttalere enn du er vant med fra stereoanlegget ditt. I tillegg til de to hovedhøyttalerne, er det også en senterhøyttaler som skal være rett under skjermen, to bakhøyttalere som skal lage lyd bakfra og en basshøyttaler som gir ekstra lydtrøkk.

Dette oppsettet kalles for «5.1 surround», og på DVD-ene er lyden vanligvis spesiallagd for dette høyttaleroppsettet. Da får man lyd fra alle kanter, og når et fly kommer inn i bildet kan man bokstavelig talt høre det fly gjennom rommet på vei til skjermen. Denne effekten kjenner vi igjen fra kinoen, den gjør at filmen kommer mye «nærmere» og plasserer oss midt i handlingen på lerretet.

De fleste anleggene kommer med en kombinert forsterker og DVD/CD-spiller og seks høyttalere som skal plasseres rundt i rommet. Det finnes også andre varianter, med litt andre egenskaper. Vi fikk inn et par slike til denne testen, fra Philips og Yamaha.

Her kan du lese hvordan vi har testet og vektlagt de ulike anleggene.

Sony DAV-DZ860W - Enklest å bruke og god nok lyd


Dette anlegget fra Sony vinner vår test, til tross for at det ikke har den aller beste lyden i utvalget. Lyden er selvsagt blant de beste, men det er kombinasjonen av brukervennligheten ved oppsett og innstilling, de trådløse bakhøyttalerne og den sympatiske prisen som gjør at Sony går helt til topps. Skal vi klage på noe, må det være en litt kronglete fjernkontroll og valg av innstillinger som kun vises kryptisk i displayet som trekker brukervennligheten noe ned.

Les hele testen av Sony DAV-DZ860W her
.

Pluss: Trådløse bakhøyttalere, best autojustering, bra lyd, bra pris.
Minus: Svakere lydkvalitet med musikk enn med film.
Pris: 4.400 kroner.

Yamaha HTiB7900 - Godlyd og masser av muligheterDersom du tar deg råd, og ikke er redd for å koble feil, skal du velge dette anlegget. Du må også leve med to fjernkontroller, men da har vi listet opp alle innvendingene våre. Det er best på lydkvalitet for både film og musikk, og har med all verdens margin flest tilkoblingsmuligheter for annet utstyr. Hadde prisen vært lavere, så hadde Yamaha stukket av med førstepremien i denne testen. Nå får de nøye seg med svært hederlig omtale.

Les hele testen av Yamaha HTiB7900 her
.

Pluss: Masser av tilkoblinger, svært god lyd.
Minus: Lavere brukervennlighet, to fjernkontroller, høy pris.
Pris: 7.200 kroner.

Philips HTS6100 - Soundbar med lavere prisHTS6100 er et stilig anlegg fra Philips, med en hyggelig pris. Dersom du ikke vil ha masser av kabler i stua, så er dette anlegget for deg. Du må riktignok klare deg uten helt omsluttende filmlyd og med en ordinær musikkgjengivelse. Det er særlig prisen og den enkle oppkoblingen som trekker scoren opp. I tillegg er jo anlegget ganske stilig å se på, uten store og dominerende høyttalere.

Les hele testen av Philips HTS6100 her.

Pluss: Enkel oppkobling og innstilling, minimalt med kabler, bra pris.
Minus: Begrenset surroundeffekt, middels lydkvalitet.
Pris: Rundt 4.500 kroner

Samsung GT-TZ715 - Pianolakk i flygelstørrelse


Med sitt kompromissløse utseendet skal du virkelig ønske deg dette anlegget før du setter det i stua. Det har også litt snaut med tilkoblinger, og musikklyden er ikke den beste. Det tar anlegget igjen med filmlyden sin, som er virkelig morsom å ha rundt seg. Det er også en kjempefordel at det følger med trådløs overføring av lyden til bakhøyttalerne. Prislappen er midt på treet i vårt utvalg. Et helt greit valg, om du synes det passer i stua.

Les hele testen av Samsung GT-TZ715 her.

Pluss: Trådløse bakhøyttalere, bra på filmlyd.
Minus: Dårlig autojustering, svakere lydkvalitet med musikk.
Pris: 6.300 kroner.

Philips HTS8140 - Virtuell surround


Philips har flere produkter som er basert på en sammensatt enhet som plasseres under skjermen. I denne finnes alle høyttalerne for surroundlyden, i tillegg til en aktiv sub-basshøyttaler. Anlegget spiller av 5.1 surroundlyd, men fraværet av fysiske bakhøyttalere og kort avstand mellom fronthøyttalerne påvirker følelsen av omsluttende lyd.

Les hele testen av Philips HTS8140 her.

Pluss: Enkel oppkobling og innstilling, minimalt med kabler, best videokonvertering.
Minus: Høyest pris, begrenset surroundeffekt.
Pris: Rundt 9.000 kroner.

Philips HTS3357 - Lavest pris av alle


Man får som regel hva man betaler for, og det kommer tydelig fram med dette anlegget. Prisen er svært hyggelig, men vi klarer likevel ikke å anbefale dette anlegget. Til det er det alt for vanskelig å stille inn korrekt, i tillegg til at lyden ikke akkurat et egnet til å imponere. Har du ikke råd til noe dyrere, så fortsett å spare i stedet for å kjøpe akkurat dette anlegget. Det er kun den lave prislappen som gjør at dette anlegget ikke tar jumboplassen i vår test.

Les hele testen av Philips HTS3357 her.

Pluss: Lavest pris.
Minus: Svak lydkvalitet, helt manuell innstilling.
Pris: 2.300 kroner.


Panasonic SC-PT860 - Lav ytelse til middels prisDette anlegget krever endel manuell innstilling og finjustering før lyden ble optimal etter vår smak. Det er forsåvidt greit, men gjør at vi trekker litt på brukervennligheten. Kronglete fjernkontroll og valg av innstillinger som kun vises kryptisk i displayet trekker brukervennligheten ytterligere ned. Dersom anlegget hadde kostet det samme som det billigste fra Philips, hadde det imidlertid ikke tapt testen.

Les hele testen av Panasonic SC-PT860 her.

Pluss: Innstillingsmikrofon, iPod-dock på frontpanelet.
Minus: Svak lydkvalitet, kronglete innstillinger.
Pris: 4.500 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen