Stor suksess for AMD64

Ifølge en rapport utarbeidet av Mercury Research, sies det at AMD har hatt stor suksess med sin Opteron-prosessor. I rapporten skrives det blant annet at man solgte totalt 65 000 Opteron i løpet av 2003, mens samme prosessor bare i 1. kvartal i år ble solgt i over 70 000 enheter. Til sammenlikning påstås det fra Intel at de solgte 100 000 Itanium-prosessor i fjor.

Det er selvsagt ingen tvil om at AMD har gjort en god jobb med sin 64-bits plattform. Partneravtaler med de største leverandørene av servere, eksempelvis IBM, Sun og HP, har ført til at skepsisen er minimal blant de fleste aktører. Et av de mest attraktive momentene med Opteron er at den er bakoverkompatibel med 32-bits programvare og i tillegg kan utnytte 64-bits instruksjoner.

Ettersom den foreløpig er den eneste prosessoren som kan eksekvere både 32- og 64-bits kode, har Opteron klart å skaffe seg en unik posisjon. I de fleste tilfeller er det sunt med konkurranse, men man kan kanskje føle seg fristet til å si: "Trenger man egentlig noe alternativ siden prisen ikke er spesielt høy? (sammenlignet med 32-bits Xeon og 64-bits Itanium)".

Intel har introdusert et motangrep til Opteron med sin EM64T, men serverprosessorer som støtter dette lar fortsatt vente på seg. Det er meningen at Xeon "Nocona" vil bli den første CPU-en fra Intel som kan kjøre i både 32- og 64-bits modus. Lanseringen skjer i slutten av juni (28. juni?).

For å sette salgsstatistikken i perspektiv, bør man selvsagt sammenlikne med Intel sin Xeon-prosessor. I løpet av 1. kvartal i år solgte Intel hele 1,7 millioner enheter og hadde totalt salg på 6 millioner Xeon i 2003. AMD kontrollerer ca. 5 prosent av servermarkedet og 15 prosent av desktop-markedet. Med stigende interesse for selskapets produkter, bør det allikevel være en liten grunn til å feire. Salgstallene for Opteron må uansett karakteriseres som imponerende tatt i betraktning at prosessoren kun har vært på markedet i ett år.

(Kilder: Informationweek, Mercury Research)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen