Stor samletest av kameramobiler

Vi har testet de beste kameramobilene på markedet grundig for å finne ut hvilken som er den beste.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mobilkameraer blir stadig bedre, men det er store forskjeller på bildekvaliteten du får ut av forskjellige mobiltelefoner.

Når vi tester mobiltelefoner ser vi også på kvaliteten på bildene du får av ut av kameraet og hvordan kamerafunksjonen fungerer generelt. Vi har plukket ut de telefonene med best kvalitet på stillbilder til en grundig samletest.

Slik har vi testet

Det er mange elementer ved et kamera som må være på plass for å få gode bilder. Først og fremst skal optikken og bildebrikken motta så mye lys som mulig på best mulig måte. Men i tillegg ligger det mye programvare i telefonen.

I mobilbransjen sliter man med at det trengs ekstra mye prosessering for at bildene skal se bra ut, fordi det ikke er plass til stor optikk og store bildebrikker som mottar tilstrekkelig mye lys. Vi vil jo ikke ha store mobiltelefoner.

Programvare forsterker signalene fra bildebrikken, enten signalene er detaljer eller støy. Dermed brukes støyfjerningsalgoritmer for å redusere støy, men i samme slengen fjernes også detaljer i bildet. Til slutt må gjerne bildene skarpes opp.

For mye prossesering får det bildene til å se unaturlige ut samtidig som du mister detaljer i bildet.

Det vi er på utkikk etter er altså de mobiltelefonene som har best kameramaskinvare og som prosesserer bildene på best mulig måte ved hjelp av programvare uten å overdrive. På den måten kommer det frem mest mulig detaljer uten at det blir for mye bildestøy og kunstigheter i bildet.

Vi har også sett på fargegjengivelse, noe mange mobiltelefoner sliter med. I testen kan du også se en rekke eksempelbilder tatt på samme tid og sted med alle mobiltelefonene i testen, slik at du kan gjøre opp dine egne meninger.

Videre har vi sett på innstillingsmulighetene i kamerafunksjonen, men dette gjør ikke stort utslag i testen. Videofunksjonen er også testet, og er sortert fra best til dårligst på side 4. Imidlertid har vi ikke tatt hensyn til videofunksjonen i vurderingen - vi tester i bunn og grunn stillbildefunksjonen.

I tillegg til å ha godt kamera, tar vi hensyn til karakteren i våre fullverdige tester av telefoner. For å anbefale en telefon for de som vil ha et godt kamera, bør også telefonen være god på andre områder. Her inngår design og byggekvalitet, maskinvare, teknologi, multimediafunksjoner og selvfølgelig pris.

Kameradelen teller 75 prosent av totalkarakteren mens telefonkarakteren teller 25 prosent.

Vi takker vår søsterside Akam.no for stor hjelp i denne testen.

Testvinner: Nokia N8

Nokia N8 har det beste kameraet under alle forhold. Enten det er dårlig belyst eller fullt dagslys fikk vi de beste bildene med N8.

Fargegjengivelsen og hvitbalansen gjengis svært korrekt, både på de laboratoriske målingene og de bildene vi har tatt i testperioden. Detaljgjengivelse er helt på topp og skarpheten i bildene er bra samtidig som det er N8 som overoppskarper bildene minst ved hjelp av programvare.

Nokia N8 tilbyr i tillegg den beste redigeringsprogramvaren for bilder. Selv om ikke videofunksjonen er med i vurderingen kan det nevnes at N8 gjør det best på også dette feltet.

I tillegg er N8 god som mobiltelefon og suveren som underholdningsmaskin. Det vi stort sett har å utsette i den vanlige testen av telefonen er barnesykdommer i det ferske operativsystemet den er utstyrt med.

Dermed vanker det ingen tvil om at Nokia N8 er den beste kameramobilen du kan kjøpe i dag.

Les også testen av N8

Delt andreplass: Sony Ericsson Xperia X10

Xperia X10 er nest best på fargegjengivelse og befinner seg midt på treet når det kommer til hvitbalanse. På detaljgjengivelse er X10 på andreplass etter N8, og dynamikkomfanget er også greit.

Alt i alt må vi si at bildene vi tok med X10 er på andreplass av alle produktene i testen, og som mobiltelefon er også X10 blant de bedre selv om den ligger litt etter dagens toppmodeller.

Prisen ligger godt under toppmodeller som Desire HD og Samsung Galaxy S, men Nokia N8 er billigere samtidig som kameraet er bedre.

Les også testen av Xperia X10

Delt andreplass: Samsung Galaxy S

Galaxy S har litt lavere oppløsning på bildene enn de fleste andre telefoner i testen, og det bidrar til at den ikke scorer aller høyest på detaljgjengivelse. Imidlertid er pikslene godt utnyttet, slik at den likevel imponerer på dette feltet.

Når det kommer til fargegjengivelse bommer den forholdsvis grovt på noen få farger, men treffer ellers godt nok til at fargene i bildene må regnes som naturtro. På dynamikkomfang er den blant de aller beste, og det er ikke mye bildestøy å spore.

Av funksjoner stiller imidlertid Galaxy S ganske dårlig på grunn av manglende blits/fotolys. Skal du ta bilder innendørs i mørket er altså ikke Galaxy S telefonen du vil bruke.

Galaxy S har alt i alt noe dårligere kamera enn Xperia X10, men scorer svært godt som mobiltelefon. Dette trekker opp.

Les også testen av Galaxy S

Fjerdeplass: Sony Ericsson Vivaz

Vi er forholdsvis fornøyde med detaljgjengivelsen i Vivaz. De målte verdiene er de laveste i testen, men i bildene vi tok utendørs sporer vi ofte flere detaljer enn hos konkurrentene. På dynamikkomfang vil vi plassere Vivaz som nest best i testen.

Det som trekker mest ned er fargene. Vivaz bommer ikke mye, men absolutt alle farger gjengis litt gråere enn de er. Det fører til tristere bilder enn alle konkurrentene serverer oss.

Imidlertid er Vivaz den billigste mobiltelefonen i denne samletesten, og det er liten tvil om at du får mye kamera for pengene.

Les også testen av Vivaz

Femteplass: Apple Iphone 4

Vi måler Iphone 4 til å ha høy detaljgjengivelse, men i praksis forsvinner svært mange detaljer på grunn av dårlig dynamikkomfang og fargegjengivelse. Fargegjengivelsen er det vi reagerer mest på. Den forsterker spesielt blått, rødt og oransje, noe som ofte fører til et kaotisk bilde.

Tar du bilder uten store mengder av disse fargene, kan du likevel få et gode bilder. Men dårlig dynamikkomfang og mye bildestøy i mørke områder melder seg da som nye utfordringer.

Les også testen av Iphone 4

Sisteplass: HTC Desire HD

Desire HD har god fargegjengivelse, selv om den overdriver litt på enkelte farger. Ofte sliter den litt på dynamikkomfanget, men ikke mer enn Iphone 4.

Detaljgjengivelsen måles veldig bra, men i virkeligheten er det ofte få detaljer å spore. Støyfjerningen gjør sitt for å også fjerne detaljer, ettersom det er vanskelig å skille støy og detaljer fra hverandre.

Overoppskarpingen fører også til at bildene blir alt annet enn naturto i forhold til de andre produktene i testen.

Les også testen av Desire HD

NB! Legg merke til at vi har vært svært kresen i testen av kamerabiten på disse telefonene. Alle mobilene i denne testen er blant de aller beste kameramobilene på markedet, og karaktersettingen på bildekvaliteten et satt i forhold til de andre produktene i testen og ikke i forhold til andre kameramobiler på markedet.

neste side kan du lese om detaljgjengivelse og skarphet »

På denne siden ser vi nærmere på detaljgjengivelse og skarphet. Dette har vi målt ved hjelp av en plansje spesiallaget for å måle en rekke egenskaper ved kameraer. Bildet har blitt kjørt gjennom programvaren Imatest for å få ut verdier som viser hvor godt kameraet gjør det på en rekke punkter.

På denne siden tar vi for oss detaljgjengivelse og skarphet i bildene. I tillegg til å se på de laboratoriske verdiene, har vi vurdert en rekke bilder tatt utendørs.

Målt detaljgjengivelse

Programvaren Imatest måler detaljgjengivelse i linjebredder per bildehøyde, et mål som er sammenlignbart på tvers av bildestørrelser.

Imatest måler bildet tatt av plansjen for å vise hvor detaljert bildene egentlig kan bli, i måleenheten linjebredder per bildehøyde.

Tallene i grafen ovenfor sier deg sikkert ikke så veldig mye, men kan oversettes til noe mer betydningsfullt ganske enkelt. Nemlig hvor stort format du kan skrive ut bildene i med god kvalitet.

Tabellen til høyre viser hvor stort format du kan skrive ut bildene i med svært god kvalitet, nærmere bestemt 120 linjer per tomme. Skriver du ut i større formater vil du fort merke at kvaliteten avtar.

Kameramobilene i denne testen er blant de aller beste, og alle har en detaljgjengivelse som tilsier at bildene kan skrives ut i A4-format eller større i svært god kvalitet.

Imidlertid er det selvsagt langt flere elementer enn god detaljgjengivelse som må være på plass for at du skal kunne ta gode bilder med mobilen din. Fargegjengivelse, støynivå og dynamikkomfang skal vi se på senere i testen.

Hovedkortet

Hovedkortet er noe vi bruker i våre nyere mobiltester, og det samme bruker vår søsterside akam.no i alle sine kameratester. Dette er påmontert en plansje slik at hovedkortet alltid er en like stor del av bildet uansett hvilket kamera som testes, og dermed kan det brukes som sammenligningsgrunnlag over hele linja.

Lurer du på hvordan disse kameramobilene viser hovedkortet i forhold til din mobil eller kamera, kan du altså enkelt og greit finne frem testen av produktet og sammenligne.

Gå til testforsiden vår

Her har vi sett på hvordan mobilkameraene i testen viser detaljer i hovedkortet i forhold til hverandre.

N8 er den telefonen som leverer best på detaljgjengivelse.
N8 er den telefonen som leverer best på detaljgjengivelse. Siden kameraet har så høy oppløsning kan du klikke på bildet for å vise det i full størrelse.
Iphone 4 er nummer to på detaljgjengivelse. Her skimter vi litt bildestøy.
Iphone 4 er nummer to på detaljgjengivelse. Her skimter vi litt bildestøy.
Desire HD havner som nummer tre på antall linjer det er plass til på en bildehøyde, som er målet som ofte brukes på detaljgjengivelse. Men du verden så mye prossesering telefonen har holdt på med her. Bildet ser nesten ikke ekte ut. Klikk for full størrelse.
Desire HD havner som nummer tre på antall linjer det er plass til på en bildehøyde, som er målet som ofte brukes på detaljgjengivelse. Men du verden så mye prossesering telefonen har holdt på med her. Bildet ser nesten ikke ekte ut. Klikk for full størrelse.
Xperia X10 gjør det forholdsvis bra på hovedkortet. Detaljene vi så fra N8 uteblir, men resultatet er alldeles ikke ille.
Xperia X10 gjør det forholdsvis bra på hovedkortet. Detaljene vi så fra N8 uteblir, men resultatet er alldeles ikke ille.
Vivaz gjør det også bra på hovedkortet, men nå begynner det å ligne mer på vanlige mobiltelefoner.
Vivaz gjør det også bra på hovedkortet, men nå begynner det å ligne mer på vanlige mobiltelefoner.
Galaxy S havner et godt hakk under de fire på topp på ren detaljgjengivelse. Dette begynner å ligne mer på et vanlig mobilkamera.
Galaxy S havner et godt hakk under de fem på topp på ren detaljgjengivelse på hovedkortet. Men hovedkortet forteller ikke hele sannheten.

Utsnitt

Vi tar for oss utsnitt av detaljrike deler av et knippe bilder og steder der oppskarping er vanskelig uten at det ser overdrevet ut.

Lyst og åpent område

Nokia N8 er igjen best på å gjengi detaljer. Antenna på høyre siden av huset synes godt og detaljene på taket er gode.
Nokia N8 er igjen best på å gjengi detaljer. Antenna på høyre siden av huset synes godt og detaljene på taket er gode.
Her er det Sony Ericsson Vivaz som stiller med det nest beste utsnittet. Ting er litt kantete og det er litt mye prossesering i bildet, men du ser konturene i veggen og de fleste andre detaljene helt greit.
Her er det Sony Ericsson Vivaz som stiller med det nest beste utsnittet. Ting er litt kantete og det er litt mye prossesering i bildet, men du ser konturene i veggen og de fleste andre detaljene helt greit.
X10 ligger ikke langt etter, men her har støyfjerningen tatt vekk flere detaljer.
X10 ligger ikke langt etter, men her har støyfjerningen tatt vekk flere detaljer.
Galaxy S ligger så nærme X10 at det er vanskelig å vurdere hvilke av de som er best, men om vi viser de to i samme størrelse (blåser opp Galaxy S-bildet) ser vi at X10 viser detaljene noe bedre.
Galaxy S ligger så nærme X10 at det er vanskelig å vurdere hvilke av de som er best, men om vi viser de to i samme størrelse (blåser opp Galaxy S-bildet) ser vi at X10 viser detaljene noe bedre.
Iphone 4 glimter igjen til med svært merkelige farger og mye bildestøy i forhold til de andre mobiltelefonene i testen.
Iphone 4 gir mye bildestøy i forhold til de andre mobiltelefonene i testen. Fargene er også ganske unaturlige, men det skal vi se nærmere på senere i testen.
Desire HD har kjørt på med så mye overoppskarping og støyfjerning at utsnittet ser svært kunstig ut.
Desire HD har kjørt på med så mye overoppskarping og støyfjerning at utsnittet ser svært kunstig ut.

Mørkere utsnitt

Dette er fra et bilde i et bymiljø tatt i dagslys, men utsnittet tar for seg et mørkt område i bildet. I Nokia N8 er det ingen ptoblem å lese teksten.
Dette er fra et bilde i et bymiljø tatt i dagslys, men utsnittet tar for seg et mørkt område i bildet. I Nokia N8 er det ingen ptoblem å lese teksten.
Vivaz gjør det bra i ren detaljgjengivelse, og mye av teksten er leselig.
Vivaz gjør det bra i ren detaljgjengivelse, og mye av teksten er leselig.
Her kommer Samsung Galaxy S godt ut i detaljgjengivelse med god lesbarhet, selv om bildestøy preger utsnittet.
Her kommer Samsung Galaxy S godt ut i detaljgjengivelse med god lesbarhet, selv om bildestøy og bildekomprimering preger utsnittet.
X10 gjengir ikke det hvite spesielt bra, men navnet på advokatfirmaet er lesbart og linjene er rene og pene.
X10 gjengir ikke det hvite spesielt bra, men navnet på advokatfirmaet er lesbart og linjene er rene og pene.
I Iphone 4 er navnet på advokatfirmaet lesbart, men mye bildestøy ødelegger for detaljgjengivelsen.
I Iphone 4 er navnet på advokatfirmaet lesbart, men mye bildestøy ødelegger for detaljgjengivelsen.
Desire HD havner på detaljgjengivelse likt som Iphone 4, men i stedet for mye bildestøy er det støyfjerningen her som gjør at utsnittet ikke ser spesielt pent ut.
Desire HD havner på detaljgjengivelse likt som Iphone 4, men i stedet for mye bildestøy er det støyfjerningen her som gjør at utsnittet ikke ser spesielt pent ut.

Mot himmelen

N8 er i en klasse for seg.
N8 er i en klasse for seg.
Vivaz har en litt sterk kontrast, men detaljgjengivelsen er god.
Vivaz har en litt sterk kontrast, men detaljgjengivelsen er god. Den overoppskarper heller ikke altfor mye.
Galaxy S har helt grei detaljgjengivelse, og skarper ikke opp bildet for mye.
Galaxy S har helt grei detaljgjengivelse, og skarper ikke opp bildet for mye.
Xperia X10 skarper opp bildet mer enn Galaxy S, men enkelte detaljer er tydeligere og bildebehandlingen er ikke for drøy.
Xperia X10 skarper opp bildet mer enn Galaxy S, men enkelte detaljer er tydeligere og bildebehandlingen er ikke for drøy.
I Iphone 4 viskes mye av detaljene ut av støyfjerning.
I Iphone 4 viskes mye av detaljene ut av støyfjerning.
Desire HD skarper opp bildet noe voldsomt og får utsnittet til å se kunstig ut. Samtidig forsvinner detaljer, spesielt i de ensfargede områdene.
Desire HD skarper opp bildet noe voldsomt og får utsnittet til å se kunstig ut. Samtidig forsvinner detaljer, spesielt i de ensfargede områdene.

Overoppskarping

Alle telefonene i testen skarper opp bildene litt ekstra. De fleste ligger på under 30 prosent mer oppskarping enn man liker, målt med Imatest, noe vi kan godta i en mobiltelefon. Desire HD er imidlertid ekstrem på overoppskarping, noe vi ser mange eksempler på ovenfor.

  • Nokia N8: 8,63 %
  • Iphone 4: 11,4 %
  • Vivaz: 12,4 %
  • Galaxy S: 19,6 %
  • Xperia X10: 27,3 %
  • Desire HD: 78,3 %

Konklusjon

Nokia N8 er ganske tydelig i en klasse helt for seg selv i alle disse utsnittene og i de laboratoriske testene vi gjorde når det kommer til detaljgjengivelse og oppskarping. Detaljgjengivelsen er desidert bedre enn alle andre mobiler i denne testen, og prosesseringen gjøres på en god måte slik at bildene blir svært naturtro.

Både Sony Ericsson Vivaz, Xperia X10 og Samsung Galaxy S tar også bilder som vi er fornøyde med jevnt over, selv om Vivaz ifølge de laboratoriske verdiene har lavest detaljgjengivelse. Ofte ser vi mer detaljer i praksis hos Vivaz enn i andre mobiler.

Iphone 4 måles til høy detaljgjengivelse, men i praksis ser vi bare dette i perfekt lys og i de bildene fargene ikke er vanskelige for telefonen å gjengi. I våre testbilder sliter den ofte med at støy og dernest støyfjerning fjerner mange detaljer.

Desire HD havner nederst på listen vår. Den teoretiske detaljgjengivelsen er god, men telefonen overoppskarper så uhorvelig mye at bildene ikke blir naturtro uten å forminske bildene. Der andre mobiler gjengir mange detaljer har ofte Desire HD bedrevet så kraftig støyfjerning at detaljene uteblir, og de ser i få tilfeller naturtro ut i forhold til de andre mobilene i testen

neste side ser vi nærmere på fargegjengivelse og bildestøy »

Kameratelefonene må være gode på å gjengi farger og hvitbalanse så riktig som mulig. Hvitbalanse har vi gjennom hele testen hatt på auto, slik at telefonene automatisk skal justere bildet slik at hvitt er hvitt og så fargeløst som mulig. Feiljustering fører til at hvitfargen blir blåaktig eller gulaktig, alt etter lysforholdene på stedet.

For å måle dette har vi sett på bilder vi har tatt utendørs, men først skal vi se litt på laboratorietestene våre.

Fargekartet avslører hvor mye kameraene bommer på farger og hvitbalanse. Disse bildene er belyst av lamper som skal gjengi et naturtro dagslys på rundt 5500 Kelvin.

De verdiene vi måler er også i Kelvin, og viser hvor mye kameraene i testen bommer ut ifra at verdien skal være 5500 Kelvin. Høyere eller lavere verdier gir en annen temperatur på lyset, slik at det blir mer gult eller blått.

Nokia N8

Ikke bare har Nokia N8 best detaljgjengivelse og minst overoppskarping, men den treffer også best på fargene.

Lilla farge blir litt for burgunderrødt og cyan blir litt for lilla. Ellers treffer N8 svært godt på fargekartet.

På hvitbalanse er N8 helt presis i vår måling, med en feilprosent på bare 33 Kelvin der andre telefoner i testen ligger på opp mot 2000 Kelvin i hvitbalansefeil.

Sony Ericsson Xperia X10

X10 treffer også svært godt på fargene. Det er cyan den bommer mest på, og fargen blir litt mørkere blå enn den skal være. Enkelte oransje og lysegrønne farger går også litt mot grått. Alt i alt treffer X10 svært godt i forhold til de fleste andre telefoner i testen.

På hvitbalansefeil måler vi 888 Kelvin, noe som våre kameraeksperter i Akam vil anse som et ganske dårlig resultat. I forhold til andre kameramobiler er det likevel ikke ille.

HTC Desire HD

Desire HD bommer mye på cyan. Røde farger er litt forsterket mens oransje og lysegrønt blir litt gråere enn vi ønsker. Avvikene er likevel ikke altfor store, og fargemessig bør bildene bli nokså naturtro.

På hvitbalanse bommer Desire HD med 728 Kelvin, noe vi må anse som godkjent for et mobilkamera selv om gutta i Akam.no vil rynke litt på nesen.

Samsung Galaxy S

Galaxy S må sies å bomme forholdsvis grovt på noen få rødfarger, og noen oransjefarger går litt mot rødt. Her treffes det imidlertid godt på både grått, grønt og blått, og bare i enkelte tilfeller utmerker fargene seg som litt unaturlige.

På hvitbalanse bommer imidlertid Galaxy S med hele 1944 Kelvin, noe vi må anse som dårlig i forhold til de fleste andre kameramobiler i testen.

Vivaz

Vivaz bommer ikke mye, men på de aller fleste fargene trekker den litt mot grått. Senere i testen vil vi se at det fører til litt mer blasse og livløse bilder i forhold til resten av telefonene i testen.

Selve fargekartet du ser på høyresiden ser altså ikke så ille ut, men det at absolutt alle farger trekker litt mot grått gjør mye med bildene.

På hvitbalanse treffer Vivaz godt med bare 489 Kelvin feil i lystemperatur.

Iphone

Iphone sliter desidert mest med fargene, og her ser vi lang avstand mellom reell farge og fargen kamerabildet viser når det gjelder de fleste farger med blått eller rødt i seg. De gråfargene med litt blåskjær i seg blir svært mye blåere enn de burde bli, og oransje og rødt forsterkes enormt. Bildeeksempler som viser dette kommer senere i testen.

Også på hvitbalanse bommer Iphone ganske mye, med 1238 Kelvin avvik i temperatur på lyset.

Dagslys

I dagslys har vi tatt bilde i forskjellige omgivelser med mye eller lite farger for å kunne se på de praktiske forskjellene på fargegjengivelse.

Nokia N8 viser de mest naturtro fargene, og her ser vi også at dynamikkomfanget er godt. Det vil si at vi både ser detaljene i de lyse områdene og de mørke områdene. N8 stiller igjen i en egen klasse.
Nokia N8 viser de mest naturtro fargene, og her ser vi også at dynamikkomfanget er godt. Det vil si at vi både ser detaljene i de lyse områdene og de mørke områdene. N8 stiller igjen i en egen klasse.
Desire HD treffer greit på fargene, og samtidig er ikke dynamikkomfanget det verste. Hvis du viser bildet i full størrelse ser du imidlertid kjapt Desire HDs problem fra forrige side av testen med overoppskarping.
Desire HD treffer greit på fargene, og samtidig er ikke dynamikkomfanget det verste. Hvis du viser bildet i full størrelse ser du imidlertid kjapt Desire HDs problem fra forrige side av testen med overoppskarping.
Når vi kommer til Xperia X10 merker vi at dynamikkomfanget raser noen hakk, og de lyse områdene er utbrent. Vi ser også at de grå steinene har blitt litt i blåeste laget.
Når vi kommer til Xperia X10 merker vi at dynamikkomfanget raser noen hakk, og de lyse områdene er utbrent. Vi ser også at de grå steinene har blitt litt i blåeste laget.
Galaxy S har et litt mer utbrent område øverst i bildet som viser dårlig dynamikkomfang. Fargene treffer den imidlertid svært godt på.
Galaxy S har et litt mer utbrent område øverst i bildet som viser dårlig dynamikkomfang. Fargene treffer den imidlertid svært godt på.
Vivaz viser oss nok et ganske utbrent bilde, men fargene er godkjent.
Vivaz viser oss nok et ganske utbrent bilde, men fargene er godkjent.
Ikke uventet, etter å ha sett på den laboratoriske fargetesten, bommer Iphone på grått og gir oss blått. Samtidig er dynamikkomfanget dårlig, slik at store deler av bildet er utbrent mens andre deler av bildet er for mørkt.
Ikke uventet, etter å ha sett på den laboratoriske fargetesten, bommer Iphone på grått og gir oss blått. Samtidig er dynamikkomfanget dårlig, slik at store deler av bildet er utbrent mens andre deler av bildet er for mørkt.
Siden bildet er tatt sent på høsten, er det disse fargene vi også så i virkeligheten. N8 treffer igjen bra.
Siden bildet er tatt sent på høsten, er det disse fargene vi også så i virkeligheten. N8 treffer igjen bra.
Galaxy S treffer godt på fargene, og gresset er ikke utbrent.
Galaxy S treffer godt på fargene, og gresset er ikke utbrent.
Xperia X10 har litt mer utbrent gress enn Galaxy S, men disse to ligger svært tett.
Xperia X10 har litt mer utbrent gress enn Galaxy S, men disse to ligger svært tett.
Her ser vi et godt eksempel på at Vivaz har en tendens til å gjøre farger gråere og tristere enn de er i virkeligheten, men himmelen ser bra ut.
Her ser vi et godt eksempel på at Vivaz har en tendens til å gjøre farger gråere og tristere enn de er i virkeligheten, men himmelen ser bra ut.
Desire HD serverer oss et altfor mørkt bilde. Fargene er greie, men de mørke områdene er fri for detaljer.
Desire HD serverer oss et altfor mørkt bilde. Fargene er greie, men de mørke områdene er fri for detaljer.
Iphone 4 gir igjen et alt for fargeskarpt bilde, og de mørke områdene i skogen er altfor mørke og detaljløse.
Iphone 4 gir igjen et alt for fargeskarpt bilde, og de mørke områdene i skogen er altfor mørke og detaljløse.
Nokia N8 viser riktige farger, og som vi har sett er også detaljgjengivelsen best i bildene fra N8. Her ser vi også at skogen i bakgrunnen er naturtro og fin uten problemer med dynamikkomfanget.
Nokia N8 viser riktige farger, og som vi har sett er også detaljgjengivelsen best i bildene fra N8. Her ser vi også at skogen i bakgrunnen er naturtro og fin uten problemer med dynamikkomfanget.
X10 viser en litt unaturlig blå himmel, og de mørke områdene har blitt litt mørkere enn de bør være. Samtidig har bygningen på høyre side blitt mer oransje enn den er i virkeligheten.
X10 viser en litt unaturlig blå himmel, og de mørke områdene har blitt litt mørkere enn de bør være. Samtidig har bygningen på høyre side blitt mer oransje enn den er i virkeligheten.
Vivaz gir oss som vanlig et litt gråere og tristere bilde enn de andre telefonene, men akkurat himmelen har her blitt mer blå enn den var i virkeligheten.
Vivaz gir oss som vanlig et litt gråere og tristere bilde enn de andre telefonene, men akkurat himmelen har her blitt mer blå enn den var i virkeligheten.
Galaxy S overdriver fargen på husene og himmelen litt, og fargene er mørkere enn i virkeligheten. Mørke områder som asfalten, gresskanten og skogen i bakgrunnen har blitt litt mørkere enn de bør være.
Galaxy S overdriver fargen på husene og himmelen litt, og fargene er mørkere enn i virkeligheten. Mørke områder som asfalten, gresskanten og skogen i bakgrunnen har blitt litt mørkere enn de bør være.
Desire HD overdriver gulfargen på huset og i gresset, og mørke områder er samtidig for mørke. Hverken naturtro farge eller godt dynamikkomfang i forhold til N8, Vivaz, X10 eller Galaxy S telefoner, med andre ord.
Desire HD overdriver gulfargen på huset og i gresset, og mørke områder er samtidig for mørke. Hverken naturtro farge eller godt dynamikkomfang i forhold til N8, Vivaz, X10 eller Galaxy S telefoner, med andre ord.
Iphone overdriver mest med fargene. I virkeligheten lyste hverken gresset eller det gule huset. De mørke områdene her er altfor mørke.
Iphone overdriver mest med fargene. I virkeligheten lyste hverken gresset eller det gule huset. De mørke områdene her er altfor mørke.

Grålysning

Et mørkere bilde med lys himmel er en utfordring for de aller fleste telefonene. Vi har tatt noen bilder i grålysningen for å fremprovosere bildestøy og problemer med dynamikkomfanget.

Et bilde til sammenligning: Dette er tatt med speilreflekskameraet Nikon D90 med ISO-verdi 1600. Jo høyere ISO-verdi jo mer støy. Vi kunne fått et langt bedre bilde med kameraet ved å sette en lavere ISO-verdi med lengre lukkertid, men også på høy ISO-verdi er selvsagt D90 overlegen kameramobilene.
Et bilde til sammenligning: Dette er tatt med speilreflekskameraet Nikon D90 med ISO-verdi 1600. Jo høyere ISO-verdi jo mer støy. Vi kunne fått et langt bedre bilde med kameraet ved å sette en lavere ISO-verdi med lengre lukkertid, men også på høy ISO-verdi er selvsagt D90 overlegen kameramobilene.
Nokia N8 gir oss igjen det mest naturtro bildet, og både i de mørke og de lyse områdene ser vi detaljer.
Nokia N8 gir oss igjen det mest naturtro bildet, og både i de mørke og de lyse områdene ser vi detaljer.
Desire HD har eksponert litt annerledes på dette bildet, og store deler av treet til høyre er utbrent og uten detaljer. Men bakken er detaljrik og fin.
Desire HD har eksponert litt annerledes på dette bildet, og store deler av treet til høyre er utbrent og uten detaljer. Men bakken er detaljrik og fin. Dessverre har vi bevegd litt for mye på telefonen mens vi tok bilde her, slik at det er vanskelig å bruke dette bildet til noen sammenligning.
Det samme har skjedd med Iphone 4, og de forskjellige eksponeringene gjør det vanskelig å vurdere forskjellene i for motivet.
Det samme har skjedd med Iphone 4, og de forskjellige eksponeringene gjør det vanskelig å bruke dette bildet til vurdering.
X10 gir oss en ganske utbrent himmel og helt mørke områder uten detaljer lenger nede.
X10 gir oss en ganske utbrent himmel og helt mørke områder uten detaljer lenger nede.
Vivaz gir oss et bilde der man ser både himmelen, vannet og bakken ganske greit, men mørke områder er det nok av.
Vivaz gir oss et bilde der man ser både himmelen, vannet og bakken ganske greit, men mørke områder er det nok av.
I Galaxy S er heller ikke himmelen totalt utbrent, men det er vanskelig å se at det er vann nede til venstre her.
I Galaxy S er heller ikke himmelen totalt utbrent, men det er vanskelig å se at det er vann nede til venstre her.
Her har vi et bilde til sammenligning tatt med D90 med ISO-verdi 1600 igjen. Dette er en høy ISO-verdi som skal gi mye bildestøy.
Her har vi et bilde til sammenligning tatt med D90 med ISO-verdi 1600 igjen. Dette er en høy ISO-verdi som skal gi mye bildestøy.
N8 gir det mest korrekte bildet når det kommer til fargene, samtidig som det er lite bildestøy. Godt dynamikkomfang gjør at detaljer i både skogen og himmelen kommer frem.
N8 gir det mest korrekte bildet når det kommer til fargene, samtidig som det er lite bildestøy. Godt dynamikkomfang gjør at detaljer i både skogen og himmelen kommer frem.
Her gjør også Vivaz det veldig bra. Det er lite støy å spore i forhold til de andre telefonene, og detaljer i himmelen og trærne kommer forholdsvis greit frem.
Her gjør også Vivaz det veldig bra. Det er lite støy å spore i forhold til de andre telefonene, og detaljer i himmelen og trærne kommer forholdsvis greit frem.
Desire HD glimter til med godt dynamikkomfang, og det er ikke altfor mye bildestøy å finne her. Himmelen har imidlertid fått litt lilla farge, og vi så også på fargekartet lenger oppe at blåfarger går litt mot lilla i Desire HDs kamera.
Desire HD glimter til med godt dynamikkomfang, og det er ikke altfor mye bildestøy å finne her. Himmelen har imidlertid fått litt lilla farge, og vi så også på fargekartet lenger oppe at blåfarger går litt mot lilla i Desire HDs kamera.
Iphone 4 imponerer ved at vi ser alle elementer ved bildet og detaljer i store deler av skogen. Men skogen har blitt litt mørk og støyfull.
Iphone 4 imponerer ved at vi ser alle elementer ved bildet og detaljer i store deler av skogen. Men skogen har blitt litt mørk og støyfull.
Galaxy S serverer oss et relativt blasst bilde med mye bildestøy.
Galaxy S serverer oss et relativt blasst bilde med mye bildestøy.
X10 gir også mye bildestøy på dette bildet tatt i grålysningen.
X10 gir også mye bildestøy på dette bildet tatt i grålysningen.

Konklusjon

Nokia N8 gir jevnt over mest riktige farger, noe som viser seg både i laboratorietestene våre og i sammenligningsbildene tatt utendørs. På hvitbalansen treffer N8 nesten usannsynlig bra. Bildestøy er det svært lite av selv på bildene tatt i grålysning, og dynamikkomfanger er klart bedre enn alle andre telefoner i testen - både en lys himmel og mørke områder i samme bildet vises. N8 viser seg igjen som en svært god kameramobil.

Xperia X10 overdriver litt på enkelte farger, men likevel nest minst blant alle telefonene i testen. På hvitbalanse treffer den midt på treet i forhold til resten. Telefonen gjør det totalt sett nest best på fargegjengivelse, bildestøy og dynamikkomfang. Bildestøy er det heller ikke veldig mye av.

Samsung Galaxy S bommer grovt på noen få farger men treffer ellers godt. Denne telefonen bommer mest av alle på hvitbalanse, men på dynamikkomfang gjør den det bedre. Det er heller ikke altfor mye bildestøy å spore i bildene vi har tatt med Galaxy S.

Vivaz gjør egentlig det meste bra i denne kategorien, men alle fargene gjengis gråere enn de er. Det resulterer i triste og kjedelige bilder.

Desire HD overoppskarper bildene veldig, som vi så på forrige side, men på fargegjengivelse treffer den godt. Den overdriver på enkelte farger, men ikke altfor mye. Bom på hvitbalanse måler vi til å ligge forholdsvis lavt. Bildestøy som kameramaskinvaren eventuelt har viskes effektivt ut av prossesseringen telefonen gjør. Det gjør det vanskelig å bedømme bildestøy.

Iphone 4 bommer desidert mest på fargene. Det er mulig å få gode bilder ut av telefonen, men i altfor mange tilfeller får vi noe som er altfor lite naturtro. Det er også Iphone 4 som har mest bildestøy.

neste side ser vi nærmere på funksjoner og videoopptak »

Vi har ikke lagt stor vekt på funksjonsbiten, men likevel kan det være greit å kartlegge hvilke kamerafunksjoner mobiltelefonen har før du blar opp slantene.

Alle telefonene i denne testen er smarttelefoner, og dermed er det mulig å installere tredjeparts programvare som kan utbedre listen over kamerafunksjoner for hver enkelt modell. Spesielt morofunksjoner er det flust av i Apples App Store og i Android Market.

Tabellen under viser hvilke funksjoner telefonen leveres med.


Nokia N8
Sony Ericsson Xperia X10
Samsung Galaxy S
Sony Ericsson Vivaz
Apple Iphone 4
HTC Desire HD
Justering av ISO-verdi
Ja
Nei
Nei
Nei
Nei
Ja
Blits/fotolys
Xenon-blits
Fotolys (LED)
Nei
Fotolys (LED)
Fotolys (LED)
Fotolys (dobbel LED)
HDR-funksjon Nei
Nei
Nei
Nei
Ja
Nei
Fotoredigering
Ja, svært god
Nei
Nei
Nei
Nei
Nei
Morofunksjoner Ja, i redigeringsverktøyet
Ingen

Ingen
Ingen
Ja, en grei mengde
Oppløsning på video
1280 x 720 piksler
1280 x 720 piksler
1280 x 720 piksler
1280 x 720 piksler
1280 x 720
1280 x 720
Videoredigering
Ja, vanlig tidslinjeredigering
Nei
Nei
Nei
Nei
Nei

Video

Videokvaliteten er ikke utslagsgivende i denne testen, og vi har først og fremst testet kvaliteten på stillbilder grundig. For de som er spesielt interesserte i videobiten, rangerer vi de likevel her fra best til verst.

Alle telefoner i testen kan ta opp video, og alle i høy oppløsning (1280 x 720 piksler). Sony Ericsson Xperia X10 er unntaket, der det bare er de som har oppdatert telefonen sin til Android OS 2.1 som kan ta opp såkalt HD-video.

Vi har dessverre ikke fått anledning til å gjøre denne oppgraderingen, og dermed er videoen vi har lastet opp av lavere kvalitet enn det du kan oppnå.

Under kan du laste ned video tatt med de forskjellige telefonene i full kvalitet.

På neste side kan du se alle sammenligningsbildene vi har tatt i denne testen »

For at du skal kunne gjøre din egne vurderinger av bildekvaliteten har vi på denne bilden samlet opp alle sammenligningsbilder vi har tatt. Det vil si at alle bildene med samme motiv er tatt på samme tid og samme sted med alle seks mobilene i testen.

Siden det er store forskjeller på hvilke justeringsmuligheter de forskjellige telefonene stiller med, er alle telefonene satt på auto. Det vil si at den justerer hvitbalanse, ISO-verdi og eksponering selv. På alle bildene har vi siktet på det samme midtpunktet.

Nokia N8
Nokia N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Nokia N8
Desire HD
Desire HD
Nokia N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
Nokia N8
Nokia N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD
N8
N8
Xperia X10
Xperia X10
Galaxy S
Galaxy S
Vivaz
Vivaz
Iphone 4
Iphone 4
Desire HD
Desire HD

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen